Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Makan2, window shopping n nak pergi Bali!!

Sambungan dari entry Aquaria sebelum nih..

After berpisah ngan Aunty Zati n family, kitorang tros singgah ke burger king untuk mengisi perut..malas nk carik tpt lain so lenjan jekla makan kat situ..Zara smpatla habiskan fries satu bekas..mama n papa plak masing2 mkn sebijik burger..nway, dulu kalau tk silap time makan kat burger king boleh refill soft drink bnyak2 kali..but now dh takde plak..dh buat stail biase cm kat kfc n mcd (soft drink just dpt satu beserta set burger dll)..Wktu makan ni mood Zara dh kembali ok kot..tkdela meragam2 macam masuk Aquaria sebelum tuh..hehe


Zara kat Burger King..n yes..that cute bby doll ialah hadiah dr Aunty Zati..tros wat main dan2 tu jugak..hehe

Sgt nyum2 Zara makan fries tuh..=D

Zara ngan 'kawan baru' nya lagi..


After makan, papa ajak plak singgah toy'r'us..nak ajak Zara window shopping katenya..hehe..boleh plak window shopping kat kedai mainan kan..seronok tgk si Zara yg eksited nk amik sume mainan yg berkenan kat mata die..but iman mama n papa masih kuat lagi..tknak belikan ape2 toys wt mase ni..mainan yg ade kat rumah pon tk termain sume..huhu..nasib baikla Zara tk merajuk bile kitorng tk belikan die brg tu sume kan..=p


Sweet sgt tgk anak mama sorong baby doll stroller nih..nmpak gegirl sungguh kan..=p

Bertambah sweet bile letak 'baby' dalam ni..act Zara sgt teruja ngan toy 'baby alive' tuh tp mama tk berapa berkenan..tkt plak bile tgk anak patung bagi respon kat kite..hehe

Yeay..Zara loves Thomas!!

ABC toy ni pon die suka bangat..tp die dh ade mainan yg quite similar mcm ni kat rumah..cume tk secantik yg nila..hehe

Haha..Zara sudah buat itu toys'r'us macam die yg punye k..=D,,siap baring2 layan mainan yg tak tahan tuh..

Thomas yg ni pon best jugak..ade bunyi bile dijalankan kat atas lntai..wlupon tk mahal mane, papa ttp berkeras tk mau belikan..hehehe..(kes stok mainan Zara yg byk tk bersentuh lagi kat rumah..=p )

Angkut Zara balik sbelum lebih byk toy ditry testkan..(syg rmbut depan Zara yg panjang ni..mama dh kasi potong pendek cam cleopatra semalam..huhu)

Pose terakhir dlm lif sblum bergrak balik..=p


Nway..hari ini ialah hari kami akan bertolak ke Bali..agak nervous jugak sbb 1st time bercuti obesea ngan family..lebih2 lagi bwk budak kecik kan..risau teramat klu ade pape brg2 yg tertinggal..setakat ni..sume brg2 yg penting dh mama siapkan..InsyaAllah, flight akan berlepas kol 12.25 tgh hari nnti..doakanla percutian n perjalanan kami pergi dan balik nnti selamat yek..see u all nxt week..!!=D


Daisypath Vacation tickers

Dating ngan sapa kat KLCC??

Spt yg mama inform dlm entry sebelum ni, ari Ahad lepas berjaya berjumpa ngan sorang lagi kawan blogger iaitu Zetty84 dr blog hitamputihkehidupanku.blogspot.com.sgt teruja nk jumpe ngan Zati ni sebenarnya. selalu dok geram2 ngan dua org anak dara die , Syifaa Irdina n Syaza Iwana tu dlm blog jek. so bila Zati bagitau yg die nak turun KL, trosla kitorang set nak berjumpa..
.

Nway, ari Ahad tu mama terlewat smpai..sbbnye pagi2 tu kena uruskan baju2 n brg2 papa dulu sbb lps maghrib papa nk bertolak balik kuantan..so dlm kol 12pm mcmtu baru mama smpai KLCC..tros la mencari2 Zati n family yg dh pon smpai lebih awal.. *sorry Zati akak terlewat* ..gembira sgt dpt jumpe Zati face to face..comei n sweet sangat orangnya..anak dara die si Syifa n Syaza pon kiut bangat..agaknye Zati terkejut tgk Zara n family yg mmg diketahui umum 'semangat' orangnya.. *semangat tu means berisi aka besarlah*..hehe... bayangkanla..Zara yg belum cecah umur 2 tahun tu, dh sama saiz ngan anak Zati yg sulung, Syifaa yg umurnya dh nak masuk 4 tahun..=p
.
.


