Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Terapi minda kat air terjun plak..=p

Hari Ahad, papa ajak mandi manda kat air terjun berhampiran TUDM base tu..air terjun sg pandan nama tptnya..mama mmg berkobar2 la sbb mmg dh lama giler tk berendam air gunung..n ni jugak adlh 1st kitorng bwk Zara mandi kat air terjun sbnrnya..=D
.
Kitorng smpai sana lebih kurang 11am..mase tu pon dh ramai org berpiknik kat sana..kitorng tk bwk ape pon, bwk air n kudapan jek..mula2 nk bagi Zara warm up, just lepak kat tpt air cetek..cetek giler sbb paras buku lali mama jek..hehehe..mklumla, Zara ni klu ngn air mmg lmbat sket warm upnye..tkt sejuk ke ape ntah..=p
.
Bile dh lama2 tu, br bwk Zara mandi tpt dalam sket..kat sini mcm unik sket tptnye sbb die buat air terjun tu mcm swimming pool plak. tk tau nak describe mcm mane tp mama mmg 1st time jumpe..ade jek tpt air terjun tinggi2 tu tapi mama malas nk bwk Zara lepak kat sana..tkt plak sbb byk batu2 kan..so just mandi kat 'kolam' besar tuh..cume kurang bestnye bile dh ramai sgt org, maka air pon jadila cam kotor sket kan..
.
Gmbar tk byk sbb malas nak amik kamera dlm beg..jrg2 mama 'malas' nk amik gmbar kan..ekekeke
.
.
Kat parking keta..mama kebak tshirt papa (yes..nama glemer papa Zara ialah kapt puree..nama 'puree' tu dpt sejak skolah menengah lagi..hehe)

Try test rendam kaki kat air cetek..lmbat btol minah ni nak warm up main air..=p

Org suruh main air, die plak sibuk ajak mama main dukung2..hehe
Rendam tk seberapa dh rehat lepaskan lelah..=p

Kami bertiga di air terjun sg pandan..klu nmpak nun jauh di sana tulaa air terjun yg melompat2 tinggi..ada gak jln ke sana naik jambatan gntung tp tkde amik gmbar..syg btol..

Air terjun yg ala2 swimming pool kat belakang mama tuh..hehe..
Ada water slide jugak utk budak2..bwk la Zara main beberapa round..suka btol die..

Episod berendam kat tempat yg dalam sket..best tol bile panas2 mcm ni dpt berendam kat air sejuk..=D

Turn papa melayan Zara..konon nak ajar anak dara tu berenangla gamaknye..hehe

Dh siap tukar baju..nk balik dah ni..

Kalau ade sesape berminat nak tgk gmbar2 lain yg lebih cntik di air terjun ni, bolehla klik kat blog nana aka ibudamia nih..nana n family pon pergi gk sg pandan tp diorng gi ari sabtu..jeles tgk gmbar2 diorang kat sana sbb sume cantik2 belaka berlatarbelakngkan air yang terjun tinggi tuh..hehehe

Nway, after mandi manda smpat singgah makan n tros balik shah alam..sementara mama drive, Zara n papa sudah lena dibuai mimpi..penat sgtla tu nmpaknye..hehe

p/s: mama sbnrnya tgh bizi giler ni..esok ade presentation tp material lom siap lagi..but apepon, smpat lagi nk update blog kesayangan ni kan..=p

Weekend gateaway @ Kuantan..

