Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Gambar passport kami

Ni takde idea ke or takde bahan lain nk cerita smpai gmbar passport pon nk tayang kat blog mama Zara oii..hehehehe..tkpela kan..saje jek nk tayang gmbar passport anak dara mama ni. Lagipon ni adalah her 1st passport photo, mestilah mama eksited ye tak..

Gmbar passport ni amik masa balik kg aritu. Tk tau apsal lebih suka amik gmbar kat rengit tu berbanding kat bndar bp or shah alam. Murah kot. Rm 10 dh dapat 4 keping cmpur ngan cd softcopy lagi. Ade certain kedai, cd pon kena caj harga lain..huhu..

Nila gmbar passport Zara..mama tk berapa puas hati sbb Zara buat muka masam + mulut ternganga. Jenuhla papa gi agah kat depan tu tp still tk mau senyum..mama plak kena duduk sebelah Zara sbb minah tu takut nak duduk atas kerusi sorang2..hehe


My Zara..muka serius semacam jek..=p
Photobucket

Takpela..serius2 pon mama sayang..hehehe..pasni nak kena curi2 masa bwk Zara gi buat passport plak..nway, ckp psl 1st passport photo, mama pon ade jugak amik gmbar ms kecik2 dulu tau..nk tgk tak….


Tereng2x..nilaa dia mama Zara 27 tahun yg lepas..=D
Photobucket


Tak sama langsung kan muka mama n Zara. Tapi gaya mcm lebih kurang. Mata pndang tpt lain plus mulut ternganga jugak..ekekekeke..tp tk tau apsal gmbar mama tu hitam putih. Ingat tahun 1982/83 dh ada system gmbar berkaler. Nway, gmbar mama ni diamik utk buat passport under nenek dulu. Mase ni umur mama dalam 7 or 8 bulan (nenek cakap). Nenek n arwah atuk Zara mmg suka sgt turun Singapore shopping barang. Mase tu brg2 kat Singapore murah2..

Last but not least, gmbar passport terbaru mama Zara. Amik saing2 ngan gmbar Zara kat atas tuh..semangat nak amik gmbar sempena azam 2010..nk cari kerja baru..hehehe..insyaAllah klu ade rezki nak jugak cari kerja yang berpendapatan lebih tinggi dr skang..mklumla, tanggungan makin hari makin bertambah..nak harapkan kerja sekarang, rase tk mencukupila..huhu..doakan mama senang dapat kerja baru k (dan rajin2 update resume. Resume dh 3 tahun tk update tu..huu..)


Mama @ 27yrs old. Tembam sungguh..=p
Photobucket


P/s: Amik kesempatan mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2010 kepada sume yg membaca blog ini. Semoga impian anda sepjg tahun 2010 akan datang akan tercapai k..=D

p/s2: Kpd kawan2 mama..jangan lupe buat entry untuk contest "Your Best Vacation Moment" yerk..still waiting for ur entry ..=)..(psst..papa kate hadiah ditawarkan kurang menarik sbb tu contest tak dpt sambutan..ye ker..=p)

Square 1 mall & peristiwa memalukan 2009

Ok..sambungan dr entry jumpe Shilaarif aka Mama Hazim..=)..pas siap makan n borak2 sume, kitorang pon berpisah kat tpt parking keta (ehh..tpt parking ker..rase tepi jalan jerk..hehe)..Mama ajak papa pergi ke Square One Mall, salah satu shopping center yg baru bukak kat batu pahat..saje nak terjah sbb dh lame sgt rasenya tk jalan2 kat bndar bp ni..

So..smpai kat sane just round2 cuci mata jerk..tempatnye tk besar sgt mcm summit parade tp adelah wayang n arked permainan sume..selain tu ade gak Parkson kat situ..