Kat depan KLCC park..mama dukung Zara, Zati dukung Syaza..syg plak kakak Syifaa tk pndang kamera..=)



.
Disebabkan masing2 pon dh mengisi perut, so kitorang tros decide nk ke Aquaria..kebetulan mama pon tk pernah lagi bwk Zara ke Aquaria kan..so agak semangat sket nak masuk lagi2 ngan kawan baru..namun, tk seperti yg dirancangkan, boleh plak si Zara ni mengamuk sakan dlm Aquaria tuh..tk taula apsal..act kitorang gerak ke Aquaria sekali ngan family kakak mama n jugak nenek Zara..si Zara ni mmg takut ngan abg ipar mama..pantang nmpak, mesti meraung2 nangis..so aritu mase kat Aquaria, tk pasti die bad mood sbb ade abg ipar mama tu ke, or die takut tgk ikan ke, or die tk selesa ngan suasana Aquaria yg gelap n suram2 tu..yg penting, Zara dh membuatkan dating mama ngan Aunty Zati agak spoiled..yela..jenuh melayan Zara smpai mama tk dpt nak entertain Zati n family betul2.. *maapkan akak lagi sekali ye Zati..huhuhu*

Few pics of Zara n Zati with family dalam Aquaria..


Anak dara Zati, Syifa n Syaza depan aquarium berisi ikan piranha..!!

Mase ni tgh melayan Zara yg mengamuk sakan..Zati n family plak kena jalan2 sndiri..huhu

Kat sini antara tmpat yg paling Zara takut..slalu die suka tgk fish dlm kolam..kali ni tgk fish dlm akuarium besar leh plak die jerit2..=((

Budak yg bad mood kat Aquaria

Mama n Zara yg monyok

Mama n papa yg happy + Zara yg not soo happy..=p

Syifa n Syaza after tgk fish..comei sgt 2 beradik ni tauu..=D

Mama n Zati wth the anak daresss..Syifaa terpejam mata plak..Zara pon tk tgk kamera..Syaza jek yg maintain cumei berposing..hehe

Us again..manis kan mummy Syifaa n Syaza tuh..=))

Curi2 amik gmbar Zati n family (ampun Zati..jgn marah ekk..)..hehe

After keluar dari Aquaria, rehat2 minum air skjap sebelum masing2 bergerak balik..kalau ikut hati nak jek ajak Zati duduk makan n sambung borak..tp kesian ngan Syifaa n Syaza yg nmpat kepenatan..mklumla, dr pagi dh smpai KLCC kan..Zara pon masih meragam2 ikut sukahati die lagi..so akhirnye Zati pon mintak diri balik n mama n papa plak singgah makan kat Burger King..sblum balik, smpatla aunty Zati belikan hadiah buat Zara..mama jek tk bagi ape2 kat anak dara Zati..huhu..
.
"InsyaAllah, nxt time ade rezeki kite jumpe kat penang plak ye Zati..Zati bwkla akak tpt makan best2 boleh akak belanja makan kat sana..aritu jumpe skjap sgt tk smpat nk treat Zati ape2..mintak maap byk2 atas layanan akak yg serba serbi kurang tu ye.."


Sebelum berpisah..kesian tgk Syifa yg dh kepenatan berjalan.. balik dr Aquaria tu Zati inform yg Syifaa tros demam..harap now dh sihatla ye syg..
.
.
Opsss..entry mama belum habis lagi..banyak lagi gmbar nak share..hehe..kan mama kata mama masuk aquaria sekali ngan family kakak n nenek Zara kn..so layan lagila gmbar2 kitorang dlm Aquaria ni k..=p
.
.

Papa amik kesempatan pegang tapak sulaiman..

My mum, my nieces n my sis..

Teringin sgt nk amik gmbar kat sini tp apakan daya Zara tgh melalak2..nmpak real jek amik gmbar kat jeti ni..hehe

Si ikan jerung..