First of all, silalah jgn terpedaya dgn tajuk yg kedengaran indah tuh..tajuk tuh sama dengan angan2 mama sblum ke Kuantan..konon nak kenen2 papa booking chalet tepi laut..lehla amik udara segar tepi pantai, tgk matahari terbenam n terbit, pastu pagi2 berendam ngan air laut sume, bwk Zara mandi pool..tapinye, baru sebut2 psl hotel dh kena sound sedas.. 'aritu dh bwk jalan2 gi bali pon tk puas lagi ker'..ekekekeke..padan muka sndiri..=D
.
So, kesimpulannya weekend kami di Kuantan cume dihabiskan ngan bermalam di bilik papa kat TUDM base tuh..tkpelah..papa dh susah payah jemput Zara n mama ke Kuantan pon dh kira syukur sgt2 kan..so kronologi kami ke Kuantan ialah: Jumaat malam papa balik s alam tumpang kawan die, pagi sabtu after subuh gerak 3 org naik keta ke Kuantan, smpai2 kuantan papa tukar baju tros gi kerja, balik kerja tros bwk mama n Zara jalan2 smpai malam, Ahad smbung jalan2 lagi, ptg ahad balik ke shah alam, malam kol 11pm papa balik semula ke Kuantan naik bas..huh..nk tulis n baca pon dh penat, apatah lagi tuan punye badan kan..sian papa kena berpenat lelah ulang alik byk kali..nk wt cmner, dh die tk yakin mama gi berdua ngan Zara jek kan..=p
.
"Dataran SkyHawk Kuatan Air Base"- disebabkan Hawk nilaa papa tk leh posting tpt lain..hehe
.
.
So, hari Sabtu petang pas papa abeh kerja kitorng kuar gi amik angin tepi pantai..this time mama pilih nak gi Pantai Batu Hitam..dh lama tk jejak kaki kat sana..Mama mmg sgt sukakan pntai..antara tempat yg boleh berikan mama ketenangan jiwa n fikiran..sgt damai n indah..sesuai sgt2 utk mama yg mmg tgh tension ngan kerja kan..tp disebabkan pergi pon dh petang, tk dptla nk mandi manda ke apa..just bwk Zara main2 air jek..mama plak smbil layan Zara smbillah cuci mata..sejuk mata tgk ombak n air laut tuh..=)
.
.

Angin sepoi2 bahasa tepi pntai..nyaman jek..tp berjaya membuatkan tudung n rmbut Zara serabai..hehe

.
Pantai Batu Hitam yg mendamaikan..


.
Layan gmbar Zara tepi pantai ye..=D..sori byk gmbar censored nmpak spender sbb mmg tk bwkkan baju mandi die..hehe





.
Bahagia rase tgk 2 beranak ni bergurau senda tepi pantai..=p

.
The three of us..

.
Sapa tau ni ape??yup...nilaa corak dihasilkan oleh ketam kecik yg byk kat tepi2 pntai tuh..hehe
.
.
Dekat2 nak Maghrib kitorng pon beransur nak balik..smpat layan eskrem tepi pntai tuh..tetiba tk disangka2 terserempak plak ngan kawan lama mama mase kat utm dulu..diorang ni kahwin sesama satu course..anak nak masuk 3 org dh..dh 4 tahun jugak tk jumpa..leh sekali jumpa kat kuantan ni..rupenye ayah pd kawan mama yg lelaki tuh trasfer kerja kat kuantan..tu yg diorang gi sana jenguk parents..
.
.
Us ngan aunty Nazirah n uncle Nuruddin..mase ni diroang just bwk anak yg sulung, Aiman..
.
.
Malamnye plak, kitorng kuar gi makan seafood kat Tjg Lumpur..tjg lumpur ni spt yg sedia maklum kan banyak kedai makan, so everytime pergi mesti gi tpt yg lain2..sj nak cuba la kononnya..tp malangnya malam tu mcm terslh pilih kedai plak..decoration n suasana kedai mmg best..siap ade buai n seesaw utk budak2..tp rase makanannya sederhana aje..yg paling sayang, mama tk smpat pon nak habiskan makan gara2 Zara mengamuk nak naik buai..yekla, tgh makan takkan nk bwk die main lama2 kan, tp die tk puas hati. last2 sbb dh geram tgk die dok guling2 atas lantai trosla mama ajak papa balik..huhu
.
.
Kitorng dinner kat sini..=)
.
Our dinner..
.
Buai nilah yg Zara sibuk sgt nak main smpai ngamuk2 tuh..huhu..sadis..
.
.
Sblum balik bilik papa, smpat singgah Giant sbb nak beli brg2 sket..Zara spt biasa ikut buat aktiviti window shopping..kejap2 amik buku, kejap2 amik bebear, kejap2 amik doll..tapi....smpai kat satu tmpat ni die dh syok sgt dh..tpt basikal, mini skuter tu sume..smpai satu masa tu kitorng ajak balik tk mau la plak..once again, die mengamuk malam tu..siap baring2 atas lntai lagi skali..hadoii Zara2x...tp nk wt cmner, terpaksa gakla angkut..nk bagi die diam, papa offer belikan selipar baru..terussss diam dpt selipar kaler pink..cheh..boleh tahan materilistik anak aku..klu selalu mcm ni abehla mama n papa..=p
.
.
Bukan main lagi Zara berwindow shopping..
.
Syiok try test mini skuter n basikal..tu yg bersepah tu Zarala nye kerja,,=p
.
Fokus pd kaki Zara yek..hasil 'suapan' papa spy Zara berhenti ngamuk..huhu
.
Sblum balik, smpat lagi main kereta mainan nih..ganti balik part die tk puas main buai sebelum tu kan..=p
.
.
Akhirnya, smpai semula bilik papa kol 11 lebih malam.. tak lama pastu papa tros 'pengsan' kepenatan..hehe..klaa..aktiviti ari Ahad mama smbung esok k..=D