Zara n papa kat parking keta. Tk best sbb kena parking kat luar..
Photobucket

Zara n mama plak kat krismas tree
Photobucket

Jalan2 ronda mall
Photobucket

Spt biasa suka sgt dok usha beg ada tangkai ni. Yg ni original Disney punye beg. Rm80 so mama malas beli..hehe..melaram free jekla si Zara
Photobucket



Act..mama tk berpeluang pon round square one mall tu smpai habis..sebabnya..telah terjadi satu peristiwa yg sgt MEMALUKAN mama kat sana..huhuhu..tp wlupon malu, nak cerita jugak..mesti korang gelakkan mama nanti..(sbb bile mama ingat2 balik pon mama leh tergelak..=p )

Sebenarnya, masa kat sana smpatla round parkson sekejap. Wktu tgh usha pakaian renang kat bahagian sukan (konon nk cari baju renang muslimah), tetibe ade 2 org promoter datang dekat mama..diorang tanya ‘kak..sori nak tanye..seluar akak koyak ker’..terusss mama jadi cuak gile n raba2 belakang seluar..ya ampun!! Betulla koyak..serius tk perasan bile mase leh koyak. Papa kate mmg nmpak mcm seluar koyak sbb tersangkut sumthing wktu mama jalan/duduk. Nmpak jugakla sikit kulit peha mama yg ‘extra’ gebus tuh..huhuhu. yg mama geram tu mcm manela org lain yg nmpak dulu. Papa leh tk perasan plak..sadis btol..

Then dgn dicover oleh papa, mama pon rush ke fitting room kat women department, tros berkurung tknak kuar2 dh. Papa la jadi mangsa tolong carikkan seluar baru utk mama. Dhla bini die ni bersaiz special kan, dekat 3 kali gak papa ulang alik bagi mama seluar sbb mama tk muat..hehehe..nasib ade Zara teman mama berkurung dlm fitting room tu. Budak tu plak nmpak cermin tros eksited. Siap nyanyi2 dlm bilik kecik tuh. Mesti org lain yg nak cube baju konpius jerk nape budak kecik ni nyanyi tak berhenti2..=p

Aksi2 Zara yg membosankan diri bersama2 mama dlm fitting room..=p
Photobucket

Pas settle cari suar, papa terus bayar n bagi mama dlm fitting room. Tros tukar kat situ jugak. Pastu keluar, beli air tros balik. Ilang mood nak jalan2..hmm..mmg satu peristiwa yg tak dapat dilupakan.=p. smpai rumah pon abeh kena gelak ngan nenek ma. Hampeh nye seluar. Brand scarlet beli kat jusco..tkdela suar lama..br berapa bulan beli..huhu

Oh..lupe plak..sbnrnya smpat gk belikan Zara beg skolah baru. Yg ni brand Disney tak ori. Cume rm17.90 jerk..lehla wt beg gi nuseri..hehe
Photobucket


Sibuk try beg baru di khalayak ramai Photobucket

Photobucket


Tk tau apsal suka pic nih..=D..time ni melepak tgu papa amik payung kat keta..tgh hujan..
Photobucket


Last but not least, video Zara berjoget kat salah satu kedai yg kitorng pergi. syok betul die bile dgr lagu rncak (vid pendek jek sbb takut susah upload..=p )

video

Mama Zara anjur contest??

::Sticky Mode entry::
- sila scroll ke bawah untuk entry baru k..tq..=D-
Salam semua..

Act, entry sticky mode ni adalah bertujuan utk mengumpul feedback dari rakan2 blogger mama Zara. Mama sebenarnya teringin sangat nak anjurkan contest kat blog. Wlupon lame dh tak join contest, tp tetibe diri sndiri plak terasa nk buat contest..hehe..nway, mcm sume org tau, mama takde ramai sgt kawan kan. so kenala jugak tgk feedback org ttg contest yg mama nak anjurkan ni. Kot2 takde sambutan, mama tak jadila nak buat. Mungkin hadiah yg mama nak kasik tu terpaksa diberi dlm bentuk giveaway jerk..

