Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Kuantan Pt 1- Jalan2 di EC Mall

Alhamdulillah, mama, Zara n nenek dh selamat balik ke shah alam semalam. naik bas gak. nasib baiklah Zara tk meragam dalam bas kan. cume next time kalau mama rajin nak naik bas lagi kenalah beli single seat utk Zara. sbb kali ni papa yg belikan tiket, n die dh lupe kot anak dara die dh membesar ngan jayanye so just beli tiket utk mama n nenek. akibatnye, hampir2 cramp gakla lutut mama ni memangku Zara sepanjang perjalanan..hehehe
.
Nway, khamis malam aritu kitorng gerak kol 11.30pm dari shah alam. smpai kuantan hampir 4am. nasib baik ade kawan papa yg sedang berkursus 6 bulan kat penang, so adalah bilik kosong utk nenek Zara tumpang rehat. mama n Zara?? mestilah berada di sisi papa kan...kat bilik die yg leh tahan 'semak' tuh..=p (kali ni mmg tk smpat nk tolong kemas bilik papa sbb asyik berjalan)

.

So, jumaat siang tu after Zara bangun tido just jalan2 kat EC mall jek. kuar pon dh tgh hari. after makan kat Noodle Station, papa tros kuar gi semayang Jumaat. sementara tu kitorng ronda2 lah cuci mata kat EC mall..ni 1st time nenek ke sini. last time nenek ke Kuantan dulu, EC mall ni lom wujud lagi..hehe




Aksi Zara dlm keta on the way ke bandar Kuantan


Singgah makan di Noodle Station

Mama+papa=Zara..=)

Zara yg dh tak sbr2 nak makan di saat mama sibuk nak posing amik gmbar..=p

My mum aka nenek Zara

Zara yg sangat2 manja ngan papa kali nih..=)

Nenek n Zara
My Zara..

Ronda2 shopping mall. Zara tetibe ralit tgk gmbar baby dlm frame..=p

Zara yg jakun main ngan cermin..hehe
Penat ronda2 bagi anak dara ni rehat2 dulu..

Smbung ronda ke Parkson pula..smpat smbar dress baru utk anak dara kesayangan..=) (nmpak tk gmbar Zara yg sibuk berlari ke arah mama tuh..hihi)


.
.
Act, kat EC mall aritu mama secara tak sengaja dh pon berjumpa dengan pengganti kedua mama. thanx to papa yg dok rajin survey kat kedai dlm EC mall tuh masa mama tgh pilih dress utk Zara..papa kata ni kira hadiah jugakla utk bday mama arituh..wlupon dpt yg murah jek, tp dah kira bersyukur sgt2..suka smpai ke telinga..hehehe
.
*
.
*.
*
.
*
.
*.
*
.
*
.
haha..itulah die pengganti kedua mama..aritu ingatkan tk nak beli kamera lain kan wat sementara wktu nih. tp papa dah tak tahan tgk mama yg asyik merungut susah amik gmbar guna nset SE tuh. pastu ingat klu ade rezki lebih nak smbar SLR sebenarnya. tapi itulah..dasar orang tak reti sabar..nak tunggu duit cukup beli SLR ntah bile. so papa kate beli jekla terus mase tuh. but suka sgt sbb mmg MURAH GILE harga die..lebih kurang ngan kamera mama yg lama cume megapixel byk sket. accesories pon lengkap siap ngan free memory kad. klu tgk ngan harga die, mmg berbaloi2lah..rase murah sbb nak habiskan stok kot. sbb tgk mmg tinggal warna silver, tkde kaler lain. =D. so pasni lehla amik gmbar Zara sepuas hati mcm dulu..yeyey!!!

