Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ada rupe macam bibik tak??

Hehe..asyik tepek muka anak2 jek, kali nih tepek plak muka mama sekeping dua..ni first time mama try bawak Zareef guna kain batik cenggini..mak mama panggil style 'emban' tak silap..selalunye kalau kat shopping2 complex tu bibik2 suka bwk anak2 majikan guna kain batik mcm nih ye tak..tu yg mama rasa mama pon dh ada gaya bibik dah..ngan pakai selekehnye..muka serebeh lagi..huhu


Mama aka bibik beranak dua..=p

Gambar ni Zara yg snap..hehehe..nasib baik nmpak muka mama cume gmbar ade blurrr sket..

Adik Zareef sedap jek tido dalam kain tuh..hihi


Klu tgk gaya kitorng, nmpak sgt nk kuar umah kan..ye..mama mmg dh 2,3 kali ye mengelat dari berpantang. Means kuar rumah selain dari gi klinik buat check-up tulah..tapiiii..bukanlah kuar tu saje bersuka ria or shopping2 ke ape yek..kuar ngelat tu suma sbb ade keperluan penting nak dibuat..mklumlah, papa dhlah takde kat cni..kalau ade benda penting tu nak tak nak mama terpaksa uruskan sndiri + mintak nenek tolong antar..nasib baik nenek leh bwk keta kan..nway, wlu ngelat2 kuar umah, tp makan minum mama still berpantang lagi..kire ngelat sket2 jekla..=p.



p/s: Tak sabar tunggu abeh pantang..budak Zara dh tuntut nak pi jalan2 ngan mama..siap ajak mama tgk wayang citer Mars lagi (Mars needs Moms tuh)..hehehehe..(maunye nak tgk wayang..adek Zareef ngan nenek nk letak mane kan..stakat jalan2 pi makan2 lepaskan gian berpntang kire oklaaaa..=p )



Check-up sebulan adik Zareef..

Ecehhh..makin berkembang story mory kat blog mama nih..sebelum ni buat blog sbb nk citer psl anak dara kesayangan mama tu jek..bile anak dara dh besar, mama preknen n mula citer psl perkembangan n check-up adik baby dlm perut..skang ni plak, dh start citer psl adik baby aka adik Zareef nye check-up after kuar dr perut..hehehehe..nway, skjap sgt rase kan. dh sebulan pon Zareef ni haa..=)

So semalam Zareef jalani rutin check-up yg biasalah. timbang berat, ukur panjang n lilit kepala, jumpe nurse n amik injection hepatitis..overall, perkembangan Zareef setakat ni memuaskan. Berat badan dah naik 4.4kg (mase lahir 3.1kg)..panjang dah 53cm (mase lahir 49cm) dn lilit kepala dh 37cm (mase lahir 34cm). mase injection tu menjerit jugak die..hehe..itupon nurse kena tunggu lama baru leh inject sbb anak bujang mama ni suka sgt mengeliat. bile mengeliat, otot jadik keras tu yg susah sket nk cucuk..=p

Nway, layan gbar Zareef after balik check-up semalam yek. sian die..dek kepanasan n kerimasan abeh baju basah ngan peluh. balik tuh tros salinkan baju n bukak ekon dlm bilik (jarang sgt2 tidokan Zareef dlm ekon sbnrnya). lena sgt tgk die tido..


Antara posisi kegemaran Zareef kalau tido, posisi meniarap..klu ikut ckp nurse, bagus tiarapkan baby lagi2 klu baby yg kerap muntahkan susu or lendir kuar..

Sedap tol di titun..

Selesa tol ngan tk pakai suar, tk pakai stokin, dok tpt sejuk..semalam mmg extra panas kat rengit nih..

Alahaiii..mama geram tgk montot mungil kamulah Zareef..nak geget leh..ahahahahaha,,

Yeayyyy..Zareef dh bangun..nak nenenlah tuh..=p


Ohhh..citer psl nenen ni, honestly mama mengaku yg niat suci murni mama nak eksklusifly bf si Zareef dh selamat ke laut dah. awal2 dh kena top-up fm mcm kakak Zara sbb susu mama lambat kuar..ari ketiga br susu kuar..huhu..but skang, mama stil meningkatkan usaha utk memperbanyakkan susu badan. pam susu pon mama tak lupa buat.  nway, wlupon tk dpt eksklusif bf, mama tetap berharap dpt susukan Zareef ngan susu mama smpai ke titisan yg terakhir..selagi boleh usaha nk bykkan susu badan ni, mama akan usahakan..insyaAllah..=)



p/s: dulu pernah berangan nk buat blog utk setiap org anak..konon nak citer perkembangan anak2 kat blog masing2..tp skang, kem salamlah nk buat blog byk2..blog nan satu ni pon kdg2 tak terurus..hihihi



Mama yang tak reti berkain batik..

Hoho..tanpa segan silu mengaku macam tu. Ke..ade gak antara korang yg sama perangai macam mama nih..kalau tk biasa berkain batik tu ok lagilah kan..ni macam mama, mmg tak reti..kalau pakai kain batik tuh kirenye leh jek tercabut time tgh berjalan..tak padan ngan nama orang kampung..pakai kain batik pon tak reti..huhu..kronik kan..

So time tengah2 pantang ni biasanye wanita mmg sinonim berkain batiklah ye tak..tp utk mama mostly berkain batik waktu malam jek..waktu siang mama lebih selesa pakai skirt labuh or kain2 yg berzip..sbb waktu siang ni kdg2 nurse datang ke umah..sedara mara dtg melawat..so semenggah sket rupe mama..klu waktu malam tu jarang org dtg umah..so kalau kain tercabut ker, pakai selekeh ke,  family sndiri jekla yg nmpak..=p


Kalau kain batik cam kat bawah ni tak kirelah yek..yang ni mmg mama pndai pakai sbb dh tempah siap zip n kancing sume..hihi



p/s: Arini Zareef dah 28 hari (kalau ikut kiraan harilah). kalau ikut kiraan bulan, dah sebulan lah kirenye sbb die lahir 28 Feb kan..sekejap lagi nk bawak die gi 1st checkup kat KK rengit..ade injection arini..hope budak kecit tu tak demamlah..hehe


Nak potong, ke tak potong..??

Hmmm..skang isu potong memotong ni byk berkisar pasal broadbnd kan..ramai yg nk potong perkhidmatan bb masing2 n tukar ke service yg lain...mama pon klu ikutkan geram jek ngan bb mama nih..lembab semacam jek even mase kat shah alam..tapi, sbb mama ni pemalas nk survey2 n uruskan benda2 baru, so redha jekla ngan bb yg skang nih..asal leh update blog, jengah2 fb oklah tuh..tp, lain dr tuh macam shopping online ker, email ker, mmg tak dan nak bukak mase kat kmpung nih..bil2 mama yg slalu mama bayar guna M2U pon papa yg tolong transferkan arituh..=p

opsss..dh melalut plak pasal broadbnd..sebenarnya nak tulis pasal potong rambut anak dara mama ni ha..hehehehe. rasenye mostly dah tau kn yg rambut zara ni mmg tak pernah dipotong sejak die lahir..cume rambut depan jeklah selalu mama potong bagi pendek..rmbut belakang?? mmg tk pernah sama sekali..sume gara2 mama nk anak mama nmpak girlish..sebabnya rmbut zara ni spesis nipis n lambat panjang..jenuh tau mama tunggu rmbut die pnjang dulu..huhu

nway, sejak 2 menjak ni nmpak mcm dh semak plak rmbut zara tuh..lagi2 sejak dh ade adik..zara kan suka cium2 n gomol2 adik die..kengkadang smpai rimas adik zareef dibuatnye sbb rmbut kakak dok menyapu muka..so bile mama tanye zara nk potong rambut tak..zara tros kata nak..die kate senang nak cium adik..heee


Zara @ her first birthday- rambut mmg seciput sangat2..