Contest yang bakal mama anjurkan ni (klu dapat smbutan) bertajuk

Your Best Vacation Moment Contest”

Haa..tgk tajuk dh tau kan. of coursela mama nak tgk gmbar2 n cerita2 percutian kawan2 mama. Lagi2 tgk sejak 2 menjak ni, bukan main lagi sume orang aktif bercuti ke sana sini. So mesti banyak gmbar n cerita boleh dishare kan..Tak kirelah percutian ngan family ker, ngan kawan2 ker, ngan hubby wktu honeymoon ker..yg penting, itu antara best moment dlm hidup korang sume.

Yang penting, gmbar n cerita yang boleh menarik minat mama dan lain2 untuk pergi ke tempat yang diceritakan tu akan menjadik pemenangnya..=))

Kenapa mama tertarik nak buat contest nih??

- Mama tgh semangat nak pergi vacation pd ujung January tahun depan
- Destinasi yang bakal kami pergi tu ialah antara tempat idaman mama (sejak abeh pantang mengidam, baru ni dpt peluang pergi)
- Ini adelah pertama kali mama, papa n Zara akan bercuti ke luar negara bersama2 (tak jauh pon, negara kejiranan Mesia jerk..hehe)
- Kemungkinan ini adalah last vacation trip untuk tahun depan. sebab papa dh pesan pas pergi ni kena simpan duit untuk rumah baru plak..huhu (trip jauh2 la. kalau jalan dekat2 mungkin boleh kompromi lagi..hee)

Hadiah yg ditawarkan of coursela buah tangan dari tempat percutian kami ni. Mama tak janjikan barang yang mahal, tp insyaAllah sumthing special untuk dibuat kenangan..=D

Ohh..layan jerkla few gambar destinasi pelancongan yg bakal kami lawati ni yerk. Hope sume dipermudahkan untuk kami smpai ke sana. Bukan mudah untuk papa, peg TUDM ni nk cuti2 obesea..huhu..(ni masing2 pon cuti lom konfirm tp tiket flight dh booking..camana tuh..hihi)



* pic kredit to google*


Soo..kawan2 sume..marila menyokong contest ini bersama2 k..saje suka2 + nk kongsi2 cerita ngan korang..=D

Met Hazim n Faheem..

Spt yg diberitahu sebelum ni, kami sefamily balik kampung kat batu pahat sempena cuti krismas lepas. Bertolak kol 1 pagi naik kereta ngan adik ipar (mls bwk keta sndiri..kongsi duit tol n minyak..hehe) n smpai ke rumah nenek pt raja lebih kurang 4 pagi. tros pengsan smpai siang..ekekeke..nway, kali ni tk cerita psl akt Zara kat kg. akt sama jerk, so mama malas nk amik2 gmbar dh..=p

Act nak stori ttg aktiviti hari Sabtu. Mama smpat berjumpe ngan 2 orang kawan mama..Jarang dapat jumpe or keluar ngan kawan2 wkt balik kg. mklumla, cuti pendek + masa terhad. This time punye cuti, alhamdulillah ade kesempatan...

1stly tengah hari Sabtu tu, mama set dating ngan kawan mama Shilaarif aka mama Hazim. Act dh kenal Shila lebih 2 tahun dah. 1st time jumpe kat Taiping..both our hubby kena sword barrel kat rumah kawan diorng. 2nd time plak jumpe kat Rengit. pon wktu hubby2 kitorng ni gi swordbarrel jugak..=D. kirenya ni kali ketigala jumpe ngan shila. n of course 1st time jumpe ngan si comei Hazim. geram tgk budak Hazim ni. murah betul ngan senyuman..tk macam Zara yg penakut ngan orang..hehehe..

Antara gmbar2 kitorng..just jumpe utk lunch kat warung nasi beriani di bp. tk leh jumpe lame sgt sbb Shila n family nak bergerak ke JB plak..


When Zara met Hazim..=)
Photobucket

Budak Hazim yg suka senyum..so cute..!
Photobucket

Ni plak mama n papa Hazim..
Photobucket

Zara n mama+ Hazim n mama..
Photobucket

Sour Zara with sweet Hazim..hahaha
Photobucket

Aunty Shila with Zara
Photobucket

Aunty Lily with Hazim
Photobucket

Lepas jumpe Shila, kitorng gerak ke Square One mall kat bandar bp. tu nanti mama sambung stori ek. Nk citer on the way balik ke Rengit from bp tu, tetibe kawan skolah mama Salwa aka mama Faheem pulak msg. katenya nak datang singgah rumah rengit. Hee..mama suka jerk bile kawan2 ajak jumpe ni. So dlm kol 5pm mcm tu smpaila Faheem n mama kat rumah nenek Rengit..Kebetulan nenek Zara ade masak bubur asyura n buat kuih muih sket..dptla jamu mama n papa Faheem..=)

Gmbar mama n Faheem&family plak. seronok n puas sgt dpt peluk cium Faheem. mase gi reunion Mozac aritu sekejap sgt dpt jumpe.. tp si Zara plak yg buat hal. spt biasa die mmg takutkan org luar. kebetulan tgh ngantuk n penat, so cranky semacam jerk ptg tuh..


Kami berempat..
Photobucket

Kami lagi..
Photobucket

Faheem n parents..
Photobucket
.
.
p/s: bile la nak jumpe rakan2 blogger yg lain pulak. teringin sangat nk jumpe korang esp yg rajin menjenguk blog Zara n bertegur sapa ngan mama..=D

Gusar lagi..

Hari ni dikejutkan dengan berita kemalangan bas ekspress (Sani Ekspress) kat Ipoh. Ramai jugak maut dlm kemalangan tuh. Siasatan sedang berlangsung wat masa ni. Ada pihak yang menggesa perkhidmatan Sani Ekspress harus digantung serta merta..tapi ade juga pihak yang mengatakan tindakan tu tk perlu dijalankan.

.

Hmm..nape mama gusar bile tgk berita nih? sebabnya Sani Ekspress tu antara bas fevret papa utk ulang alik Kuantan-Shah Alam, malah esok malam pon papa akan naik bas tu utk balik kuantan. Wlupon dlm kes terbaru ni, pemandu tu yang mengaku kecuaian diri sndiri (terlelap) hingga menyebabkan kemalangan, tp mama still risau. Act, bukan setakat Sani Ekspress jerk tp tetap risau kalau papa naik mana2 bas ekspress pon..setiap kali papa balik ke kuantan, mama selalu doakan perjalanan papa selamat. Saat paling lega ialah bila papa sms dh smpai ke destinasi yg dituju..=)
.
Apepon, mama selalu mengharapkan agar keluarga mama sentiasa dilindungi Allah. semoga perjalanan papa sntiasa selamat ..perjalanan yang mulia kiranya. ke Shah Alam utk menunaikan tanggungjawab sbg suami n ayah, n ke Kuantan untuk menunaikan tnggungjawab pd kerja n negara..Besar pengorbanan tu..semoga satu hari nnti kite dikurniakan rezki utk tinggal sebumbung sbg satu family yg 'normal'..tk payah mama susah hati n risau2 lagi setiap kali hntar papa ke bus stand..amin..
.


Gmbar sekadar hiasan. Mama n my 2 sweethearts..

.

p/s: menulis blog pade pukul 1 pagi. sorila kalau mama merapu lebih dan risau yang bukan2..jiwa kurang stabil plak pagi2 buta mcm nih..huhu..

Kisah wedding dan wayang..

Huhuh..sungguh rajin mengupdate blog 2 kali wktu opis hour arini. itu mksudnya, mama sgt rajin berblog tapi malas bekerja..ekekeke..sorila,esok dh cuti + bos pon tkde, maka amik kesempatan mengular2 sikit..=p

Nway, hari ahad yang lepas sekali lagi mama bwk Zara keluar sbb nak attend wedding dekat padang jawa. sudahla kad jemputan tertinggal kat opis, maka mama amik keputusan keluar awal sikit takut2 tersesat kan. sebelum ke padang jawa plak, singgah dulu ke Taman Menegong Indah kat seksyen 36 shah alam. ni first time smpai ke sek 36 tu. act singgah sane sbb nak amik kawan mama, buat escort ke kenduri kawen..mklumla, papa tkde so mama kenala pandai2 cari geng..kawan mama ni ex-housemate mase kat utm dulu. lame gak tk jumpe, since mama pregnentkan Zara dulu. kire perjumpaan kali ni ala2 jejak kasih jugakla..=p

Mama kuar rumah dlm kol 12pm mcm tu. then cari2 umah kawan kat seksyen 36 tu, makan mase 45 minit jugak. so smpai umah pengantin lebih kurang jam1.15pm. itupon pengantin dh siap makan berdamai. cepat tol diorang snding..hehe. pengantin pakai baju serba merah..berseri2 gitu..
.

Hadiah utk pengantin..
Photobucket
.
My Zara dlm kereta. masa nih tgh tunggu kawan mama amik brg dalam rumah..
Photobucket
.
Pengantin yang serba merah. kawan mama yang pengantin perempuan tu..
Photobucket
.
Smpat bergmbar ngan pengantin bersama2 senior kat opis..
Photobucket
.
Photobucket
.
.
Lebih kurang kol 2 lebih, mama pon beransur balik sbb hari dah nak ujan. tetibe kawan mama bg cadangan tengok wayang plak sbb alang2 lalu kat simpang nak ke jusco bukit raja tu kan. So, sekali lagi kami ke jj bukit raja..kebetulan, smpai2 TGV ada tiket'the Princess and the Frog' kol 2.20pm. terusla beli. smpat gak beli bahan2 kudapan n air untuk bekalan Zara dlm wayang..hehe
.
Apepon, enjoy that movie sooo much. Zara pon suka sgt siap gelak2 tgk animals dalam tuh. watak2 spt 2 ekor katak ijau, buaya yang sukakan muzik n kelip2 yang baik hati tu mmg amat menghiburkan. n spt biasa, kartun2 disney biasanya memberi good lessons untuk semua..mama suggest kawan2 sume bwk anak2 tgk wayang ni..=D. nway, yg kelakarnya ..mase 3/4 wayang tu tetibe tgk Zara senyap. walhal baru 2 minit lepas die terkekek2 ketawa. rupe2nya anak dara2 tu dh tertidur plak..tk smpat tgk citer smpai abeh daa.penat sgt gamaknye..=p
.

The Princess and the Frog..2 thumbs up!!
Photobucket
.
Zara yg ketiduran..ni amik gmbar wktu wayang dh habis
Photobucket
.
Ni kat surau after tgk wayang. muka lalok lagi..
Photobucket
.
Pas tgk wayang terus balik rumah..nway, ni gmbar Zara ngan kawan mama, aunty Ainul
Photobucket
.
Gmbar Zara ngan mama yang bam2 plak..=p
Photobucket
.
.
p/s: selamat berhujung minggu untuk semua yerk..malam ni kami sefamily nak balik Batu Pahat..yeay!!..=D..

Jalan2 di JJ bukit raja

Sambung cerita weekend lepas yerk..hari sabtu pon still dudk lepak kat rumah jerk. cume ptg tu tetibe rasa nak kuar sbb nak beli wedding gift untuk budak opis. mjlis kahwinnya ari ahad tp hadiah belum beli. so mama pon ajak cik anem Zara (my SIL) kuar teman beli hadiah. mklumla, susah sket nak pilih2 barang kalau keluar berdua jer ngan Zara..

Nway, sbb hari dah petang maka kitorng decide nak pergi jusco bukit raja je. dekat n senang nak cari barang. smpai2 sane terus terjah ARENA n makan dulu. pastu baru jalan2 cari hadiah then masuk jusco window shopping plak.

.
Gmbar kat Arena. smpatla main benda ni satu round..
Photobucket
.
Zara n cik anem die..
Photobucket
.
Makan time..Menu std kalau ke Arena jj bkt raja..chicken chop+fried rice n mushroom sup (dua2 ni share ngan Zara)
Photobucket
.
Smpat pose before mamam
Photobucket
.
Mama n anak daranya
Photobucket
.
Ni kat jusco. sekali lagi Zara berkenan ngan anak patung barbie. sori Zara, mama lom boleh belikan lagi. nxt time yerk..
Photobucket
.
Ni kat MPH. Zara dh berkenan ngan buku kecik warna warni tu. tp mama tak belikan pon. just beli 1 set of ABC flash cards utk die..=)
Photobucket
.
.
Mase kat sana, Zara smpat pau mama satu skarf rambut ni. Cumel jerk tp ade tulisan 'birthday princess' plak. tp sbb murah mama belikan jekla. susah nak tgk minah kecik ni nak pakai skarf2 rmbut sume tu. meh tgk gaya Zara bergaya ngan skarf rambut die yg ala2 crown princess tuh..hehe..
.
Ni mase kat jj.keluar2 kedai tros nak pakai..=p
Photobucket
.
Mama..cantik kan Zara!!!=D
Photobucket
.
My ratu hati yg cumei.. (muka die nmpak lain plak bile sengih mcm ni..hehe)
Photobucket

Jumaat yang ceria..=D

Weekend yang lepas sekali lagi mama terpaksa berdua2an ngan Zara aje kat rumah. Papa kena kerja so tak dapat nak balik shah alam. apepon, wlu tanpa papa..weekend kami tetap ceria. mklumla, hari jumaat tu mama tk payah pergi kerja kan. bolehla mengulit2 ngn Zara sepanjang hari. Zara pon nmpak happy semacam jerk..mungkin sebab tak payah bangun pagi2 pergi nuseri kot..hehehe..

Nway, jumaat tu just duduk melepak kat umah. sempat jugak mengemas ape yg patut, mop lantai n cuci2 toilet sume. untuk breakfast n lunch, just masak mihun sup untuk santapan anak beranak. petang tu plak, mama bwak Zara makan kat restoren depan rumah jerk. ..malas nak masak sbb kat freezer kekurangan stok bahan mentah=p

Layanlah aksi2 anak dara yg ceria di hari Jumaat nan indah tu ye..


Yeyey!!arini mama cuti. tk pyh gi nurseri n Zara leh buli mama cukup2..=p



Sempat tepon papa yang berada jauh kat Kuantan utk bertanya khabar..


Aksi2 Zara 'bergayut' ngan papa..hehe . sbnrnya mama tgh buat video call utk papa. tp smpai kat tangan Zara, terus tepon tu ditekapkan kat telinga. lantakla Zara asalka papa ilang rindu dpt dgr suara anak dara die..=p


Spt biasa, mama melayan hobi baru Zara aka layan cd kartun. kali ni tgk ice aged sbb cd upin ipin dh rosak. mklumla, beli yg tak ori. pastu main banyak kali sgt smpai jadik sangkut2..=p
Zara yang lengkap bertudung siap pikul beg skolah..baju jerk mcm kureng sesuwai..hahahha.. ni adalah aktiviti membosankan diri bersama mama..hehehe


Ni pulak mase kuar makan petang ngan mama. Zara yang kesedapan menghirup air sirap bandung..=))

.
.
Oklaa..smpai sini dulu. nanti2 smbung cerita hari sabtu n ahad plak. mata dh mengantuk + malas nk edit2 n upload gmbar sume..
.
.
.
p/s: Now Zara dh semakin besar. dh boleh jadik peneman setia mama bile papa tkde kat rumah. best sgt rase sbb bile bosan mama leh angkut die ke sana sini..hehehe