Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Tolong kami rekemen tpt berkelah yg besttttt!!!

::Sticky mode until end of March. scroll bwh untuk entry baru k..TQ!!::


Hee..mama tgh sgt2 terdesak ni..idea tak dtg nak survey tpt piknik yg best..so mama kasi lekat ini entry smpai ujung bulan nih..di harap kawan2 sudi2 la memberi cadangan pada mama yek..=D

Alkisahnye (ececeh..), bulan April nanti family mama nak berkumpul kat KL ni..mak mama n abg yg sulung akan dtg sbb nak berkunjung umah baru kakak mama yg baru balik dari Sabah aritu..so alang2 dh berkumpul ramai2 ni, ingat nak buatla few activities sket..sbelum ni ingat nak cuti 2D1N kat bagan lalang or pd, tp atas sebab2 tertentu, mama mcm nak kansel program tu. N nak tukar pd jalan2/piknik balik hari jek..

Sooo..smalam bincang ngan papa die kata ok gak klu jalan2 ke air terjun or jeram. Die ade sebut janda baik..mama ade laa surf sket2 mlm tadi..kat sane byk resort utk stay bermalam..klu setakat nk lepak siang hari n buat tpt melepak n semayang tk taula plak ade ke tak..then teringat sebelum ni mcm ade kawan2 blogger yg pernah piknik kat air terjun kan..nak cari balik entry korang tu mcm tk smpat.sbb tulaa mama wt entry khas ni..hehe

Kesimpulannye, mama harap dpt info tpt piknik yg best yg tak jauh sgt dr area kl nih (umah kakak mama kat area jlm semarak)..klu ade homestay/resort/pondok yg boleh disewa utk seharian tu lagi best..leh mama kontek utk booking terus..oh..utk pengetahuan, ‘rombongan’ kami nnti terdiri dari 7 dewasa n 6 kanak2 comel..hehehe (yeee..keluarga kami ni kecik jek..mklumla adik beradik cume 3 org)

Ape2 pon, thans in advance pd sesape yg sudi memberikan cadangan yek..mama akan hargai jasa baik korang=D

Gambar sekadar hiasan..hehe


P/s: br teringat skang dh start hujan balik..hopefully april nanti dpt cuaca yg cerah n sedang2 utk gi berpiknik ramai2..=p

Riadah di Taman Tasik..

Petang sabtu yg lepas smpat bwk Zara bermain2 kat taman tasik shah alam. sian kat die lame dh tk bwk gi main sbb skang kan musim hujan ptg kat kawasan kitorng ni..seronok sgt tgk die begitu enjoy main sana sini..=)


1st permainan yg diterjah of courselah slide nih..ni slide tinggi so puasla budak tu main..


Main itik plak..bukan nak duduk tp nak goyang2kan jek..hehe





Zara @ the playground





Naik si gajah hijau plak





Jalan tepi tasik nak tengok pish plak..



Zara yg HAPPY!!



Mama n Zara tepi tasik



Pas tgk pish, smbung main lagi..susah sungguh nak suruh die stop main mase nih..huhu







Pas berjaya memujuk Zara berhenti main, kitorang saja2 singgah SACC mall plak..jalan2 cuci mata smbil cari makan..=D


Kat SACC ade annakku warehouse sale..disbbkan satu 'insiden' telah berlaku, akhirnye mama tk beli ape2 pon kat situ..huhu



Makan2 di Noodle Station..alhamdulillah..kenyang...



Papa share food ngan anak kesayangan...



Last pose from cik Zara..klu time die good mood, sejuk jek mata memandang..tp klu kena time bad mood, mcm ribut taufan..hehe..apepon, always luv u baby..=)




ZARA's first pet..=D

Akhirnya, dalam usia menginjak 2 tahun barulah Zara berpeluang nak dapat pet sndiri. Sebelum ni mama bayangkan first pet Zara ialah kucing. mklumlah, kami anak beranak ni mmg sgt2 sukeeeee ngan kucing. cume lom ready nak bela sndiri mklumla dok umah teres, cm leceh jek nak jaga kucing.klu kat kampung tu sngla sket kan. kucing pon pndai jaga diri sndiri...ekekeke.
.
So, memperkenalkan Zara's first pet....jeng..jeng..jeng..
.
.
Ikan laga berkaler biru..hihihi
.
.
Hahaha..kelakar tak. byk2 binatang yg ni jekla papa boleh belikan utk Zara sbb Zara pon kecik lagi. mane reti nak jaga binatang kan. but since die mmg suka ngan binatang2 ni, papa decide nak try belikan ikan kecik ni dulu. lagipon papa kate sng nak jaga. bagi makan sekali sehari + tukar air seminggu sekali. tugas mama lah tu kena bagi ikan ni makan wktu pagi sblum gi kerja. tukar air plak papa akan buat every weekend die balik..tugas Zara, just entertain n main2 ngan ikan ni setiap masa die suka..haha
.
Nway, mama tk bagi nama pon utk ikan laga Zara ni..Zara cume panggil Pishhhhh jek. mama sbnrnya tk yakin ikan ni akan berumur panjang sbb tu malas nk bagi nama... kejam tak mama berpikiran mcm tu..=p. Zara mase mula2 dpt ikan ni mmg asyik nak kacau jek. dok goncang2 bekas tu smpai air tumpah. but bile dh ditegur n diajar oleh papa, die dh tk buat dh. die dok usha2 n borak2 jek ngan pish tu skang..gud girlllll..
.
.
Zara yg eksited dpt pishhh..masuk harini, dh 4 hari pishh tu duduk kat umah kitorng..
.
.
Act beli ikan tu kat uptown shah alam. saje jalan2 cuci mata smbil2 gi dinner ari jumaat yg lepas. so layan jekla bbrapa gmbar lain yg tk seberapa ni yek
.
.
Selain ikan, Zara dpt hasil kasut crocs dr mama. kasut crocs mcm ni dh berlambak2 jual kat uptown kan. ingat lagi beli 1st crocs Zara smpai rm100++. tp yg ini cume rm30 termasuk jibbitz..leh beli selalu..ekekeke
Belek2 spek mata. serupa sungguh lah 2 beranak ni kan..=p
Mainan rm3 yg dibelikan semata2 nak suruh Zara dok diam kat kedai makan..hehe
Our dinner malam tuh..kat mane2 pon mesti order lauk ayam gorang kunyit utk Zara. sng..ada ayam, ada sayur..Zara pon sukeeeeee...
.
.
p/s: Doa2la ikan Zara berumur panjang yek..sbbnye mama pon bukan reti bela2 ikan nih..1st time mama jaga ikan sndiri..ekekekeke..

Berpoya-poya di hari Selasa..

Ohhh...tgk tajuk jek pon dh tau ini adalah entry yg sgt backdated kan..few days lepas agak kebizian so tak dpt nak update blog..hari minggu ni digagahkan jugak utk upload pic sume demi tak nak tgk blog ni menyepi terlalu lama..hehehe

Berbalik pade tajuk di atas, sememangnya mama telah pergi berpoya2 pada hari selasa yg lepas. sbnrnya papa cuti ari selasa tu, so mama rase cm sayang plak nak gi kerja sbb bukan slalu papa ade on weekdays kan. so ngan selambanye mama amik EL. mula2 ingat nak dating berdua ngan papa, tp mcm biasalah papa takkan snggup tinggalkan Zara..so kitorng ngan sukaria gi berpoya2 bertiga kat jusco bukit tinggi..=D

Nway, tpt pertama yg diterjah kat jjbt tu ialah Sony Centre..nak hantar Vaio Pink kesayangan mama yg entah nape dh mula tunjuk simptom2 tak sihat. tk smpai setahun beli dh mcam2 mslh. skrin bergegar + hardisk yg berbunyi. agaknye model tu mmg tk berapa bagus ke...or tangan mama ni yg ganazzz sgt handle laptop..huhu. nway, di akhir rancangan tk hantar pon laptop kat sana sbb diorang saran kitorang hantar sndiri ke service centre vaio kat midvalley. lagi cepat urusan klu hantar sndiri kat sana.


Sony Centre kat JJBT.
Sementara tgu papa berurusan kat dalam, mama layan Zara makan fries kat luar..



Lepas kuar dr sony centre, saja jalan2 kat aea TGV. mama mmg tk plan nak tgk wayang sbb ingat nk window shopping cari brang2 Zara..tetibe, ade orang tuh ajak tgk wayang pulak..ohhh..bukan papa yek tapinya...

*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
.
*
yee..budak inilah yg dah 'ajak' kami tgk wayang..hehehehe..dok asyik berkenan tgk poster 'jumbo gajah biru' tuh..=p


Spt biasa, papa mmg suka melayan anak dara die. so bile Zara dok ralit tgk poster gajah tuh, die pon trosss pi beli tiket wayang nak masuk. ngan harapan Zara akan seronokla tgh cerita gajah kan (Zara mmg sejak azali sukakan animals nih)..Mula2 mama mcm was2x nak masuk sbb terbayangkan cerita ni tak best. tp rupenye, not bad at all. bagi pelayan kartun mcm kitorng cerita ni mmg best. ade kelakarnye, romantiknye, sedih, aksi sume ada. paling sweet ialah lagu nyanyian mila kat awal cerita tu..syahdu n merdu jek suara die..nway, satu jek slack cerita ni ialah kebanyakan suara utk watak2 kartun tu mcm tk berapa sesuai (utk mkluman, cerita ni ialah cerita thailand n dialih suara ke bahasa melayu). esp utk suara gajah2 askar tuh. muka cm ganaz, tp suara tkde perasaan or tk cukup ganazz..hehe


Poster penuh movie 'Jumbo Gajah Biru'
.
Family gajah yg sgt2 la sweet. Jumbo n isteri serta anak2nya
.
Watak2 sampingan..anak2 gajah pelbagai kaler yg sgt comel..Zara suke btoll tgk gajah2 ni...dok sebut 'gajah..gajah..' tak habis2x..hehe


Yg bestnye..hari Selasa tuh cume ade 6 org jek dlm satu panggung menonton jumbo gajah biru. kitorng bertiga + satu family yg jugak bwk anak kecik dtg tgk. tak pasti wayang tkde org sbb hari tu hari selasa, or mmg sbb org tak berminat tgk cerita gajah ni. sbb sebelum ni mama pon tk terpikir nak gi tgk kan..bile dh tgk, baru tau citer ni best..hehe


Kami bertiga..amik couple seat n duduk tgh2..syok giler..rase cam tgh tgk home theatre kat umah plak sbb takde org.=p
.
2 beranak yg sdg syok layan movie..
.
Bukti kekosongan panggung wayang..mase nih satu lagi family tu lom masuk..hehe
.
Gmbar selingan..donut yg dibeli sementara nk tunggu masa masuk wayang..nyummy..hihi




Kuar dr panggung wayang, jalan2 window shopping n tros gi lunch. lunch kat kenny rogers tp sadisnye tk dpt concentrate makan sbb Zara dh mula buat hal. nak makan, tp taknak duduk diam. tarik2 mama nak gi jenjalan..sudahnye, makan cpt2 sbb Zara dh wat aksi2 kuak lentang atas lantai kenny rogers tuh..huhu. lepas round sekali lagi (btol2 window shopping sbb tk beli apa2..hehe) trosla kitorng balik..


Kuar dr wayang, papa sibuk ukur tinggi, cek tekanan darah n tahap kolestrol kat machine nih.canggih btol sume skang dh boleh cek guna mesin..hehe

Budak bosan tgu papa 'berurusan'..

Sibuk ajak papa gi sumwhere..

Haih..rupanya tk puas2x lagi tgk gajah budak ni..

Ni wktu lunch di Kenny Rogers kegemaranku..tk leh makan selalu sbb dh obesiti kan..hehe

Minah kecik yg potong stim mama n papa nak rehat2 smbil makan..



Malam tu papa balik tp menuju ke butterworth sbb ada meeting kat sana..mama plak, puas hati dpt kuar bersuka ria satu family wlupon terpaksa 'ponteng' kerja..ekekeke..


Gmbar Zara yg bersiap sedia nak antar papa ke bus stand malam tu..=)



p/s: kpd kawan2, jgnla memandang serong pd mama yg suka EL ni yek. act mama punye keja just buat internal study. so sbb tu bos tak kisah jek klu mama EL pon. sbbnye die tahu keja mama akan siap dlm tempoh masa yg mama janjikan.. lainla klu deal ngan customer kan, konpem kena 'kejar' sepanjang masa..=p

Memancing di tasik Cyberjaya

Hari Ahad lepas, mama, papa n Zara mengescort abang ipar mama gi pertandingan memancing di tasik Cyberjaya. Abg ipar ni mmg kaki pancing. Dulu mase die belayar (die kan navy) mmg memancing jekla kerja yg dibuat utk isik masa senggang atas kapal. Now die dh pindah KL n buat kerja opis, maka kenalah menjoinkan diri ngan aktiviti2 mcm ni utk lepaskan gian memancing tuh..hehe. Papa Zara??? Papa mmg tak minat memancing. Silap2 pegang kail pon tk lepas kot..(opsss..sori Yang..termengumpat awk plak kat cni..=p )

Nway, saje jek gi teman haritu sbb kesiankan kakak mama n anak2 nye..yekla, klu dh pertandingan memancing tu kompemla berejam2 nak tunggu kan. At least klu mama ikut, adelah kawan kakak mama nak berborak. So haritu kitorng siap bwk tikar n bekal makan sume. Konon nak piknik tepi tasikla..hehe..

Smpai sane, mmg penuh ngan peserta kat tasik tuh. Mase yg diberikan ialah dr jam 9pagi smpai 2petang..amik kauuu..5 jam tu. Mama mmg tk paham org2 yg minat memancing ni. Sanggup menunggu berejam2 utk memastikan dpt ikan yg diidamkan. Nasibla papa tk minat memancing. Klu tak, terseksa gak jiwa raga mama kena layan skali hobi die tuh..=p. Sementara mama borak2 ngan kakak mama, budak2 plak gi main kat playground. Best btol ade playground besarrrrr kat tasik cyberjaya nih. At least tkdela budak2 tu bosan sgt menunggu kan..



Posing2 dulu tepi tasik..kitorng yg sibuk posing smpai org yg masuk pertndingan memancing tu (abg ipar) yg tkde gmbar dlm ni..ekekeke







Zara n cousin2nye ralit bermain kat playground








Antara aksi-aksi ‘kaki pancing’..





Bekalan ringan yg dibawa. Nasi goreng kampung, nugget n wedges serta air teh panas. Sume ni kakak mama yg sediakan sbb mama bangun lewat pagi tuh..=p




Pas ‘penat’ berborak2 n melayan budak2 bermain, mama tgk jam baru kol 11.30am. alahaiii..rase dh lame dok tepi tasik ni tp baru 2.5jam rupenye. Tros mama ajak papa n kakak mama gi berangkat jalan2 tempat lain sementara tgu program memancing tu habis. So, alang2 dh smpai cyberjaya kitorng bergerakla ke kejiranan sebelah iaitu Putrajaya. Kan kebetulan ade Hot Ballon Fiesta kan. Ingat boleh lah jugak jalan2 cuci mata kat sana..

Nway, agak keciwa bile smpai2 putrajaya tgk2 ada 3 bijik belon besar jek yg tgh tergantung. Lain2 cume ada bazaar n gerai2 utk jualan. Cuaca sgt panas mase tuh + org pon bersesak. So mama n kakak mama decide tk mau turun tgk pon. Kebetulan Zara n anak bongsu kakak mama tgh sedap tdo dlm kereta. Kesian nak kejutkan diorang. Jadinya, Cuma papa n sorang anak buah yg mama turun keta n gi ronda2. papa kata, mase tgh ronda2 tu die nmpak org tgh lipat2 belon besar. Mksudnye, kebanyakan belon tu dh dibungkus semula la gamaknye..huhu


3 biji belon besar yg tgh tergntung di putrajaya


Amik gmbar dr jauh jek bazaar2 ni sume. Malas nak turun. Ingat dtg sana leh tgk hot ballon pelbagai bentuk..=(


Zara br bangun tdo. Dpt ‘hasil’ dr papa..pistol bubbles yg bateri operated tuh..




Kol 1.30pm, kitorng bergerak semula ke Putrajaya. Budak2 just layan pistol bubbles jekla. Masing2 dapat satu. Kol 2pm pertndingan pon selesai. Abg ipar mama takde rezki haritu. Hadiah utama die wang tunai rm35000 tau. Mewah btol…


Budak2 bermain bubbles..








Tk lama pastu mama n papa pon mintak izin balik dulu. Kesian Zara yg nmpak dh letih sgt. On the way balik tu pon dh terlangkup dlm kereta. Masa singgah makan pon mama tk kejut die. Kitorng cr tpt makan yg leh parking keta dekat2, then tinggal kan Zara dlm keta smbil bukak aircond..Malam tu plak, Zara tdo dr lepas maghrib…smpailaaaa kol 10pagi esoknye. Kebetulan papa ade so mmg tak hantar ke nuseri. Lama btol budak ni tdo gara2 kepenatan gi tasik gamaknye..hihi


Lunch pade pukul 3pm..lepak kedai mamak dekat2 umah jek


Air 3 layer tea mama..klu singgah kedai nih tk pernah miss air nih..hehe





P/s: sape pernah minum air 3 layer tea mcm gmbar kat atas tu. Sekali skali layan mmg bestttt air nih. Bwh tu lapisan air gula melaka kot..tgh2 susu segar then atas baru lapisan teh..time nak minum baru godak2 ngan sudu bagi bercampur. mmg sedapppp…=D