Sapa join/nak join sila angkat tangan!!!

ye..angkat tangan tinggi2 mcm budak kecik ni k..


Hehe..tk pyhla angkat tangan bebetul, mama bukan nmpak pon ye tak..cukupla meninggalkan komen after bace entry ni nanti ..=p
.
Act..mama tak tau adakah suma kawan2 mama alert dgn Blogger Family Day yg bakal berlangsung hari Ahad 28 Feb akan dtg..act mama dh lame tau dr blog Ida Rahayu tp mase tu rasenye mcm lama lagi so belum pikir n wat keputusan nk join..tetiba blog ayu dh kuarkan plak tarikh akhir nk hantar nama penyertaan (sebelum 24 Feb, jam11.59pm kot) so barula sibuk2 pikir nk pergi ke tak..hehe. Setakat ni, tgk name list yg confirm attendance tu, tk ramai blogger yg mama kenal..Yg mama kenal n selalu berkunjung2an cume ayu sndiri, zety aka mamaUmar&Maryam, mamaTisya, mamaAqish, cik jeela, Nana aka ibuDamia, Haiza aka mama Damia n mama Zana (setakat yg mama perasanlah)..
.
So, korang yang lain2 ade sesape lagi tk yg nak join..mama ni mcm nak pergi, tp malu pon ada..yelaa, dhla bukan blogger tegar kan..karang tercongok2 tk tau nk buat ape..yes..i'm very2 the PEMALU ok..hehehe..stakat senyum2 kat org boleh..tp nak 1st time menegur tu yg tk berapa nk reti..huhuhu..lagi satu, dok risaukan Zara nye perangai kat sana nnti..mklumla, sume kan sedia mklum sejak 2 menjak ni Zara mmg sgt2 kuat meragam..klu ragam sket2 tkpe, ni siap ngan pakej liuk lentuk + guling2 atas tanah lagi..huuu
.
Apepon, nk konfirmkan balik ngan papa Zara lah..klu minggu ni tkde program n die snggup nk temankan, mungkin bolehla mama join..korang2 klu nak join jugak tinggalla komen kat entry ni yek..lehla tmbah2 geng mama kat sane..pastu baru kita sama2 mencari geng baru pulak..hehehe..
.
.
p/s: to Zety, nnti klu jadik pergi kite tinggal komen kat shoutbox zety yek..=D

Takde benda nak citer, tp nak jugak update blog..=p

Haha..aci tak buat tajuk panjang mcm tuh..mmg mama tgh tkde stori pon nk citer dlm blog ni..but bosanla plak wkt lunch time tkde buat pape..oh..lunch time mmg slalu mama tk makan sbb dh late breakfast kol 10am..slalu lunch time nilaa mama curi2 pasang broadbnd, update blog, bukak fb n blogwalking..mane yg smpatla..nk harapkan intenet opis, abeh benda2 'penting' tu sume kena blocked..hehehe..

