Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Sayang anak tinggal2 kan..

Hihi..tak tinggal jauh pon..tinggal pi sahur aje..=p

Act ni citer last week..ari khamis pagi..1st time dlm tahun ni gi sahur kat luar..sebabnye pagi2 khamis tu papa baru smpai dari kuantan naik bas..bajetnye mama yg nak pi amik die kat bas stand seskyen 17..tp time smpai tu papa tros amik teksi sbb risau mama nk drive sndiri pagi2 buta kan..nway, sbb dh janji nak sahur luar, mmg tk prepare masak ape2..so kuar jugaklah lah kitorng ke kedai mamak yg dekat2 umah tu jek utk bersahur kol 4.45am..Zara mmg tk plan nk bawak sbb sian plak nk angkut die time tdo nyenyak..kang tk pasal2 ngamuk pulak..so just pesan kat adik ipar kalau terdengar Zara nangis cpt2 call kitorng

Bile sesekali sahur kat luar teringat plak time bercinta zaman UTM dl..slalu gak sahur same2..kadang kat kedai mamak, kadang kat warung2, n kadang2 gak papa just tapau nasik dari mes die..biasalah, time bercinta klu boleh sume nak sama2..kekekeke


Pagi tu mama order sup ayam + nasik putih..air plak teh tarik..

Gile membukit mamak ni bubuh nasik..share ngan papa pon takleh habis..hehe

Menu simple papa, capati. air papa order barli suam

Muka serius jek papa ni makan kan..=p



Pas siap sahur, borak2 jap pastu tros balik..tkdelah rush sgt sbb tau Zara still tdo kan..hehe..nasiblah budak tu tak terjaga..nway, siang tu awal2 mama dh kering tekak dah..agaknye sbb dok minum teh tarik kot pagi2 buta..mmg teh n kafein tak elok kan diamalkan wktu bersahur nih..gatal pi minum sape suruh..=p



p/s: skang mama tgh ada kat kuantan sbnrnya..smalam ptg kol 6.30pm dh smpai cni. arini papa kerja so mama just duduk bilik ngan Zara aje..ingat nk upload citer kat kampung tp tgh malas nk edit gmbar..tu yg kuar citer pendek pasal sahur luar ni..hihi

CONTEST MaMa3H: Si Comel Manis Berbaju Kurung / Berbaju Melayu

Lama dh tak join contest..kali ini contest adalah anjuran Mama3H sempena anniversary beliau n suami..=)





So gmbar yg mama sertakan utk contest ni ialah gmbar anak dara mama si Zara berbaju kurung moden (aci kan baju kurung moden pn penganjur..hehehe) bersama2 abang sepupunye yg segak berbaju melayu mase raya tahun lepas..




Nama anak: Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril (2 tahun)
Nama anak buah: Zul Ikhwan b Zul Azrin (4 tahun)



Siapa berminat nk join, sile klik SINI k..ade lagi masa sehari sebelum tarikh tutup..=)


p/s: saje suka2 join contest ni..nak share gmbar budak 2 org ni yg sedondon berpurple..suke gmbar diorang nih..ceria jek kan..hehe

Cuti hujung minggu yg panjang..

Arini rata2 kawan blogger sume citer psl dpt duit raya dari gomen..ade gak yg dpt duit raya dr kompeni..mama? mimpilah comp jepun ni nak bagi duit raya..gaji pon tk pernah masuk awal klu ada perayaan2 nih..tiap2 bulan maintain masuk 25hb..nasib baik bulan jun lepas ade dpt bonus sket so lehla simpan few utk bajet raya..huhu..apepon, still bersyukur sbb wlu mama tk dpt sesen pon (sedih tk bunyiknye), papa dptlah jugak duit gomen rm500 tu kan..lehlah wat tmbah2 utk belanja raya..yg penting dh berjaya pau papa kasut raya utk mama n Zara..nak shopping nye yg tak tau lagi bile..hahahaha

Apepon, mulai esok mama akan bercuti panjang..act esok sepatutnye cuti nuzul Quran kat selangor nih..tp comp mama ngan 'baik hati'nye dok pindahkan cuti esok gi ari isnin plak..sbbnye selasa kan cuti merdeka. so konon lehla cuti pnjang direct kan..isunye papa plak mmg cuti esok. isnin n selasa die kena kerja..so nak tak nak mama terpakselah amik AL utk esok sbb nak cuti sama2 ngan papa..n kitorng nye plan utk weken ni ialah:

Malam ni- balik kampung!!!!!!yeay...suke3x..
Jumaat- berehat2 kat kampung mama di rengit..sgt tak sabar nk berbuka ngan soto ayan n begedil air tangan mak yg mama dok idam2kan tuh..hihi
Sabtu- bergerak ke kampung papa kat pt raja plak..MIL dh pesan soh balik sabtu sbb die nk mengunjung. seronok btol sbb bakal dpt makan ketupat n lauk raya minggu nih..=p
Ahad- pas Zuhur bergerak balik..tp tk tros balik shah alam..mama n Zara akn follow papa ke kuantan..yeay lagik!!
Isnin- rehat2 kat bilik papa jek sbb papa kerja isnin tuh..klu rajin br bwk Zara kuar merayap
Selasa- petang selasa balik ke shah alam ngan papa..kebetulan rabu tu papa ade meeting kat subang so lehlah balik sama2
Rabu- kembali bekerja..huhu


Harap2 dlm cuti pjg ni smpatlah nk kuar gi carik barang2 raya sket..tk dpt sume pon at least dptlah pendekkan checklist yg mama tulis semalam kan..yg penting, sgt tk sabar nak balik kampung..doakan perjalanan kami selamat ok..=D

Checklist persiapan raya (persiapan sederhana aje..huhu)

Hari ni takde dah sesi menepek gmbar makanan. Sbbnye 2 hari lepas just beli makanan kat luar jek..hehe..kelmarin mama makan nasi kerabu berlaukkan daging masak merah. Semalam plak tekak teringin nak makan KFC..dah name tekak suka fastfood kan, nak gak sesekali berbuka ngan fastfood jugak..=p

Apepon, pejam celik pejam celik..hari ni dah masuk 15 ramadhan kan..skjap jek rase. Dh bolehlah kan nk wat checklist persiapan raya..hihi..persiapan raya mama sederhana jek..mmg tak beli byk barang pon..tapi taun ni act lom smpat nk kuar layan mata n wallet bershopping..entah, cam malas jek nak kuar..time2 weken tu mcm rase lagi best jek klu memerap dlm umah..tgk tpt ramai org pon cm dah rase lemas..hmmm..ape yg mama nk beli agaknye..gaji dh masuk dah arini..=p


Utk Zara..

Baju kurung- dah ada 2 pasang. Sepasang mama tempah, sepasang lagi cik Anem die sponsor . cukuplah tu kot sbb Zara pon tk berapa gemar berbaju kurung..baju raya taun lepas pon sekali jek die pakai..huhu

Baju2 lain- Mase shopping online bulan lepas smpat belikan Zara 3 dress and 2 legging. Then pastu mama ade belikan satu lagi dress n 2 shirt. jeans pon dah ade sehelai yg baru..agak2 cukup lah tu kan..lain2 recycle jeklah gaun die yg banyak stok tuh..hihi

Kasut/sandal- haaa..yg ni belum ade lagi..bajet nak belikan die satu sandal yg ade heel sket, then satu lagi selipar biasa utk basahan. Cpt jek kaki budak ni membesar. Byk dh stok kasut die yg dh tak muat..huhu

Aksesori- wlupon Zara ikut mood nk bersepit2 or berikat2 rmbut, tp still nak belikan sket kot..nnti beli sekali ngan kasut tula..kena cari mase nk shopping nih

Rambut- yup..taun ni plan nk potong rambut Zara sket..act sayang ngan rmbut die yg susah giler nk pjg tuh..but nmpak mcm dh selekeh jek Zara skang..so ingat nk potong sket la rmbut die dpn belakang..ingat nk mintak tolong ngan MIL jek..=)


Utk Mama..

Baju kurung- 2 pasang tempah..sepasang lagi baju recycle mase gi kenduri kawen pakcik hubby bulan 6 lepas. Yg tempah tu dua2 pon mama buat baju kurung jek..

Tudung raya- part ni tak setel lagi. Sbb mama lupe nk amik kain baju kurung tu sket wt cth carik kaler tudung..tp kan, susah lah nk carik tudung bawal skang kan..sume gerai tudung rata2 jual tudung awning jek..mama ni mmg masih setia ngan bawal..rasenye itu jekla yg serasi ngan bentuk muka mama..=)

Kasut raya- pon tak setel lagi..ingat nak beli sepasang jadilah.itupon bukanlah heel ke ape..nak beli yg jenis tapak lembut n selesa utk dipakai oleh ibu2 mengandung..hihi

Handbeg- teringin nak handbeg baru tahun ni..rasenye nk survey Carlo Rino je kot sbb selalu time sale harga die mcm mampu beli sket.. harap2 adelah yg bersesuaian ngan bajet mama nanti..

Aksesori- aksesori stdlah kerongsang baru ape lagi..pastu klu smpat ingat nk ke kedai emas jugak..opsss..bukan nak beli baru tp nak tukar gelang lame mama..bangle mama tu dh bengkok2 sbb selalu sgt pakai..ingat nk tukar lain tp mesti kena tmbah duit kan klu nk tukar skang sbb emas dh makin mahal..huu


Utk papa..

Baju melayu- tahun ni, papa tknak beli baju melayu baru. Nak recycle baju raya 3 tahun lepas..oklah sbb baju2 melayu papa sume cantik2 lagi.mklumla, papa kerja pon beruniform kan. So jarang sgt pakai baju melayu

Lain2- tu papa kena bajet sndirilah..mama pon tk tau papa plan nk beli ape utk raya ni..hihi


Others

Kuih raya- cam biasa, sejak kawen n dok shah alam ni sume main beli jek..taun ni dh tempah siap2 few jenis kuih raya ngan opismate n cousin..nak bahagi2 kat umah mak n MIL. Mungkin bagi diorang dlm 3 or 4 bekas sorang mcm tu kot . then nk belikan jugak stok air gas utk tetamu dtg beraya..slalu mama sponsor 1 dozen jek..=p

Duit raya- tak tukar pon lagi..pon tukar tak banyak kot..sbb mama kan lebih banyak beraya kat kampung..so kebiasannye mmg bagi anak2 buah n anak2 sepupu yg terdekat jek..anak2 jiran yg dtg tu sume mak mama lah nye bajet..hahahaha


Hmm..ape lagi ek..tetibe buntu plak..ohhh..utk pengetahuan sume, sejak jadi ‘penumpang’ di shah alam 3 tahun lepas, mama mmg tak pernah beraya kat sini tau. Maksudnye, mmg takde persiapan raya pon dibuat utk rumah kat shah alam..entahlah, feel tkde nak buat langsir raya ker, nk beli perabot raya ker, karpet raya ker, sumelah. Agaknye sbb ni umah sewa je ke so feel tk mari..kdg2 tu kuih raya pon tk siapkan sbb tau takde org dtg umah..mmg mama jarang ajak kawan2 dtg umah sewa mama ni..pastu budak2 pon tkde yg sudi singgah. Agaknye sbb diorang tgk umah kitorng mcm tak meriah kot so sume tk mau singgah..hihi. last yr jek ade wat masak2 sket itupon sbb kawan2 terdekat nk dtg umah. mmg selalu kitorng just raya kat kampung ..insyaAllah, tahun ni smpai raya ke-9 ade kat kampung..gigihlah bergilir2 selang sehari kat umah mak n MIL nanti..=)

Klaa..stop dulu checklist raya ni..kendian2 ade idea baru tmbah lain..hihi. nway, tak berseri entry takde gmbar kan..so saje2 letak gmbar raya kitorng untuk 3 tahun yg lepas..amik mood sket wlupon papa kemungkinan besar tak balik raya kan tahun nih..huhuhu



Raya 2007- 1st time raya as husbnd n wife. mama tgh preknenkan Zara 3 bulan mase nih. baju melayu nilah yg papa nk recycle balik..so konon tema oren jugaklah utk mama n Zara tahun ni..=)


Raya 2008- Zara dh 6 bulan..terpaksa letak outdoor pic sbb pic mase raya 1st tu tak best gara2 baju raya papa tk smpat siap..=p


Raya 2009- Zara dah setahun setengah..muka monyok jek sbb pagi2 raya dh meragam..hihi




P/s: harap2 tahun dpn dh dapat beraya kat umah sndiri..insyaAllah..mungkin persiapan raya akan lebih meriah waktu tuh kan ..n insyaAllah jugak next yr kan ahli keluarga akan bertambah.. =)

P/s2: pagi tadi lewat bagun sahur..smpat makan kentang goreng ngan minum air blackcurrent sejuk jek..slalunye paling kurang kena ade horlick panas bg tenaga sket..huhu

Misi memasak 1 tercapai, tapi..

Ingat tak entry mama pasal angan2 nak memasak untuk papa Zara tuh..kan ade 2,3 menu dlm pertimbangan nk masak kan..so kebetulan papa dah balik minggu lepas, tanyelah die nak mama masakkan ape..then mcm yg mama dh agak, papa pilih menu ketam masak lemak cili api untuk ari ahad. papa mmg suka ketam. mama jek yg jarang2 masakkan seafood sbb mama kan suke ayam..sblum ni asyik masakkan lauk ayaaammmmmm jek utk papa..hihi

so ahad tgh hari keluarlah kitorng nak membeli lauk utk dimasak..malangnye, terjadi satu kes yg membuatkan mood membeli mama tross hilang..nnti mama citer kendian k..cume kesimpulannye, petang ahad tu tk dpt masak banyak lauk pon..berbuka pose yg sgt2 simple. mama just buat masak lemak ketam tuh (ketam pon papa yg tolong siang), pastu ikan bawal mama goreng rangup2 ngan buat popia jek..air buat bandung sejuk n pencuci mulut tembikai manis mcm malam sebelumnye..




Ketam masak lemak cili api..


Bawal goreng garing


Popia goreng..




Hee..perasan tak popia tu tak same saiz..tu papalah yg dok gulung tuh..mula2 mama yg gulung cantik sket..pastu bile mintak tlg papa smbung cenggitulah hasilnye..tkpelah, yg penting sedap di tekak kitorng n puas makan..tp ni popia org malas.sbb mama buat simple giler isinye..just tumis bwang sume ngan udang kering, pastu letak kiub ikan bilis, campak jek mix vege + kentang + telur..hahaha..kuah pon tk buat. makan ngan sos cili jek..=p


Isik popia yg simple but sedap..nxt time leh wat lagi..kulit popia pon byk balance

.
.
oklah..berbalik pade kes yg mama sebut kat atas tadi, act melibatkan anak dara mama lah sape lagi..kan lately die mmg banyak perangai kan..yg mama die plak lately makin tk reti tahan sabar. so ahad tu act 1st tpt kitorng gi kat tesco nk carik ketam..smpai2 sane punyelah ramai manusia. disebabkan ape yg dicari takde, mama ajak papa balik jek. mals nak carik barang lain sbb tgk org beratur nak berbayar punyelah panjang..kitorng nk beli brg tk banyak pon. yg si Zara plak leh buat perangai nk kan jajan mister potato tuh..mama malas nk beli sbb takkan nk beratur semata2 byr jajan sebijik. akibatnye, die mengaruk sket nye teruk..tk pernah2 die mengaruk camtu..rase setu tesco tu dok pndang mama n Zara tau..mcm kena histeria jek budak tuh..mama plak bile dh mcm tu mane nak tahan sabar..abehla tangan naik kat badan Zara..mmg kena cubitlah jwbnye..huhuhu..last2 kitorng angkut jek Zara balik ngan keadaan die melalak2 tuh..papa yg akhirnye berjaya pujuk die n belikan jajan kat tpt lain..mama plak mood mmg dh ilang dh..tu yg lastly papa jek yg tolong carikan bahan nk masak. gi kedai dekat umah jek pon akhirnye..papa just beli ketam n ikan. sayur pon die lupe beli sbb tu tgk menu cm tak cukup jek.. .
so disebabkan mood mama yg terganggu dek Zara tu, balik2 umah tros mama tidur nak rehatkan otak..kol 5.30pm baru terbangun n start wat isik popia n masak sume..ingat nak tmbah2 lauk lain pon tk smpat sbb start masak dh lewat..huhu
.
klaa..pjg plak membebel..seriusly, mama harap sgt tahap kesabaran akan meningkat. sebenarnye kesian gak kat Zara bile mama dok cubit2 n naik tangan kat die..tp tulaa..bukan stakat Zara. ngan papa pon cpt jek terasa hati skang..huu..syndrom hormon terganggu dh mula menunjukkan diri..alahaiiii..
.
..
Ni gmbar Zara before antar papa balik kat bus stand malam ahad tu..tulah jajan mr potato yg die nk sgt smpai mengaruk2 tak hengat..huhu..
.
.
.
p/s: sbnrnya, kes Zara mengamuk tu lagi dasat dr ape yg mama citerkan kat cni. tk tau nak decsribe btol2 dlm nih..tak larat nak citer details..but seriusly, mmg sangat2 menguji kesabaran mama mase tuh..papa pon tk tgk sume sbb ade satu part tu papa sibuk cari troli sementara mama try nak pujuk Zara yg dah berguling2 atas lantai tesco..=(

Kejutan yg pelbagai rasa...

Hari ini nak citer pasal kejutan yg mama dapat ujung minggu aritu..1st kejutan, mmg lah menggembirakan..2nd kejutan, agak sadis la sket..huhu

Ok..kejutan pertama yg smpai kat mama petang sabtu yg lepas ialah..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
*

*


*


jeng3x..




nmpak tak sape yg ade sekali berbuka ngan mama tu..iyeeeee...papa Zara balik shah alam petang sabtu yg lps!! mmg mengejutkan lah sbb setau mama papa kena kerja ari sabtu tu..die msg mama kol 4pm kate dh smpai tapah..rupe2nye kebetulan ade bos die nak balik ke subang so papa tumpanglah sekaki..

mmg syoklah kan sbb dh bajet kena pose sorang2 tetibe hubby muncul dpn umah..cumenye sbb papa bgtau dh on the way lewat sgt, maka mama tkde plan nk masak ape2 special arituh..just carry on ngan ape yg mama dh rancang which is mihun sup n bubur sumsum..simple but puas makan..abeh satu periuk sup kitorng kerjakan 3 beranak smpai sahur..=p

Mihun sup air tangan mama..


Bubur sumsum yg pertama kali mama buat sndiri..okla rase die but terlembik sket sbb terlebih air kot..papa siap tanye ade lagi ke tak sbb mama mmg buat cukup2 dpt satu bekas tupperware jek..hihi


Pencuci mulut, tembikai merah yg sgt manisssss..



As for kejutan kedua, sbnrnya tgh bersedih hati ngan berita psl cuti raya papa..aritu dh kompem papa dpt cuti raya mcm biasa..tup2x, jadual bertukar plak. makanye, papa kena stand by masa raya pertama tu nanti..huwaaaaaaaaa!! first time ni raya w/o papa..papa kate raya kedua baru die balik..nasib baik kebetulan kakak mama punye turn pon raya kat rengit tahun ni..so harapnye ngan kehadiran anak2 buah yg ramai tu nanti akan mengurangkanlah kesedihan mama beraya tanpa papa kan..=(. nway, tgh sibuk memikirkan baju raya sedondon yg mama n Zara tempah tu cmner. nk pakai gak berdua mase raya pertama ke, or nk tunggu papa balik baru pakai same2..huhuhu

Klaa..mcm biasa, tepek gmbar Zara sket sbg penutup entry. mase ni tak tau lagi papa nak balik..kitorng dok terperap seharian jek dlm bilik..mcm biasa, sgt heaven bile pasang aircon, bukak cd kartun pastu golek2 ngan anak atas katil..hihi



Zara yg suke layan cermin


Tgh joget2 lagu dokter cinta..abaikan katil yg tak bercadar tu yek..lom smpat kemas katil lagi mase nih..hihi


Kakak Zara yg semakin banyak perangai lately..huhu


Tayang duit raya dari pak su die..act adik papa yg bongsu tu pon tk dpt balik raya sbb baru kerja as nurse..so awal2 dh bagi duit raya kat Zara..=p


Tgk kartun smpai muncung2 mulut..=)




Ok..mase utk menyambung kerja..arini kena kerja kat lab..huuu..kompem extra penat arinih..

Bile mood memasak sudah mari..

Baru jek 3 ari lepas buat entry pasal malas masak kan, tetibe esok arinye tros jadik rajin pulak..gara2 tekak ni dh start ngada2 terasa nk makan masakan yg dimasak sndiri..pastu otak pon dok konpius tk tau nak beli ape dh kat pasar ramadhan so akhirnye, msklah wlupon menu simple saje..=p

Nk tau ape yg mama teringin sgt nak makan tuh..hehehe..jgn gelak tau. sume lauk simple2 tp buat mama asyik teringat2 nk makan..

Hari Selasa aritu, tetibe dok teringin nk makan sardin!!boleh mcm tuh..dh terbayang2 masak sardin pastu bubuh cili api byk2..mama mmg suke jek mkn sardin nih lagi2 klu extra pedas..mcm papa, die tk minat sgt..so akhirnya balik singgah kedai beli cili api + sayur sket..pastu balik tros masak sardin, pastu masak gak sawi+suun+fucuk tumis air n goreng ikan bilis bawang + kicap..senang kan tp sgt selera mama mkn tau..=p


Menu berbuka puasa ke-7



Esoknye plak, ptg dh terbayang2 nk masak ikan tenggiri masak merah..mmg aim nk ikan tenggiri ok..so sekali lagi, balik keja gigih singgah kedai carik ikan n serai. mama beli yg kecik jek..potong 4..hasilnye, masaklah ikan tenggiri tu, utk Zara mama tinggalkan yg goreng punye. pastu balance sawi semalam mama cmpur lagi ngan suun n fucuk utk masak lemak putih..nk tmbah selera, mama beli buah tembikai utk pencuci mulut..yummy..=D


Menu berbuka puasa ke-8



Semalam plak..lagi simple tekak mama nak..just nk makan telur hancur masak lemak cili api (slh satu fevret mama dr kecik2 dl)..kali ni bahan2 sume dh ade so tros balik masak jek..lauk tmbahan, mama masak sosej ayam goreng ngan bawang + ikan bilis bubuh sos tiram sket..sekali lg, puas makan..=p


Menu berbuka puasa ke-9





Haa..simple2 kan mama masak..tp mmg betulla..lebih nikmat bile masak sndiri or ngan kate lain makan masakan rumah time berbuka ni kan..utk 3 hari ni mmg berjaya tak singgah pasar ramadhan lagilah..bile teringin nk air sejuk n best sket, bncuhlah air cincau sndiri..bndung cincau, sirap cincau, cincau kosong sume ada..nk abehkan stok cincau nye pasal..ehehehe..pastu alhamdulillah, wlupon masak utk mama n Zara jek, tp tkde yg terbazir. sbbnye lauk yg same mama recycle utk makan sahur sekali..=p
.
Nway, utk harini lom terbyg lagi nk makan ape..cume tekak terasa nk minuk air soya fresh..so klu smpai ke petang still terbayang2 soya tuh, maka ke pasar ramadhan jugakla la nmpaknye..tp utk esok, dh ade plan. nk masak mee hoon sup pastu nk try wat bubur sumsum..harap2 menjadiklah bubur sumsum mama nanti..1st time nk try..selalu adik ipar yg rajin tolong buat..=D


Gmbar hiasan penutup entry..anak dara yg sntiasa menemankan mama berbuka..sopan sket kan bile dok makan atas kerusi nih..hihi..tp kantoi makan tgn kiri..die nih mmg suka mkn tukar2 tgn..kena tegurlah tkt die terbiasa plak kan

In a mode of super busy, super rajin, super risau & super rindu

Super buzy...
dengan kerja2 opis yg melambak..2 ari dh tk smpat nk update betul2 punye entry..leh plak mase bulan2 pose nilah byk kerja nk kena kejar due date..huhu

Super rajin..
sebab few days ni dah mula memasak sndiri kat umah utk berbuka..tk tau apsal tekak asyik rase nak makan makanan masakan sndiri jek skarang..dh tkde idea nk beli ape kat pasar ramadhan kot..=p

Super risau..
gara2 si anak yg sejak 2 menjak asyik wat perangai tk mau bangun pagi..menangis2 bile kejut pagi2 nak pi nuseri..kdg amik mase smpai 30-45minit mengaruk..selalu time nk pujuk die masuk keta plg bermslh..mama kena pastikan die dh ok baru antar pi nuseri..tk mau tinggalkan die dlm keadaan tgh nangis kan..huhu

Super rindu..
pada papa yg bakal tak balik minggu ini..malam tadi tdo asyik mimpi papa jek..mcm2 mimpi tp sume ade muka papa..sume mimpi tu dok menghangatkan psaan sayang n rindu kat en hubby kesayanganku..hihi..


oklaa..update pendek jek..ade keja kena wat..=)

Malu sebenarnya..tp apakan daya..

Oh..apelah agaknye luahan hati mama Zara ari ni kan..mcm serius bunyik tajuk tuh..=p



Act malu sbnrnya dok asyik posting citer psl ramadhan tp balik2 sume citer psl beli makanan kat pasar ramadhanlah, berbuka kat luarlah..gmbar2 pon gmbar makanan2 yg dibeli aje. Setakat bulan pose ni mmg tk pernah lagi masak except wktu sahur sekali ngan papa arituh..Antara sbb mama ni sgtlah ‘bercinta’ nak memasak ialah:-

~ Mama mmg tk berapa terer bab masak2 ni..mklumlah anak manja. Dari kecik dok mengharapkan kat mak n kakak mama jek yg masak..1st time belajar masak pon mase kat UTM dl..pastu bile dh kawen, belajar lagi sket2 thru tepon tnye recipe kat mak mama..=p.

~ Dan disebabkan pas kawen dok jauh plak dr papa, pon menjadikan sebab utama mama jarang masak..klu dok sorang kompem tk memasak nye sbb malas setakat nk masak utk sorang makan kan..pastu sejak ade Zara lagilah leceh..mane anak dara ni nk bagi mama kat dapur sorang2 ngan tenang..nak masakkan mi sup simple utk Zara pon bukan main amik mse sbb si kecik ni dok mengacau n kdg2 tarik tgn mama ajak teman tgk tv kat luar

~ Mama ni spesis malas nak ke pasar/kedai beli bahan2 mentah utk memasak kalau sorang2..selalu kena tunggu papa balik baru nak carik bahan mentah..so klu tetibe minggu tu papa pon malas nk mencarik bahan mentah, maka makan kedai jeklah jwbnye senang..hehehe

~ Time balik kampung plak, mama mmg takkan masak langsung okeh..sbb wktu balik nilah nak merasa n ilangkan rindu masakan mak sndiri..hihi..even balik umah mentua pon mama just tolong sediakan bahan2 mentah jek..manja btol kan menantu nih



Disebabkan faktor2 utama kat atas nilah, maka keyakinan diri mama utk memasak sgtlah kurang. Means, klu time tk pose tu boleh gaklah sesekali masuk dapur masak ape yg berkenan..tp klu time2 pose nih dok risau sgt masakan tk menjadi..hihi..alasan utk org pemalas jek kan sbnrnya..=p

Nway, bile baca2 blog kengkawan lain sempena bulan posa nih, rase cemburu jugak tgk masing2 sibuk memasak utk suami n anak2 tersayang. Tetibe tros teringatkan papa balik minggu lepas mama mmg tkde offer nk masakkan ape2 langsung kat die pon..mmglah papa jenis tak kisah, tp mcm kesian jugak kan..soooo..mama berhajat nk gak memasak utk die juadah berbuka b4 ramadhan habis tahun ini..tk taulah smpat ke tak..dpt sekali jek masak utk papa pon takpelah kan..merasa jugak die air tangan mama yg susah nak dirasa nih utk berbuka pose..ehehehehe..harap sgt2 b4 cuti raya tu papa dpt lah balik awal sket utk berpuasa lagi sama2 ngan mama kan..=)

Nih antara pilihan menu mudah yg mama plan nak masak klu papa balik pose ngan mama..

Nasi ayam..best gak kan masak sndiri utk bulan pose nih..kompem lagi puas makan..=)
Masak lemak ketam. Papa mmg suka ketam..n tetibe semalam mama mcm teringin plak nk makan ketam masak lemak..so lehla kot masak klu papa balik..itupon klu rajin nak pi cari ketamnye..hahahahaha
Mee bandung. Ni lagi simple kot sbb dh ade stok perencah mee bandung..tinggal nk tmbah kacang tumbuk + bahan2 lain..papa suke jek makan2 mee cenggini..hihi
Triffle peach..ni pernah wat sekali jek sebelum ni..mmg best utk dijadikan pencuci mulut..=)

*Gambar sume dari Google except triffle peach tu yerk..=p



Lain2 menu akan dipikirkan kemudianlah..see..ada gak kelebihan baca2 blog orang ni kan..tetibe dpt semangat n seru utk memasak pulak..kekekekeke. apepon, sblum tercapai hajat mama ni, korang layankan jekla entry2 makanan pasar ramadhan dr mama k..selagi mama posa sorang, selagi itulah mama gigih membeli makanan..ehehehehe..

Hari itu dalam sejarah..

Ye..puasa kelima yg dalam sejarah..sebabnya....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



ZARA JATUH TANGGA!!!

Iskkkk..dpd die start pndai jalan umur 10 bulan smpailah ari ahad semalam, itulah first time minah ni jatuh tangga..selama ni mmg tangga tu port fevret die main..nenek2 die mmg selalu terjerit2 keseraman klu tgk si Zara turun naik tangga ke tingkat atas. mmg laju ok mcm nak berlumba pon ada..tk masuk lagi mama yg dok terpanggil2 die klu tgk die naik tangga cepat2 tuh..pastu semalam tak tau entah cmner leh tergolek dok plak..takde saksi kejadian sbb papa tgh gosok gigi dlm toilet. mama plak tgh sidai baju kat luar. tetibe dgr bunyi 'benda' jatuh beberapa kali diikuti suara Zara menjerit nangis..mmg cuak gilerlah wktu tuh..mama yg dptkan die dulu tros dukung n belek2 badan die..
.
Nway, rase tak berapa teruk kot die jatuh tuh..maybe dlm 2,3 anak tangga jek macam tu sbb tgk kecederaan kurang serius..ade calar sket kat pergelangan kaki then kulit ibu jari kaki terkoyak sket. pas letak minyak die tros ok..tkde mengadu sakit kat bahagian2 lain..yg paling sadis, tk nmpak mcm serik pon. still ngan perangai same naik turun tangga laju2..huhu. mula2 tgk ibu jari die ingat dh tkleh nk sarung selipar n berjalan. tpnye, ok jek..sibuk nak ajak jalan lagi adelah..=p


Kulit ibu jari kaki yg terkoyak sket..

Sikit calar kat pergelangan kaki..

Smbil mama sapu ubat, smpat lagi die layan kepek kentang

Budak tak pose..hihi



Nway, semalam sekali lagi merehatkan diri kat umah jek..petang pas asar baru kuar carik pampers n stok susu Zara..pastu tros pi pasar ramdhan seksyen 20..kelakar tgk papa yg rmbang mata tgk makanan sedap2..dh lima hari pose, ni baru 1st time papa gi pasar ramadhan..sebelum ni die berbuka kat mes pegawai die jek..tpnye, tkdelah beli byk mane pon..beli mane yg rase terbest jek..yg penting, mama puas hati sbb semalm dpt jumpe mendalah ni..
.
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
Puding karamel yg sdp sgt!!mmg fevret tiap kali bulan pose..cume tahun ni kat pasar ramadhan sek 19 tkde jualla plak..kat sek 20 ni baru jumpe..licin mama makan sepotong tu sorang2..=p
.
Gmbar tmbahan mase balik dr pasar ramadhan..si Zara dlm keta dh selamat melantak sebiji tepung pelita..die mmg suka ngan kuih ni..=)



p/s: petang ni bakal turun lab lagi..mesti 'pengsan' lagi sekali nanti..huhuhu

Ramadhan yg ceria!!!

Hehe..ceria sbb weken ni baru dpt posa same2 ngan papa Zara..=p

Klaa..smbung citer Ramadhan ke-4 la yek..mcm mama bgtau semalam, papa Zara kol 11am ari sabtu baru smpai umah...smpatlah die tdo merehatkan diri dlm 2jam sbelum bangun semula layan anak bini..n semalam mmg seharian lah kitorng melepek kat umah..dok bilik, pasang aircon, pasang laptop. smbil layan Zara tgk kartun, layan die main, n layan borak2 jugak..NIKMAT okeh!!! rase cm rileks jek pose semalam..klu time kerja, rase cm penat giler2 jek..ehehhehe

Pastu petang lepas Asar, ehhh..dh lewat dh sbnrnya sbb tgu Zara bangun tdo..kol 6pm kot baru kitorng kuar nak pi carik makanan berbuka..punyelah konpius nak makan ape last2 tertuju ke seksyen 7 shah alam..nak pi makan nasi ayam penyet lagi..hehe..niat di hati nak cari kedai ayam bakar Woeng Solo tu tp tersalah terjah..kat kawasan tu rupenyer ade 2 tmpat ayam penyet..yg kitorng pergi tu name kedai die 'Kedai Ayam Penyet AP'. mase tgh order baru perasan salah tpt..sbb before ni bace psl Woeng Solo sek 7 tu kat blog Alycia..tu yg mcm pelik tgk environment lain tk same cam dlm gmbar kat blog die..tp sbb dah duduk kan, so tros jeklah order..=p

Sementara tgu waktu berbuka just borak2 ngan papa jek..Zara bile nasik smpai tros makan..agaknye dh lapar sgt sbb siang tu die just makan nuget ayam..pastu yg tak bestnye, bile die dh kenyang, mulalah tkleh dok diam ajak papa jalan2 kat luar..iskkkk..tk tenang nak berbuka dibuatnye..



Zara yg rindukan papa..=)

Aksi2 Zara sementara tgu order..

Order form yg kena tick sndiri..

See..nasi putih smpai jek tros minah ni membaham ..ehehehe

Soto ayam (sup ayam) lauk tambahan utk Zara,,

Yg ni of course set utk mama..ayam penyet yg sgt crispy..berganda2 sedap dari ayam penyet kat pasar ramadhan tu..ehehehe

Papa plak sibuk order udang penyet..saje nak makan seafood katenya..

Org tamak selalu rugi..papalah ni nak gak order lauk extra..pecal + ikan asam pedas..dua2 tak habis sbb kurengggggg sedap..eh..papa kate pecal tu ok tp tak habis sbb die makan sorang2..mama tak doyan..=p

Air kiwi utk papa, n blue coral utk mama..rase so so jek..

Mama yg tgh sedap menjamu selera ngan ayam penyet..dua hari berturut2 dh nih layan ayam penyet utk berbuka..=p


Siap makan, dh kol 8pm..berdesup balik umah sbb nak semayang maghrib..niat di hati nak beli bahan mentah utk masak sahur pon tak kesampaian..but still, sahur pagi td mama masak nasik..lauk masak yg paling simple sekali mane yg ade stok..so, bersahurlah kitorng berdua ngan sup telur+kentang+bunga kobis n ikan bilis+bawang+cili+kicap..wlu simple, alhamdulillah kenyang sgt..rase sgt NIKMAT sahur pagi td bile papa ade di sisi..yekla, kan dh berapa hari mama tk lalu nak bersahur..sahur pon makan ape yg ade jek..ni baru dpt sahur sempurna sket..makan nasi sepinggan, pastu siap makan buah2an lagi..=D


Lauk2 simple utk sahur kami..=)



Arini, ramadhan ke-5 sekali lagi berbuka pose kat ngan makanan luar kot. tk tau lagi nk makan ape..arini pon just rehat2 kat umah jek..malam ni kol 11pm papa akan balik kuantan..so esok n 2 mgu seterusnye, kembalilah mama bersahur n berbuka sorang..takpelah,yg penting.. sgt2 berharap after papa balik butterworth tu, die dpt cuti nak balik kampung kat batu pahat..mama dh homesick giler2 dah ni..=p