Turtle besar tgh berenang..=))

Zara n papa tgk kuda laut..

My FAMILY..=D..thanx to hubby Zati yg kena 'paksa' tangkapkan gmbar kitorang nih..hehe

Nmpak tak lukisan fish tepi dinding tuh..leh plak si Zara eksited tgk mendalah tu..mase dlm Aquaria td nangis bukan main bile tgh fish..huhu
.
.

p/s: sebenarnya ade lagi gmbar2 ikan dlm Aquaria tuh yg smpat mama snap..tp dh tak dan nk letak sume dlm entry nih..nway, nasib baikla ni dh kali ke-3 mama masuk Aquaria..tkdela terkilan sgt tk dpt tgk fish sepuas2 hati..mklumlah smbil melayan Zara yg meragam, dpt tgk ikan mane yg smpat jekla aritu..=p


Contest "Saat Manis si Manja"

Kali ini nak join contest "Saat Manis si Manja" anjuran Ezna, ummi pd Dania Yasmine yg sungguh manis itu..Untuk maklumat lanjut, sila klik pada banner di bawah ye..



Jom tgk gambar yg dipertaruhkan kali ini..
*
*
*
*
*
Nama: Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril (ZARA)

Umur: 1 tahun 9 bulan

Umur ketika gmbar diambil: 10 bulan



" Saat manis dapat berjalan2 sendiri di taman tasik buat kali pertama..baru dapat 'kaki' lah katakan..=)"


p/s: mama bukan sengaja tknak pakaikan Zara kasut ye kawan2..tp die sgt ralit berjalan smpai kasutnya dh tercmpak ke mana2..=p

Zara n kakak Pia

Alhamdulillah..hari Rabu minggu lepas, kakak mama n familynye dh selamat 'terbang' pulang ke semanjung n masuk rumah baru kat MINDEF..so hari rabu tu after smpai dr lcct smpatla diorang singgah ke rumah mama utk amik keta (diorang pinjam keta papa Zara for few weeks sementara tgu keta diorang smpai dr Sabah)..masa mama balik tu, diorang dh pon bergerak ke MINDEF utk amik kunci rumah...nenek jek yg ada tlg smbut org jauh tu balik..hehe

Nway, anak buah mama yg sulung, si Anis Sofiyah aka kakak Pia tak ikut ibu n ayahnye sekali. beria2 nak duduk kat rumah mama smpai ujung minggu. Pia ni mmg rapat sgt dgn mama sejak kecik lagi..mklumla, anak buah sulung..mmg mama manjakan habis2an..dulu time ke Kuantan, suka sgtla bwk Pia ni kuar jalan2..even masa mama nikah pon, beria2 si Pia ni menangis tknak bagi mama kuar bilik..mase tu umur die 5 tahun..kelakar pon ye jugak bile ingatkan peristiwa tuh..=p
.
Now, nmpaknye si Zara plak dh jadi rapat ngan kakak sepupunye ni..mmg jelas sgt, antara 3 orang anak2 dara kakak mama, Zara mmg paling suka berkawan ngan kakak Pia..dok asyik pnggil "pia..pia..pia.." jek tak lepas2..kakak Pia pon mmg suka melayan Zara..so spjg few days tu seronokla mama ade org leh tolong layan Zara main..hehe
.
So layan jekla, gmbar2 2 sepupu ni ye..=)
.
Zara n kakak Pia
.
Zara tk lokek mainan bile ngan kakak Pia die nih..klu ngan sepupu2 yg lain die agak 'kedekut' sket..hehe
.
Zara n kakak Pia kat Tesco..teman nenek shopping brg dapur
.
My Zara
.
My darling niece, Pia
.
Pia n nenek
.
.
So hari Sabtu berikutnye, kitorng pon menghantar si Pia balik ke rumah ibu n ayahnye..smbil tu nk melawatla jugak org baru pindah kan..Pagi Sabtu tu nenek dh sibuk2 masak dh sbb tknak susahkan kakak mama (mama tolong2 jugak ape yg patut)..mklumlah, barang2 diroang sume kebanyakannye masih dlm shipment lagi..makan berminggu2 jugak nk smpai..kbetulan makcik, pakcik n 4 org sepupu mama pon ade dtg jugak aritu, so buatla sikit tahlil n doa selamat sempena kakak mama masuk rumah baru ..sedap jugak berlunch ramai2 haritu..=D
.
.
Rumah baru kakak mama..langsir pon tk pasang lagi..hehe
.
Cantik pemandangan dr tingkat atas apartment nih..berhadapan ngan klcc n menara KL
.
Kat bawah plak ade playground utk budak2..sukala anak2 buah mama..Zara pon tumpang main sekaki ptg tuh..=p

.