So, dlm entry ni just nak tepek gmbar2 Zara spjg cuti cny yg lepas..mmg lom smpat nk masukkan dlm blog pon sebelum ni..layankan jekla ek..=p
.
.
Mula2 gmbar Zara on the way balik kg..mase ni sihat lagi, lom demam. papa berhenti nk gi toilet kat pedas linggi, but si Zara sibuk nak duduk n main2 kat situ mcm tak mau balik plak..
.
.
Opss..gmbar tk semenggah sket..apsal ntah main jelir2 lidah plak die..=)
.
.
Ni gmbar kat rumah nenek Rengit..Zara berjaya kumbah anak2 patung peninggalan mama..dulu time2 bercinta papa mmg rajin sgtla belikan mama anak patung..taktik menguratla tuh..haha
.
.
Yg kiri sekali tu jek bebear Zara yg mama belikan..yg lagi 3 ekor tu patung lama..ade lagii yg besar2 tp Zara lom jumpe..tp mama suka sbb Zara dh boleh identified sume patung tuh..Dari kiri ikut sebutan Zara- Bebear, Abbit, Emon, n Abbit lagi..LoL

.

.
Okeh..yg ni plak die berjaya kumbah buku2 cerita mama yg lama..mama mmg ulat buku mase kecik dulu..byk sgt stok story book dlm almari..hope menurunla perangai suka membaca tu kat Zara..=>

.
.
Yg ni plak gmbar mase ikut hantar rombongan tunang sepupu papa..ms ni Zara dh start demam so asyik merengek jek..mama tk dpt jejak kaki pon kt dlm rumah..just smpat makan, itupon gilir2 ngan papa..
.
.
Yang ni gmbar ari Isnin kat depan umah nenek Pt Raja..lepak2 kat depan jmbatan..sape2 yg tak tau, kmpung2 kat batu pahat ni mmg sumenye berparit2 belaka..hehe
.
.
Zara saaaayaaaaanggggg papa!!!..=D

..

Weekend ni papa Zara kena kerja..so mama berhasrat nk bawa Zara jumpe papa kat Kuantan plak kali ni. cumenye mama still lom kompem nak gi mcm mane..mama ingat nak cube drive sndiri, tp papa mcm tk bagi sbb die tk berapa yakin nk lepaskan mama bwk kereta berdua jek ngan Zara..die kata die nk balik naik bas, then esok after subuh baru gerak naik keta ke kuantan..hmm..tgkla mcm mane nnti..yg penting, nak jugak ke sana sbb nk release tension kerja..nxt week bakal menjadi antara minggu yg paling tough utk mama tau..huhu (mls nk citer psl kerja karang jadi lg tensen..)

Till then, stop merepek kat sini dulu...=)

Happy Faces at Playground Contest

Sedar tak sedar sudah 18 Feb..esok adalah tarikh akhir untuk contest Happy Faces at Playground ni..contest ni anjuran mama Syafi, n hadiahnya plak akan ditaja oleh Little World Gallery






Rasenye ramai yg dh join contest ni kan..Mama jek baru hegeh2 nak masukkan gmbar..bulan Feb ni mmg bulan yg agak bizi bagi mama..dpt update blog sekali sehari pon dh cukup bagus..so setelah sekian lama, barula berkesempatan nk join contest ni..klaa..enough merepek, layan jekla gmbar Zara kat playground ni yek..
*
*
*
*
*


Nama: Nur Riza Azzahra binti Riza Shahril

Hubungan: Laling dotter..=p

Umur: 1 tahun 10 bulan

Tarikh lahir: 11 April 2008

Ingatkan nak letak gmbar Zara main slide..tp yg ade sume gmbar2 lama..yang kat atas ni kira gmbar terbaru kat playgroundla..sejak 2 menjak ni Zara dh mula suka main buai plak..sblum ni die mcm takut2..so now klau dh pegi playground n dpt conquer buai, mama kenalah sabar menunggu smpai die puas main dulu..pastu kenala jadi tukang tolak badan die kasi berbuai sbb die tak reti nak buai laju2 sendiri..tgklaa..betapa sukanya die bila dpt main buai tuh..(padahal kat umah dh ade buai kecik sndiri, nk jugak main buai kat luar..hehe)

Rasenye, itu jekla kot..syarat2 contest mama dh fullfill dh..harap mama Syafi dptla segera mengreview entry mama ni..=D

Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin