Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Cruise@Mines

Photobucket

Beautiful scenery



Hehe..ni cerita kami yang takde kerja. Ptg Sabtu lps gi Alam Central jap amik Olympus dr kedai (yeay..Olympus dh kembali berfungsi), makan2 n jugak smpat tgk aksi jualan lelong few artis bersama kru Suria FM. Act tak tau pon ade event tu. Tp tgh2 makan kat Garden Café tu nmpak ade Nurul, then Dayang Nurfaizah plak. Time kami keluar jalan2, ade Ramlah Ram plak tgh nyanyi (rasenyela klu tk silap org. suara mcm kak melah tp dr jauh nmpak lain mcm plak mekap nye..hehe). artis2 lain tk taula sape lg yg ade. Mama tak amik port sgt. Lps cari2 barang sket tros keluar dr PAS.

Keluar dr PAS, still takde idea nak gi mane. Mula2 papa ajak gi mid valley. Mama tak mau. Then die kate KLCC. Mama kate dh ptg sgt nk gi klcc. Kalau siang sket bestla leh bwk zara jalan kat taman luar klcc tu. Last2 mama ajak papa ke The Mines jek. Dh lame tk jejak kaki ke situ. Sejak kahwin tk pernah pergi rasenye. Konon nk terjah Mines Wonderland tu ke. Tp last2 entah cmnerla leh terbeli tiket boat cruise plak..hehe..

Ade 3 pilihan cruise yg ade. Cruise ke tasik besar shj, rm27 sorang. Cruise ke tasik kecik shj, rm22 sorang, manakala cruise kedua2 tasik rm33. Papa beli yg rm27 tuh. Nak pusing2 dua2 tasik dah petang. Itupon lame jugak kitonrg menunggu turn naik bot. Tak tau apsal ramai gk pelancong asing aritu. Lom cmpur lagi ngan org2 tempatan mcm kami ni yg sibuk2 jakun naik bot jugak..=)

Papa layan Zara smbil tgu bot dtg. Mama pulak line up tgu turn
Photobucket

Hehe..syok jugak usha 2 beranak ni dr jauh
Photobucket

Akhirnye, lbh kurang setengah jam menunggu, smpai jugak turn kami. Ni kali keduala bawa zara naik bot. 1st time dulu zara naik kat Tasik Kenyir. Spt kali pertamanye dulu, zara mmg tak takut duduk atas bot tu. Lgpon bukan laju mane pon kan. Die paling suka berdiri kat tepi dinding bot and tgk air kat bwh..

Bot br start jalan. Mula2 Zara mcm blur lagi
Photobucket

Dh smpai ke tasik besar. Zara mula rase seronok bile angin tiup muka die
Photobucket

Zara lagi
Photobucket



Ikan keli yg sgt banyak di tasik. Rase nak kaut ngan jarring jek..hehehe..
Photobucket


Kami atas bot
Photobucket

Papa n Mama..
Photobucket

Zara tak dilupakan. Tgh posing berdua tangan tu sibuk dok pegang Zara yg sibuk nk tgk water kat tepi bot
Photobucket

Yeay..paksa Zara amik gmbar sekali
Photobucket

Zara n mama lagi. Apsal mama buat aksi manja mengalahkan Zara?hehe..
Photobucket

Perjalanan bot kat tasik ni akhirnya smpai ke pinggir hotel Palace of Golden Horses. Entah bile dpt stay hotel 6 bintang ni kan..so usha dr jauh jek pon jadila. Nway, pemandangan dr tasik menuju ke pinggir hotel mmg sgt menyejukkan mata. Cantik sgt..
Wktu bot nak berpatah balik ke mines, hari dh mula gelap. Nasib baik tk terlepas wktu maghrib..=)

Layan pemandangan yek

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Palace of Golden Horses
Photobucket

Papa n Zara
Photobucket

Tgkla gaya anak dara nih. Tak tahan betul..iye2 jek menghayati pemandangan tu..=p
Photobucket