Kakak Pia tgh melayan adik2nya main buaian..hehe

.

p/s: Pasni update stori akt hari Ahad..mama tlh berjaya mendatingkan diri ngan slh sorang rakan blogger..nk tau siapa..tungguuuuuu..hehehe

Nak bagi hadiah tak ye?

Ohh..ini bukanla sambungan entry psl contest mama tu yek..bab2 contest kite tunda dulu smpai minggu depan..hehe…entry kali ni just nk tnye pendapat korang jek..

Act, salah sorang dari pengasuh Zara kat nuseri nak berhenti kerja.kire minggu ni minggu last die la..pengasuh tu antara pengasuh tetap Zara, means yg ditugaskan utk jaga budak2 1-2 tahun mcm tu..segala urusan brg2 keperluan Zara, update ttg Zara pon die yg direct inform kat mama..So, mama macam terasa nk bg die ‘sumthing’ as sevenierla..wlupon die baru jek 4 bulan jaga Zara, tp mama dh appreciate sgt2..mklumla, anak mama ni bukannye senang nak dijaga..dhla kuat nangis, notti pon ye jugak..hehe

Klu korang mcm mane..korang bg hadiah tk kat pengasuh yg nak quit..dulu dgn babysitter Zara yg pertama, mama just belikan anak2 die baju sorang sehelai buat kenangan..tp kali ni tkde idea plak nk kasi ape..tkde la nak kasi benda mahal..cume benda yg boleh diguna n sbg tnda ingatan jekla..

Any idea pls inform mama yek..last jumpe ngan die ari Khamis nilaa..Tq..=)


p/s: additional info- pengasuh Zara kat nuseri tu anak dara lagi..sbb tu tk tau nak bagi benda ape yg sesuai..hehe

"Your Best Vacation Moment Contest"

Bismillahirrahmanirrahim..
.
Seperti yang dijanjikan, hari ini mama lancarkan contest pertama anjuran mama iaitu
.
"Your Best Vacation Moment Contest"

- Cara-cara nak join contest ni senang jerk:

1. Letak banner contest pada entry masing2. Jangan lupe link balik banner tersebut pada entry contest ni ye..Penyertaan akan disqualified jika tiada link semula.

2. Hanya satu destinasi percutian yang dibenarkan untuk setiap peserta. Maksudnya.. kalau anda seorang yang kaki jalan, pilihla salah satu tempat sahaja untuk masuk contest ini ok..

3. Maksimum 3 keping gambar dibenarkan untuk contest ini. Jadi, pandai2 la pilih gambar yang paling menarik untuk disertakan di dalam entry masing2..=D

4. Ceritakan juga serba sedikit tentang percutian anda itu dan nyatakan mengapa percutian tersebut menjadi antara best moment dalam hidup anda

5. Tempat dan tarikh percutian adalah tidak terhad. maksudnya, tidak kire bila masa percutian itu diadakan, samada jauh atau dekat, dan walau bersama siapa jua anda bercuti tetap mama terima..=))

5. Digalakkan untuk menjadi follower mama

6. Digalakkan untuk menyenaraikan blog ini dalam bloglist anda

7. Untuk setiap penyertaan, sila tinggalkan komen anda di entry ini..mama Zara akan segera menerjah dan meninggalkan jejak di entry contest masing2..

8. Tarikh tutup penyertaan: 25 Januari 2010

************************************************************************************

- Haa..senang jerk kan nak join.. Harap kawan2 sume dapat sama2 memeriahkan contest pertama anjuran mama nih. Oh..tentang pemenang pula, akan dipilih menerusi gambar2 dan cerita2 paling menarik yang boleh mempengaruhi mama dan juri2 yang lain untuk bercuti ke sana..

-Hadiah yang ditawarkan tentulah cenderamata istimewa dari BALI untuk 2 orang pemenang

- Peserta2 yang menjadi follower mama juga berpeluang menerima hadiah saguhati melalui random selection/lucky draw..

.

.

Soo..gud luck semua..Tak sabar nak baca kisah2 percutian korang..=D

Last day contest “Your Best Vacation Moment”

Yess..hari ini dah 25 jan ye kawan2x..selain dapat gaji, arini jugak merupakan hari terkahir utk menjoinkan diri dlm contest pertama anjuran mama iaitu Your Best Vacation Moment Contest”. Alhamdulillah, setakat ni ade hampir 30 penyertaan yang mama dah terima..ade certain2 entry yg mama belum smpat terjah n tinggalkan komen..mane yg dah komen plak, ade yg lom mama smpat listkan dlm update contest tuh..mklumla, penggunaan internet sgt terhad skang..kat opis pon tgu lunch hr br dpt berinternet..huhu

Apepon, jangan risau kalau entry2 anda belum dilistkan dlm update contest mama tu ye.sbbnye, esok lepas tarikh tutup mama akan listkan lagi sekali sume senarai peserta bersama destinasi percutian masing2 kat dalam satu entry baru..mmg seronok baca kisah percutian semua org beserta ngan pelbagai gambar2 yg menarik. Ade tu dah bercuti jauh ke negara orang, tpt yg mama sndiri tak rasa mama akan smpai dlm dunia reality nih.smpai dlm mimpi bolehla kot..hehe

Dan ade lagi satu pengumuman yg mama nak buat..untuk pemilihan pemenang nanti, mama akan bahagikan kepada 2 kategori..kategori pertama berdasarkan kepada kisah percutian di destinasi dalam negara, manakala kategori kedua plak berdasarkan kisah percutian di destinasi luar negara. rase2 ok kan macam tuh..lain2 announcement mcm berapa ramai pemenang, bile keputusan diumumkan, sume mama akan inform esok ok..so..tunggu lagi update dr mama ye..=D

Confuse ttg imunisasi..

Ni entry ttg mama yg musykil perihal imunisasi kanak2…for info, Zara mase lahir n umur 2 bulan disuntuk imunisasi kat klinik kesihatan di batu pahat..then lepas balik ke shah alam, mama bawak die untuk injection kat klinik swasta, which is Shah Alam Specialist Hosp kat seksyen 19 tuh..mmg mama stick buat imunisasi die kat klinik yg sama cume masalahnye, mama dh terHILANGkan kad appoinment Zara tuh..huhu (ye kawan2..silala marah mama cukup2 sbb ilangkan kad tersebut.)

Apepon, mama ingat lagi last bwk Zara utk inject imunisasi ialah mase die umur setahun dulu..mase tu inject utk MMR. Then dr suruh mama dtg balik wktu Zara 18 bulan..seingat mama utk 18 bulan tu akan dpt injection 1st booster yg 3 serangkai tu..(sori, tk ingat plak detail nama2 sume imunisasi). So, malam Selasa aritu bwkla Zara ke klinik utk injection 18 bulan..ohh..sebenarnye mmg Zara dh terlewat sket utk injection nih sbbnya mase 18 bulan aritu kan Zara asyik demam jek. Ditambah plak ngan kad Zara yg ilang, so asyik bertangguh jekla nk antar Zara utk injection.

Bile masuk bilik dr, dr pon tolong buatkan kad baru utk Zara n trace back sume rekod lama utk confirmkan which immunization yg Zara dh pernah dapat..So..hasilnye seperti di bawah..

* Utk 2mth and 3mth act tahun 2008 tp dr tersilap tulis..=p



Yg menjadikan mama confuse ialah, seingat mama dalam kad Zara yg hilang tu..after MMR terus inject 1st booster..tp dalam kad yg baru ni ade pulak injetion utk chicken pox..ke mama yg dh ilang ingatan.. aritu mase kat klinik mama mcm jadi blur n tak tertanya ape2 pon kat dr.. so dr just inject, n suruh Zara datang lagi 3 bulan utk inject booster tu plak..Jadinye, persoalan mama, mmg ade ker injection Chicken Pox ni dalam senarai wajib imunisasi utk kanak2.. sebab mama rase anak kawan2 yg lain mase 18mth dah dpt 1st booster tu..selain tu, ape kesan inject chicken pox ni sebenarnya..dpt elakkan terus dr kena ke, or just utk kurangkan parut chicken pox tu..Sesape yg tahu sile tinggalkan komen kat mama yek..n of coursela mama sgt2 mengharapkan jawapan dr kawan mama, Dr Faryn Farhana ttg imunisasi ni (weh..aku tau ko mesti terer bab ni kan..=p )..

Okla..confuse tetap confuse..tp layankan jugakla gambar2 Zara n nenek die ni yek..act my mum sejak hari isnin petang dah ade kat shah alam ni..so diela yg escort mama n Zara gi klinik aritu..=)


Dua orang kesayangan mama..=D

Ni time makan after gi klinik..Zara menghirup sup campur..

Ekekeke..buruk lantak tak anak mama nih..*LoL*



P/s: mama tk cukup masa nk surfing pasal imunisasi ni..that’s why publish kat blog kot2 ade org boleh tolong jwb kemusykilan mama nih..hehe

Rutin tido baru n aksi Zara ngan bebear nya..=D

Sejak 2 menjak ni rutin tido Zara bertukar lagi..utk sesiapa yg dh mengikuti blog mama sejak dulu, mesti dh tau yg Zara ni agak selalu bertukar rutin tido..sejak beberapa bulan lepas, mmg mama puas hati ngan wktu tidur Zara..balik nuseri just layan die makan, main, minum susu, tgk kartun n die akan tidur dalam kol 10-11pm mcm tu..tidur plak nyenyak smpai ke pagi, so sec tak langsung mama pon dptla lena hingga ke pagi jugak..
.
nway, 2, 3 minggu ni nmpaknye jadual tidur Zara dh bertukar semula..balik nurseri layan die makan n minum susu, then after maghrib selalunye die dh tertidur dh..tapi, kol 9 mcm tu die akan terjaga balik smpailaaaa kol 12.30pm- 1am br die tidur semula...kdg2 tu smpai kol 1.30am pon tk tidur lagi..tak cukup ngan tu, sekarang ni kol 4 or 5 pagi die akan terjaga plak nangis2 mintak susu..soo..skang mama dh berada dlm episod 'layu setiap kali nk pergi kerja wktu pagi'..hehe..tp nk wat mcm mane kan..dh mama jaga die sorang2, kenala berkorban melayan anak dara bertuah ni..
.
okla..lanjutan dari kisah rutin tido Zara tu, selalu tgh2 malam tu mmg mama kena tunggu die tidurla br mama leh tidur..die tk bagi mama tidur dulu tau..so selalunye mama kena layan die tgk cd kartun smpai byk2 trip, ataupon layan die baca buku animals die, or tak pon die akan main2 ngan anak patung bear die..yee..Zara skang dh suka main bebear plak..hehehe..jom tgk Zara ngan bebear kesayangannya..aksi ni mama amik 2 hari lepas..malam tu Zara tidur kol 1.30 pagi ye kawan2x..huhu
.
.
Act ni bear mama..tp mama turunkan plak kat Zara..hehe..

Saaaayaanng en bebear..!!

Tepuk en bebear bagi tidur..pastu barula Zara boleh tidur plak..hihi

Act Zara ni ade banyak stok anak patung..tk tau apsal mase 1st bash die aritu ramai plak bagi hadiah patung bear..tp mostly sume mama simpan lagi sbb masa tu Zara tak tunjukkan minat nak main..sejak 2 menjak ni br die dok suka sgt menggendong bebear die ke sana sini..kat bwh ni satu lagi bebear yg die suka main..yg ni mama belikan kat airport serawak time umur Zara 11bulan..

Sori..bebear ni tkde nama la..sume pon Zara panggil bebear jek..hehe

Sanggup kongsi puting ngan bebear die..=p

Tgk kartun pon peluk en bebear jugak

Tiru gaya mama peluk n tepuk2 belakang die..hehe..nway, sian bear ni dh koyak belakng badan..nnti klu dh lunyai, baru mama kuarkan stok bear2 yg lain..=p