Budak baju hijaulah plak..=p

2 minggu lepas masukkan gambar2 budak baju oren..arini sibuk nak masukkan gmbar budak baju ijau plak..ehehehe..saje jek 'paksa' korang jamu mata ngn gmbar2 anak dara mama nih..nway, ni gmbar last week sbnrnya. sekali lg, bwk Zara ke drive thru mcD. selalunye mama beli drive thru mcD ni kalau mood / badan terlalu2 rase letih n malas.nak masak malas..nak gi kedai makan pon malas..drive thru jekla jwb nya..Zara plak baru jek nmpak signboard mcD mesti dh melompat2 kesukaan. sian Zara kecik2 lagi dh terpengaruh makan fastfood. nk wat cmner, mama die mmg kaki makanan segera..sbb tu badan dipam2 dah tk boleh nak turun2 dah..=p


Senyumam budak baju ijau..=)

Muka eksited mama bawak gi mcD

Fevret Zara..kentang goreng..hehe

Tak semenggah betul anak dara ni makan..kompem cancel org nak buat calon menantu..hihi


Buat muka comellah plak..=p
makan..makan..dan makan lagi..

Iskkk..abeh dah ke kentang nih..

Makan chicken nugetlah plak..=p

Hmmm..sedaplah nugat niiiiii..=p




Nway, ini sbnrnya adalah scheduled entry. di saat korang bace entry ni, insyaAllah mama n Zara dh smpai ke Kuantan. minggu ni wlupon cuti 3 hari, sadly papa Zara kena kerja. so mama plak amik kesempatan melawat papa kat Kuantan.. plan nak naik bas kali ni, so try ajak mak mama ikut skali. at least bolehlah bwk die jalan2 kuantan kan. alhamdulillah, nenek Zara setuju nak ikut..so malam ni kami akan naik bas dari shah alam ke kuantan kol 11pm. berdebar2 gak sbb lame dh tak naik bas. bwk budak kecik ni plak tuh..hehehe

Klaa..jumpe lagi ari Isnin k..tak taulah ade citer menarik dari kuantan ke tak..dhlah plan nk overnite ke cherating tapi lupe plak jumaat cuti umum so sume chalet n resort dh penuh..huhu..harap2 adelah mane2 chalet yg kosong wkt walk in nanti..teringin bebenar nk main pasir pantai ngan Zara..=p

Giveaway pertama dari Zety

Jom main teka2x mane Zety aka mama Umar n Maryam ni nak gi berholiday ngan familynye..maklumat lanjut klik gmbar kaki Maryam yg cute miut kat bawah ni yek..ehehehe




So, mama teka, Zety n pi holiday kat..

1) Afamosa Wet World Melaka
2) Port Dickson



haha..tak mencabar langsung tempat2 yg mama teka ni kan..tkpelah..just cube nasib jek..erkk..boleh teka lebih2 lagi tak puan penganjur..heheheh

Mandi buih versi Zara..heheh

Hihi..sejak 2 menjak ni anak dara mama suka betul bermandi buih. dah pndai mintak mama tuang sabun banyak2 sbb die nak extra syok main air kan. mama pon layankan jekla...tp yang kesiannya anak mama ni takde lagi pool mini cm anak orang lain. bathtub apetah lagi. jadinya, layanlah mandi buih dlm besen jek..kekekek..tp kire okla. at least terkawal sbb letak besen air cetek jek. nak tinggl skjap pon tk risau..=p
.
so layanlah aksi2 sekdikit 'cencored' budak Zara bermandi buih. kualiti gmbar cam biasa kurang memuaskan. sony ericson mama ni kalau gmbar outdoor leh tahan cantiknye. but gmbar indoor, FAIL!! hehe
.
.
opsss mama..jgn amik gmbar saya!!
.
tp tak pelah. comel juga sy tk pakai bj ni kan..=p
.
lalalalalalala...bestnye mandi buih!!!
.
kat toilet bawah, pakai besen kecik. kat toilet atas plak, rendam dalam bathtub kecik Zara mase bby ni plak. berguna tub ni smpai skang..kekekeke
.
.
.
p/s: dialog kat gmbar adelah rekaan mama semata2. bestnye kalau Zara dh dapat cakap lancar mcm tu kan..hihi

Hati berbunga2..kenapa??

2, 3 hari ni mama asyik mentioned yg hati sedang berbunga2 kan..act mama pon tk sure kenapa minggu ni macam mood baik jek. Pegi kerja pon hati lapang n penuh senyuman kt sume orang yg mama jumpe. Bile bos suruh buat itu ini pon mama settlekan ngan tangan terbuka. Konfius dgn diri sndiri..kekekeke..

So, arini just saje2 buat entry ni utk post mortem apekah yg menyebakan mama bersenang hati sejak 2 menjak ni..mungkin ade antare atau sume sebab kat bwh ni yg buat mama happy semacam..=p

- tentang Zara. Lately die dh tdo awal sket dr biasa..ade satu zaman tu kan smpai dekat kol 2am baru die nak tdo kan menyebabkan mama over mengantuk n letih kat opis. But now, at least sebelum 12.30am die dh mintak tdo. Yess..die ‘mintak’ tdo. Die suka sebut ‘nak tido’..pastu ‘mama..tepuk’..means suruh mama tepuk2 die. Now mmg sgt manja n suka klu mama peluk die before tidur..=). So kesimpulannye, bile die tdo awl, mama pon dpt rehat awal sket. That’s why bangun gi kerja pon cergas dr biasa kot..hihi

- harini ni plak mak mama nak dtg dari kmpung. Esok malam plak kitorng akan bergerak ke Kuantan naik bas. Act papa kebetulan kena kerja weekend ni so die ajaklah mama n Zara ke Kuantan. Pastu mama plak ajak nenek ikut sama. Saje nak bawak die jalan2 kan. InsyaAllah, kalau smpat teringin sgt nak bawak Zara main tepi pantai..=p

- psl mama n papa. Act yg ni mcm personal sket. But since most of my reader pon kaum2 ibu yg dh berkeluarga, rasenye tk salah nak share kat sini kan. Act, baru2 ni mama n papa decide nk stop our family planning. Yessss..it means that we are quite ready nak terima kehadiran ‘orang baru’ (quite ready, means lom 100% lagi ker..hehehe). so insyaAllah, kalau ade rezki nak jugak dapatkan adik utk Zara. Tp kalau belum ade rezki, kami akan sabar menanti n terus berusaha ke arah itu..hehe

Act, hati terbuka nak stop family planning sbb tgk keadaan Zara yg suka sgt2 berkawan skang ni. Then pantang jumpe baby mesti die nak tengok n tegur. Kalau tanye die pon ok jek respon..

“Zara nk baby tak?”
“ Babyyyyyy!!! Nak!!!!”
“Zara nak adek??”
“Nak!!”
“Sape nak jadik kakak angkat tangan”
“Zaghaaaa!!!” (skang dh tak panggil diri sndiri yaya dh. Dh pndai sebut zara..hihi)



- psl kawan. Baru2 ni ter’jumpa’ balik ngan kawan lama mama dalam fb. Act mama kenal die sebelum couple ngn papa lagi. Kitorng takdelah couple dulu tp leh dikatakan kawan baiklah jugak. Byk berkongsi cerita n mslh. Lame dh lost kontek sbnrnya. Last mama sms die masa lahirkan Zara dulu. Itupon sms just nak inform yg mama dh selamat bersalin. So now die rajinlah tegur n tanye psl mama n family. (To papa, harap awk tak jeles lah tgk nama ‘orang tu’ dlm fb kite ye. Anggap die sama mcm kawan2 yg lain jugak k..=) )


Hmm..itu jek yg dpt dipikirkan setakat ni..agak2, ape yg main reason mama happy semacam tu yek..Reason no 3 tu ke *wink*.. =p


P/s: tak tau sebenarnya Zara paham ke maksud ‘adek n kakak’ tu. Ke ko main hentam jawab je Zara mase mama tanye..kekekeke

Zara lepas gian..(^ _ ^)

Ye..bukan org dewasa jek pndai nak gian2 yek, budak kecik skang pon dh pndai..kekeke... smalam balik nuseri mama tolong Zara lepaskan gian die..sian die dh lame memendam rasa. wlupon die tak mengadu kat mama, tp mama mmg paham sesangat kehendak die..tgklah betapa hepi muka die bile tgk mama tunaikan hajat die yg dh lama tersimpan tuh..=p



"Yeay...mama bwk dtg sini!!"


Agak2 ape yg Zara gian tu kan..suspen jek mama ni. takdelah..sbnrnya si Zara ni dah gian nak main kat taman jek..hehehe..act mmg dah lame sgt2 tak bwk die main taman. mklumlah, few weeks ni shah alam asyik hujan petang jek. pastu mama pon now dh start bizi so kdg2 balik dh lewat sgt nk bwk die main. sian die bile gi mane2 n nampak taman do asyik sebut2 "mamaaaaa...tamannnnnn..". so smalam balik kerja tapau makan siap2 tros bwk di ke taman dekat2 taska. punyelah seronok die dpt main. bile anak happy, mama pon ikut happylah..=)


Tengok..sgt laju die menuju ke kawasan slide tuh..dh tak sabar2 nampaknye..heheh
Ceria memanjat tangga slide..

Main kat bridge dulu..

Melayan perasaan..


1,2,3..mase utk menggelungsurrrrrr...=p


Main menatang goyang2 ni plak..

Ngeeee..heppynye saye!!!


Okeh..ajak mama main buai plak



Menyongsang arah di slide kecik..=)

Sekali lagi nak kata yg saya HAPPY!!!!



Sebelum balik..smpat main pusing2 ngan mama..hihi


Lega dh bwk Zara main kat playground. tkdelah bosan sgt budak tu kan. malam tadi pon mood Zara ok jek. tk de buat hal. sayanggggggg anak mamaaaaa..=D
.
.
p/s: Hari ni pon mood masih berbunga2. entah..takde masalah, hati pon senang kot..=p

Wayang time!! Shrek Forever After...=p

Weken yg lepas papa kena kerja sbnrnya ari Ahad. tp cam biasa disebabkan tk dpt menahan rindu kat mama n Zara (hahaha..statement ni mama buat sndiri), so papa balik jugak 1 malam. Jumaat malam kol 11pm smpai shah alam, then ahad pagi2 buta kol 4am balik Kuantan. ehh..kire dpt gak lah 2 malam kan ngan kitorng..=p
.
Ahad siang tu kitorng just lepak umah smbil2 bersihkan halaman depan belakang. cabut rumput n meracun sume..nasiblah ni umah sewa kalau umah sndiri mama dh simen sume halaman biar tk payah susah payah cabut rumput lagi..hehehehe..nway, petang tu after dh berehat2, papa ajak kuar tgk wayang plak. kebetulan citer Shrek dh kuar so apelagi, tros lah menuju ke jj bukit raja. ohh..mama ni mmg tk berapa minat tgk 3D (nnti kepala pening) so tkde mslh lah nak cari panggung wayang kan.
.
Apeon, citer ni mmg BEST!!! Zara pon tak berdecit langsung. khusyuk sungguh die tgk Shrek. minah ni mmg peminat shrek pon. kalau kat umah tu citer Shrek 2 and 3 antara cd yg rajin diulang2 tgk. Panggung pon gamat sungguh ngan gelak tawa lagi2 tgk aksi si Puss in Boots yg dh montel selepas bersara tu..mmg kelakar..Overall, mesej utama dlm citer ni ialah 'hargailah ape yg kite ada n miliki sebelum kesemuanya hilang dlm sekelip mata'- ni pon ayat mama buat sndiri yek..=)
.
.

Watak2 dlm Shrek yg comel2 belaka..haha

.

.
Lepas tgk wayang, just jalan2 keliling jj mcm biasa. smpat renew kad jj. ingat nak belikan Zara few dresses baru sbb dh lame tk shopping baju baru utk die. tp tak tau apsal, mood nak membeli tkde haritu. papa smpai pelik tgk mama dok berapa kali belek2 dress tp akhirnye sume tk dibeli..huhu..nxt timelah Zara yek..mama belikan Zara baju k..Nway, layan jekla sikit gmbar yg ada ni k...
.
.
Zara wif papa
.
Zara wif her new fren. Bear jusco yg dpt free sbb mama renew kad jj..=p
.
Me n Zara..
.
Mama..antek baju nih..
.
Zara dh pening kepala nak baju mane satu..

.Zara pening..mama pon pening..last2x tak beli satu baju pon..huhu..nxt time kite cari lagi k Zara..

.

p/s: Hari ni mood berbunga2 di tmpat kerja..tk tau apsal tp kagum ngan diri sndiri. org laen pon pelik tgk mama dok senyum memanjang jek arini..kekekeke. harap mood baik utk bekerja smpai ujung minggu nnti..=p

Sharing is caring..=)

First of all, thanx utk sume kawan2 yg sudi komen di entry mama semalam. Most of them dpt berkongsi rasa ngan mama ttg rase serba salah mama yg terpaksa naik tangan kat anak bile anak notty n tak dgr kata..apepon, from all of them, mama sgt tertarik dgn 2 komen ini:-

First from kak Su aka ummiAlesha&Aisy..

"lily...akak ada pergi kursus hari tu...and since speaker tu sangat baik dan bijak..akak ngadu pasal anak (Alesha) yang a bit norry n kadang2 suka memberontak..mcm zara la...so dia bagi petua...jgn kita marah anak...jgn kita pukul anak..sebab itu akan menimbulkan dendam pada diri anak...dan dia akan lagi buat...cara terbaik ialah diplomasi...

1) dia suggest akak ikut style barat...diorang kan ada panalty area atau room..kalau anak buat salah...letak dekat panalty area tu..in my case akak pilih bilik...akak masukkan dia dalam bilik tu..lepas tu tutup pintu...dia akan melalak...menangis sampai termuntah2....nak keluar dari bilik..sebelum kita keluarkan dia..kita tanya dulu dia nak ulang tak apa yang dia dah buat...at first dia tak akan jawab..tapi keep on asking the same question..bila dia dah tertekan duk dalam bilik tu..dia akan jawab jugak..keluar2 bilik kita hug dia then bgtau kenapa kita buat mcm tu..cakap kat dia jgn ulang buat lagi..kalau tak kena kurung...and teruskan ulang proses tu...insya allah..dalam tempoh smeinggu dia tak akan buat lagi bad habits semua sebab takut kena kurung...

2) yang kedua...isi air dalam besen (kalau boleh air yang sejuk campur ais batu sikit pun takpe)...lepas tu dirikan anak2 dalam besen...rendam kaki dia sehingga melepasi paras buku lali...sambil rendam tu cakap kat dia benda yang dia buat tu tak elok...tak baik..berdosa..sampai dia response then keluarkan...ulang selalu kalau dia buat...kata speaker tuh..air yang sejuk akan memberi refleks kepada saraf2 di kaki dan membawa message ke otak....

okay sekian saja..panjang pulak komen akak...sekadar berkongsi..."


Secondly is from kak Nza..

"trkdg krn kepenatan n stress kita xdpt kawal diri..kak nza pn dh biasa dgn semua nie...lily pujuk boleh ttp masa pujuk tu ckplh n terangkan kenapa mama buat camtu...w.pn zara masih kecil dia akn faham, setiap tindkn yg salah akn kena hukuman...nnti lama2 semua tu akan melekat kt fikiran dia....alahai cikgu ni mula brceramah pg2 buta...hi...jz 4 sharing.."


Mama rase komen2 dari kak Su n Kak Nza ni memang boleh dipraktikkan dlm kehidupan seharian kan. esp macam yg kak su cakap ikut style barat tu. mama rase after this nak try praktikkan kat Zaralah. try kunci die dlm bilik smpai die serik..sekurang2nya badan die tak sakit dek kena 'tangan' ngan kite kan..cume harapnye klu mama praktikkan ni mama kuatlah nak menahan diri dr bukak pintu. yekla, mane tau baru 5 minit dgr Zara meraung dh tk smpai ati n tros kuarkan die dr bilik kan..mcm mane die nak serik..=p

Apepon, sharing is caring..kalau kawan2 berminat nak praktikkan cara di atas silakan yek..pastu lehlah kongsikan keberkesannya ngan mama..hehe

No IDEA!!

Hahah..inilah die bile dh takde point nak membebel. terus terang tulis tajuk takde idea kan..but nk wat mcm mane..itulah yg mama rasa saat dan waktu nih..nak menulis, tp idea takde. nak update gmbar Zara pon, tkde stok gmbar baru..karang letak gmbar papa ngan mama korang bosan plak..kekekeke

Nway arini kerja macam bizi sket. Machine mama yg rosak tu dh kembali pulih so mcm biasa kena abehkan most of the time dalam lab. Ni pon pinggang dh lenguh2 balik dh. jap lagi kena turun lagi nak setelkan kerja yg belum habis..

Skang kat shah alam dh kembali bermusim hujan. setiap ptg wkt balik kerja kompem ujan mencurah turun. hmmm..ingat ptg ni nak bwk Zara kuar cari baju baru tp time ujan2 ni malas la plak nak jalan2. ohhh..mmg arini dh khamis. apsal tk cari baju weken jek kan..act mama tgh tension nih. so mama kalau tension mmg suka bwk Zara kuar. tk kirelah haritu hari isnin ke, selasa ke, rabu ker..yg penting JALAN2..hahahaha. tgkla cmner. ade mood kuar..tkde mood..duduk diam2 kat umah...

ohh..nk buat luahan hati sket..smalam kan, Zara kena 'tangan' ngan mama. sbbnye, die boleh plak buat perangai time nak makan. dhla mama penat2 balik kerja tros masakkan utk die kan (smalam masak mihun sup), pastu wkt nak makan ntah die nak ape,die tk puas hati then tendang meja kecik yg letak mihun sup tuh. abeh tumpah air atas lntai + kuah sup tu. mama apalagi, tros tindakan refleks babap bahu die kiri kanan. tk cukup ngan tu, mama babap gak kaki die sbb tendang meja. then cubit pipi die kiri kanan jugak..huhuhu..kejam ke mama nih..bile tgk die nangis mmg rase sayu. mula2 tknak pujuk sbb tkt die tk serik kan kalau mama pujuk. tp sape yg smpai hati biarkan anak menangis mcm tu kan..mama pujukdie balik, usap2 tpt yg mama dh babap then pujuk die baik2 utk makan mihun tu semula. alhamdulillah..habis semangkuk die makan semalam..yg penting, lepas makan die dh boleh kembali tersenyum n main2 ngan mama semula..

so persoalannye skang, ok ke tindakan mama tuh..pasal babap tu mama tau mmg tak patut..tp rasenye sesekali tk pe kot kan utk pengajaran .yg jadi isunye ialah, setiap kali babap pon mama jugak yg akan pujuk die semula..yekla, mama jaga die sensorang kan. kalau mama tk pujuk, takkan nak biarkan budak tu merajuk smpai tdo. kompem mama tak senang hati smpai esok pagi. tp bile mama pujuk die, itu menjadikan die tak takut ngan mama. kadang2 mama rasa die manja terlebih pon ye jugak...sesekali sukahati jek die nak tunjuk perasaan wlupon benda yg jadi bukanlah salah besar mana pon..



Hmm..kuatkanlah hati ini n tingkatkanlah kesabaran utk terus menjaga n membesarkan zara ngan penuh kasih sayang. kalau boleh mama mmg tk nak naik tangan kat die. tp bile kuar sikap nakal die tuh, kdg2 mama tk boleh nk kawal tangan mama ni..huhu

oklaa..cukup2la membebel. time kasih pade yg sudi baca yek..=)




My lil angel Zara..sory sayang kalau mama sakitkan Zara..but itu utk kebaikan Zara jugak..will always love u baby..









p/s: apsal tetibe nak emo plak nih.. pengaruh hujan n cuaca yg mendung ke..huuu