Smpai2 mines semula, hari dh gelap daa
Photobucket

Keseluruhannya, rase ok jugakla naik cruise ni. Saje2 menghabiskan mase sekeluarga kan. N satu lagi, act mama dpt satu pengalaman baru wktu cruising ni. Korang pernah dgr tak perkataan ‘lif air’. Mama tak tau scientific words die tp kitorng dpt rase sendirila pengalaman tu. Act kolam yang kat the Mines tu tak bersambung ngan tasik besar pon. Tasik Besar tu berada 7 meter ke bawah dr aliran kolam tu. So, utk smpai ke tasik besar ade pintu gate air yg akan terbuka menurunkan bot dr atas ke bwah (air mengalir keluar dr ‘lif’ ke tasik). Then dr tasik besar balik ke mines, sekali lagi gate air akan terbuka tp kali ni air akan diisi di dalam ‘lif’ n menaikkan bot ke atas semula. Hahaha..mesti ade yg pening2 lalat bace explanation mama ni. Papa kate konsep ‘lif air’ tu lebih kurang mcm kat Terusan Panama. So klu rajin korang google la sndiri yek..hehe..

Nilaaa pintu gate air yg mama maksudkan. Gmbar ni diambil dr arah tasik. Kat atas tu adlh aliran kolam terus menuju ke The Mines
Photobucket




Oklaa..cerita seterusnye di Mines bersmbung nanti k..

My Small 'B'

Opss..sblum mama meneruskan entry ni, mama nk bgtau ‘B’ yg dimasukdkan bukanla b***st tu yek. Kalu ‘B’ yg itu mama punye dh sedang2 aje..(hahaha..tersensored sket). ‘B’ yg mama maskudkan ialah ‘bonus’. Yup..duit bonus comp..

Act, comp mama ni style bagi ‘B’ dua kali dlm setahun. Bulan 6, n ujung tahun bulan 12. takdela banyak sgt pon, kalau cmpur dua2 bulan, lebih kurang comp lain gak. Malah, sgt KURANG jumlahnye bbnading comp2 besar mcm petronas or sime darby tuh..=). Tp kebiasaanye boleh jugakla dibuat belanja n jugak disimpan sikit (selalunye mama simpan duit bonus dlm tabung bercuti keluarga).

Nway, utk ‘B’ bulan 6 ni, nampaknye sgt berkurangan berbndning ‘B’ yang lepas2. alasannye disbabkan kemelesatan ekonomi few mth aritu kan. Comp mama pon tk terkecuali. Ade 2 bulan haritu kitorng terpaksa amik unpaid leave utk kurangkan kos perbelanjaan comp. Tp alhamduliilah, comp Jepun kurang terima tempias ekonomi meleset tu. So pas 2 bulan bisnes comp naik semula n stabil hingga ke hari ni. So sbg pekerja yg baik, mama pon redha n bersyukur jekla ngan ‘B’ yg tak seberapa tu..

Walaupon bersyukur ngan ape yg diterima, ‘B’ yg sikit tu telah menyebabkan byk benda yg mama nk beli, tk dapat dibeli. Opss..act bukanla keperluan sgt nk dibeli pon. tp mama b4 dpt bonus mmg suka berangan lebih..heheheh..meh layan ape yg mama berangan nk beli sblm nih... =)

Konon nak beli wallet coach mcm ni (nak beli online dpt murah sket).
Photobucket

Dah beli wallet, nak jugak handbeg sepasang mcm nih..(pon dpt murah sket klu beli online)

Photobucket

Then nak beli crocs shoes yg cute ni utk Zara
Photobucket
Nk jugak sandal crocs utk mama (dah try few sandals kat butik. sgt selesa dipakai. mesti besh wat jalan2 window shopping..hehe)
Nak belanja papa makan kat tpt yg best2 cth mcm ni..
Photobucket


Nk simpan jugak buat tmbah2 tabung bercuti..
Photobucket


*List kat atas tu antara benda2 ‘besar’ yg mama berangan nk belila. Shopping2 lain mcm baju Zara n mama, tkde dlm list sbb klu time tk bonus pon dh tentu mama shopping kan..=p

Kesimpulannye, mama terpaksa la melupakan hampir kesemua angan2 mama tu. Hee..rasenye duit ‘B’ tu nanti cume smpat dibelanjakan utk cuti2 Sabah mama mgu dpn jek. Setakat ni, mama dh janji ngan papa n nenek ma yg mama akan sponsor duit flight sume. Tak banyak sgt pon, just duit pergi sehala jek. Then mungkin kat sana nk belanja satu family makan besar. Nk bagi kakak, abg ipar n anak2 buah rase jugak duit ‘B’ yg tak seberapa tuh.. Kalau ade lebih, lom decide nak wat pe lagi..=p.

**************************************************************

Nway bercakap psl kasut crocs, ade sesape tak yg terjumpe design crocs mcm kat atas tu, kat online. Mama dh puas survey, tp sume kedai online crocs tkde jual cros jenis tu. Mama suka sgt kasut tu sbb nmpak cute n sweet. Haritu dh pergi butik n try kasut tu utk Zara. Konon2 mama nak cari onlinela sbb beli online lagi murah kan. Tp smpai skarang tk dpt cari. kalau kat butik, kasut tu harga rm129. mama kan berkira sket kalau beli kasut2 budak nih (kes syg duit beli kasut mahal2, then sekejap jek zara tk muat nak pakai sbb kaki makin besar..hehe)

So, klu ade sesape ter’jumpe’ kasut tu online, jgnla segan silu inform mama yek. Rase klu tk jumpe jugak, mama kena ‘tutup mata’ n beli jugak kasut tu utk Zara jugak kat butik. Dh mengidam sgt2 nih..hehe..sandal yg mcm mama nak tu byk kat online, cume nk cari saiz '8' mcm susah sket. nway, silela layan satu lagi gmbar crocs yg mama nk beli utk Zara ni ni yek. Kaler purple plak. Comel kan..kan..kan..

Photobucket

P/s: Nmpak sgt tk mak2 mmg akan mementingkan anak2 jek. Dpd banyak2 list mama td mama dok utamakan kasut Zara jugak..=p

Riadah hari Ahad

Esok hari Sabtu dah, tp mama baru nak letak cerita ari ahad yg lps. hehe..sejak blogger kena blocked kat opis, mama mengalami mslh sket nk upload stori. yekla. klu dulu kt opis wktu lunch break leh jugak edit 1 post kan. skang ni harapkan online kat rumah jekla. tp biasela, wktu malam kan terhad. nak layan zara makan, main, tido, fb lagi, jalan2 blog kengkwn lagi..so tu yg lmbat jek nk tulis cerita br.



Nway, kisah hari ahad..takdela akt sgt pon. Pagi kuar sarapan kat kedai mamak, pahtu singgah polikilik SALAM jap nk amik ubat cacing untuk Zara n stok panadol mama.then tros bwk zara gi main n amik angin kat tmn tasik shah alam. tghari balik, rehat2 kat rumah then ptg tu belanja papa kt SR (cerita mkn kat SR mama dh post sblum ni). so ni mama letak gmbar2 kat tasik jekla..=p

Breakfast kat kedai mamak. Zara share nasi lemak ngan papa


Nyum3x..sedapnye zara makan..





Gmbar kat klinik. smentara mama amik ubat zara main ngan papa

Kt taman tasik




Spt biase, main gelungsurla. fevret zara ni.




Jeling2 nk pilin mainan



Gelungsur lagi??Tgk..sh berani main sndiri. tak mau org pegang. tp still kena monitorla..=)



Jalan2 ngan papa




Syok perabih air kotak mama..ish3x..


Mama wth Zara


Ngan papa plak


Pose lg sebelum balik. gmbar nset so tak clear




Post ngan papa lagik..



Yeay..smpai dh rumah. Zara tgh tiup wisel yg jadi penutup buih sabun tu. pndai dh die tiup wisel skang..=p



Sekian..itu jekla cerita kami utk kali ini..=)

Lazy weekend

Huhu..baru nk update cerita hari Sabtu. bosan kan..tp nak buek camno... tk smpat2 nk update. layankan jekla citer basi mama nih..=)
.
Hmm..mama letak tajuk 'lazy weekend' sbb mama btol2 dilanda keMALASan yg melampau2 ujung mgu aritu. sgt kronik ok. sian papa..dh lame tak balik umah tp mama tak layan makan minum papa. 2 hari berturut2 ajak papa kuar. dr breakfast, lunch+dinner sume kt luar. ampun papa, mama kena virus 'lazy'la..
.
Hari Sabtu, bangun masing2 dh siang. pahtu mama merajuk ngan papa sbb mama tuduh die dok kacau celcom broadband mama. abeh takleh online. papa pon sibuk2 godek pc smbil2 tepon celcom centre tnye ape mslh. ceh..silap celcom rupenya. setting ape benda ntah die ubah smpai gaduh laki bini ni (upss..gaduh2 manja je ye). so wktu keluar dh dkt tghari jugakla. papa tros ajak gi kfc sbb die nk mkn ayam perisa baru tuh.. hee..tgk..kronik tk mama merajuk nye psl smpai tk prepare bfast langsung. mama cume smpat buatkan susu Zara jek. sori syg..
.
So nilaa pic akt hari sabtu..=)
.
Kite mulakan dgn aksi Zara berendam dlm besen..=p

.
Wjh gumbira nak kuar jenjalan

.
Mcm mak nenek tak. Sibuk nak gendong beg so mama pon isikla beg ni ngan pampers + baju ekstra..

.
KFC..sdap hingga menjilat jari..(adoii..2 mgu berturut2 dh ni mkn kfc. mane tak lemak bertmbah)

.
Fries + nasi ayam for Zara

.
Perhentian seterusnye ialah Jusco Bkt Tinggi. mmg dh plan nak ke sana sbb nk bawak zara main kat playland jusco tuh. sekali skala layan anak plak. nk shopping pon dh tgh2 bulan kan..hehe..
.
Smpai dh jusco..cari2 manela playland tu (1st time nak gi)
.
Jumpe gak akhirnye. .tros bwk Zara masuk..20 min petama chargenye rm3
.
Zara mcm blur2 jek nak main. tak tau either mmg tgh bad mood or die tak reti nak main cmner. mklumla, tk pernah tgk tpt ni kan..=)
.
lama2 barula warm up sket
.
Bola banyak..tp Zara macam takut2 nak landing..=)
.
Naik kereta plak
.
Yg ni die suka yang amat. klu dibiarkan mau tak turun dr kereta tu
.
Ok..bwk main iq game plak
.
ish..mainan meja solek pon ade jugak? hmm..
.
Yg ni mainan kat luar. masuk2 token punyer gamela. tp Zara tk main btol2 pon. tumpang duduk jek..
.
Nilaa rupe penuh tpt lepak Zara tu. Fire truck. suka btol die lepak kat situ sbb ade skrin tjk gmbar kereta bomba
.
Yg ni dlm police car plak. tp mama tkde amik gmbar penuh
.
Habis main, pi jalan2. ingat nk survey wayang tp ter'sangkut' kat kedai Yamaha ni. kat sinila papa beli keyboard die tuh. tgk Zara. smpat pau handbell dr papa.nasib baik 10 ringgit jek..=p
.
Lps setel beli keyboard papa, smbung lg jalan. Tak jadi tgk wayang sbb ramai giler org tgh beratur beli tiket. plus, lom sedia nk bwk Zara masuk dalam kot. hehe..tros singgah pi minum air kat cafe sebelh wayang tuh. unik2 gelas kat cafe nih..=)
.
Zara nak jugak ikut minum ice lemon tea papa. susu yg mama buat langsung die tk pandang
.
Mama n choc shake yg yummy. suka tgk gelas nih..
.
After minum2..tros balik rumah. ingat malam nak kuar makan tp dh malas. mama buat makanan sempoi2 jek. makanan segera..hahaha..mesti korang dpt agak kan. kan mama kate, ni minggu malas, so tak dannye nak masak besh2.hihi..
.
Klaa.nnti2 smbung citer ahad plak..
.
.
p/s: Comei tak hair clip baru Zara. buatan tangan dr ChomelCraft. Thanx mama Zahra for the info..ade lagi sepasang mama br beli semalam. lom smpat cube kat Zara lagi..=)