Zara @ her second birthday- dah panjang sket rambut  mase nih

Zara almost 3 years old..mama mmg suka rmbut die pjg macam nih..br nmpak ayu sket..=p



nway, mama plak yg rase sayang n serba salah nk potong rmbut die nih..yekla..klu cam budak lain, potong byk kali pon cpt jek rmbut pjg balik. tp macam zara, klu dh potong pendek, silap2 umur 5 tahun br ada can tgk die rmbut pjg semula..huhu..pastu tk dpt byg cantek ker klu die potong rmbut nanti

so skang ni still tergendala dulu operasi nk potong rmbut zara tuh..tgklah,,kalau rase sayang sangat, maybe mama potong sket jek kot..bagi sama rata ker..skang rmbut die cam layer sket..depan pendek, blakang mmg terlebih pjg..=p

klaaa..alang2 harini story psl kakak Zara, layan jek gmbar2 die yg lain ni ek..sume gmbar mase kat kmpung.









* amacam..nmpak semak tak rambut zara??hehehe


p/s: wlupon zara kate nk potong rmbut, tp mama yakin klu bwk die gi kedai kompem melalak tgk gunting..tak pon takut ngan aunty tukang gunting tuh..kena mintak tolong MIL potong kot nanti..=p




Membeli belah di "milkadeal.com"..berbaloikah???

Yezzaaaaaa..mama baru jek selamat membeli coupon2 dari website 'http://milkadeal.com'..heheh...sebelum ni tk pernah pon terpikir nak klik web ni walaupon iklannya selalu muncul dekat blog (iklan kaler merah tuh)..tp bile baru2 ni ramai dok membeli pakej spa murah dari web tu, barulah mama hegeh2 nak klik jugak..malangnye, mase tuh pakej spa murah tu dh habis pon..geget jari jekla konon naik beli utk dijadikan gift buat papa..=p

Nway, harini mama perasan ade lagi deal utk pakej spa murah..tak semurah yg sebelum ni, tp kire affordable la jugak..so cepat2 mama gi beli. rm48 per person utk 2.5hrs sesi spa..kire oklah kan..tempatnye kat mont kiara..alang2 tu, mama beli satu lagi coupon dine-in, pon kat mont kiara..yang tu plak harganye rm18 per person utk main dish+beverage+dessert..mama rase berbaloi2..korang rase, ok tak???


Nilah die coupon2 yg mama dah beli tuh..


Utk spa tuh, leh redeem smpai 30 jun 2011. yg dine-in plak before 31st may. hasrat di hati nk ajak papa pegi sempena anniversary bulan 5 nanti..tk pernah lagi smbut berdua2an..hehehe..itupon klu papa nak lah..klu papa taknak, mama ajak jekla mane2 kawan perempuan mama yg available temankan mama gi spa n makan2 ni kan..papa jugakkkkk yg rugi nanti..=p

Kalau ade kengkawan yg berminat nak beli coupon2 mcm ni, leh klik guna referral link mama ni yek...mmg banyak sgt promo2 best tau..=D




p/s: Tak pernah pon smpai mont kiara sbnrnya..main hentam beli jek nih..hahahaha..tkpelah..nnti pndai2 carilah tpt tuh..GPS kan ada...=p



Wajah2 Ammar Zareef di suatu pagi yang hening..=p

Nak tepek gmbar2 terbaru Zareef..ni gmbar pagi tadi. adik leh plak bangun nk main2 kol 4 pagi. kenapa mama kate bangun nak main? sbb die tak nangis pon. mata bukak besar, kaki n tangan aktif terketik-ketik, sua nenen pon die tak mau. haaa..nak main lah tu kan..hehehehe..

Macam2 ekspresi muka ada..geram jek mama tgk..tu yg sambil2 layan adik, sambil2 mama snap gmbar..=p










Gambar yg last dok nganga2 mulut maksudnya dh hauslah tuh..pas 'ngempeng' ngan mama barulah die nak tido balik..itupon dah dekat kol 5 pagi mase tuh..heheh

Nway, tgk Zareef main2 pagi tadi, teringat plak mase jaga kakak Zara dulu..die pon selalu jek buat perangai bangun nak main tgh2 pagi buta esp mase umur die 3-4 bulan..mama dahlah jaga sensorang kan so tkde maknanye nak gilir2 tido ngan papa. so mmg hari2lah mama gi kerja ngan mata panda.. ni tk lame lagi akan berulanglah pengalaman tu..dhlah kali ni boy kan..mau lagi aktif..jgn mama terlingkup kat opis sudahhhhhhhh..=p

Ohhh..satu lagi, perasan tak Zareef mmg tido tak berbedung..sempat 2 minggu jek bedung die bagai..pastu die dh tak mau. kalau dibedung, die makin tkleh tido..sedaya upaya nk lepaskan tangan dari bedungan tu nanti..so skang klu die tido either mama bedung belah kaki jek, ataupon selimut biasa..kalau buat mcm tu, baru die ok n lena tido..mcm2 perangai budak2 ni kan..=)

Bila papa ada...

cepatnya masa terasa!!!!

bukan sekadar nk jiwang2 tp itulah hakikatnye..mase seminggu papa takde, rasa lama betulllllll masa nk berlalu..lagi2 mase tuh mama kena extra take care psl Zareef kena kuning kan..so mmg tak best jek keadaan tuh..dok kira2 bila papa nk balik..bila Zareef nk sihat..smpai ada masa mama jadik stress sndiri..mklumlah, emosi org pas bersalin ni kn tak menentu..benda2 kecik pon leh buat sedih..=p

and bila papa dh balik plak, mmg rase cepat giler masa berjalan...tup2, cuti papa dh habis..haishhhhh..nasib baiklah Zareef dh bertambah sihat kn..so at least mama dh tk sedih2 lagi skang..badan pon dh tmbah kuat..leh start wat keja2 berat sket kt umah..hehe

nway, mase papa balik baru2 nih, mmg pack jek aktiviti die..mane nk layan kerenah mama, nk layan permintaan kakak Zara n nk kelek2 adek Zareef lg..tu lom masuk nk balik kmpung satu lagi jenguk MIL ngn FIL kn..tu yg mama rase cam tk puas jek spend time ngan papa kot..

rabu- petang kol 6pm br papa smpai..mlm papa rest kt umah jek
khamis- pagi bwk zareef cek jaundice..ptg papa bwk zara gi bandar tgk wayang..jelessss wehhhhh
jumaat- pagi lepak umah. petang papa bwk zara gi umh atuk pt raja..siap tido kt sana..mama kesunyian lg..huhu
sabtu- tgh hari papa balik..tp ptg kuar semula gi wedding ex-skoolmate die kt rengit ngn zara..dh jumpe kwn2 lame, kira lame gkla diorng gi, mlm- lepak umah
ahad- pas zuhur, papa dh bertolak balik kuantan

hmm..pasni 2 minggu lg kot br jumpe papa..maybe papa kena gilir2 balik shah alam n batu pahat..kena gk blk ke shah alm sbb nk uruskan persiapan utk umah baru..dh start kena cari kontraktor utk buat grill, lmpu n kipas sume..sat lagi dh dpt kuci leh tros proceed ape yg patut kan..mama nk tolong tak danlah sbb tgk berpantang kt kampung lg...=(

Klaa..cam biase, layan gmbar2 kami sekeluarga yek..sejak dok umah ni takde aktiviti menarik, so balik gbar anak2 n family jekla nk tepek dlm blog nih..huhu


Our complete family- first time berkesempatan amik gmbar berempat sama2..=D

Mama ngan 2 orang hero pujaan hati..=)

Mama ngan kakak Zara..buah hati pengarang jantung..hehe

Kasi can papa feeling2 ngan adek Zareef..=)

CINTA hati mama..


Ok..nk selit sket update adek Zareef..alhamdulillah..setelah 9 kali ulang alik pi klinik cek darah, akhirnya bacaan jaundice Zareef dh turun ke paras normal..so dh tk payah kena cucuk2 lagi kan dik..mmg lega sesangat bile adek dah sihat..skang dh tak payah kena kejut sejam sekali dh..adek yg pndai2 bangun mintak susu bile die lapar..=)


Darling Zareef @ 15 days..

Harini baby Zareef dah masuk 15 hari dah..citer ttg jaundice die, nmpaknye lom sembuh sepenuhnya..last cek darah semalam bacaan masih 9.7. apepon, mama still bersyukur sbb sekurang2nya bacaan tu menurun kan. ari khamis 17hb ada appoinment lagi utk cek darah..hopefuly dh turun tahap normallah kuning Zareef  by that day..insyaAllah..

Nway, sejak kuning dah makin turun, nampaknye Zareef pon dh sedikit aktif.kalau sebelum ni die asyik tidooooo jek skang dh pndai nk main2 dah..sekurang2nya pas mandi sebelah pagi tuh mmg die takkan tido smpailah kol 11-11.30am mcm tuh.. satu perkembangan baik lah kan..harap Zareef tros sihat..=)

Skang nih jugak, mama mmg tgh berusaha keras bf die..tapi tulah, susu lom berapa nak banyaklah..macam2 gak mama minum..air masak, horlick, oat, susu segar, milo panas, sup sawi (ni sume org kate leh banyakkan susu kan)..tp still lom berapa nk meriah susu tuh..klu pam pon paling byk 2oz jek sekali pam..mmg keturunan kurang susu ker mama nih..huhuhu..stok EBM mmg tk dpt nak buat lagi..mane yg mama pam tu pon selalunye rotate balik bagi minum kat die..mklumlah, sejak kena kuning ni kan Zareef kena byk minum susu..mama mcm tak yakin byk mane die dpt klu direct bf..tu yg mama bagi sume yg mama pump tu kat die jugak..


Little darling, Ammar Zareef..


Senang sket nk amik gmbar die bukak mata skang nih..klu tak asyik tido jek. time nak minum susu baru mata celik..=p


My darling Zara & Zareef..

BTW, papa budak2 ni nak balik ari Rabu nanti..dpt cuti Rabu smpailah Ahad..sonoklah Zara nnti ada papa nk layan die..hehehe..mama pon sonok gak sebab ada teman nk sama2 jaga 2 beradik tuh..=D



p/s: internet semakin lembab..mama dah takleh nk upload2 gmbar dlm fb dah..klu nak update blog mcm senang sket..nape ek..huhu




Alahaiiiii anak papa....

Kisah kakak Zara..sejak 2 menjak dok umah nenek nih, dh mula nmpak kebosanan die sbb tk dpt jalan2 selalu..skang, antara permintaan2 yg selalu die cakap kat mama antaranya..

"Mamaaaaaa..nak Dikdi (McD).."

"Mamaaaaaa..nak tgk wayang.."

"Mamaaaaaa..nak main boling.."

"Mamaaaaaa..nak beli Barbie..." (maksud die cd citer barbie, bukan patung yek..hihi)

"Mamaaaaaa..nak basikal besar.."

n yang paling tak tahan tu..

"Mamaaaaa..nak gi Jusco.."


Hehehehe..sian die kan..yg die mintak tu mmg selalu benda2 yg die dpt klu pi jalan2 ngan mama n papa..except basikal besar tulah..sejak dh pn dai kayuh basikal kecik, tros demand nak basikal besar plak..=p

Nway, permintaan2 Zara tu selalunye mama jawab ngan benda yg sama jek..


" Yelaaaa..Zara tunggu papa balik ek..nanti papa belikan McD/bwk tgk wayang/pegi boling/beli Barbie/beli basikal besar"..


So skang anak dara mmg tak sabar2 nak tunggu papa die balik..dah asyik2 tanye bile papa die balik keja..tulaa..dulu mase kat shah alam dh terbiasa bawak die pi jalan kan..bile pi jalan senang lah die nk mintak sume benda yg die nak tuh..skang dok kampung, mane nak dpt McD, tgk wayang, main boling sume..alahaiiii anak papa nih..dh pndai mintak2 sendiri pulakkkkkk..=p





Darling Zara @ 35mth..=)

Hari ni 11 Mac..Zara dh pon berusia 35 bulan..cpt jek masa berjalan..lagi sebulan Zara nk masuk 3 yrs dah..tp di hati mama, Zara still baby kesayangan mama yg kecik tomei..hihihi...

Mcm sume dh sedia maklum, pada usia 35 bulan ni, Zara dh pon selamat menjadik sorang kakak pd adek baby die..Alhamdulillah, syukur sgt2 ngan penerimaan Zara terhadap adik..sebelum adik kuar, bukan setakat  mama..tapi nenek2 n atuk Zara sndiri dok risau memikirkan mcm mana reaksi Zara klu dh ade adik nanti..mklumlah, Zara ni spesis kuat jeles sket. pntang tgk mama n papa pegang baby lain. tu yg dok takut klu adik kuar, Zara dengki gak kat adik die kan,,

Rupa2nya, sangkaan kitorang sume meleset. mcm mane Zara sayang adik die masa dlm perut, mcm tulah Zara bile adik dh kuar. die dh paham rupenye, bby yg dlm perut tu akan kuar n membesar jadik adik die..mama yg underestimate Zara sbelum ni kot..ingatkan die lom paham..hehehehe..terlupe sekejap anak dara mama kan dah makin membesar n matang..=)

Apepon, mcm kakak2 yg lain, Zara sgt penyayang n kengkadang over protected adik die. means, tkleh org lain yg pegang adik..mesti mama n papa jek..stakat ni mmg kami tidokan adik dalam baby cot, so Zara mmg tak kacaulah..cume klu wktu mama kuarkan adik utk menyusu, mmg die suka sgt ngendeng2..nak cium n gomol adik..n terbaru semalam..die dh pndai mintak nk pegang adik!!! comei sgt..mama letak jugakla adik atas riba die..tp still kene pegang jugak sbb tkt adik tergolek..=p


Zara n adik Zareef..


Dua permata hati mama..


Cayangggggggggg kat adik...=D


Moga kasih sayang ini kekal hingga ke hujung nyawa..

Zara yg sibuk nak memangku adik...mula2 cam takut2 gak die..

Dah selesa dh duduk ngan adik kat pangkuan..=)


Alahaiiiiii...cair sgt hati tgk gambar nih..nanti tros sayang adik n tolong mama jaga adik tau syg..=D


Last but not least, gmbar 3 orang kesayangan mama..HEART all of you soooooo much!!!!



Lain2 update Zara same mcm bulan2 lepaslah kot..sbb mama baru pas bersalin..so mama n nenek pon dua2 sibuk ngan urusan kat umah ni. mama sibuk jaga adik n pam susu..nenek plak sibuk membasuh kain, masak, mengemas sume..so semenjak balik kampung ni, Zara nye potty training n belajar membaca sume tergendala seketika..kengkadang sian gak tgk die yg agak keboringan sejak papa dh balik Kuantan..hehehe..cume skang ni sempat gakla mama  train die menererkan diri mengayuh basikal..yeee...klu sume nak tau, Zara mmg lom pndai kayuh basikal tau sebelum ni....hehehehe..tapi ni sejak 2 hari lepas nmpaknye die dh boleh kayuh dh basikal kecik roda tiga tuh..insyaAllah, papa kate nnti bday Zara bulan depan, die nk belikan basikal roda tiga yg besar sket utk Zara..barulah best Zara nk wat pusing2 umah nenek kan..kan..kan...=D


Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin