Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

~WaJaH KeSaYaNgAn HaMbA~ (My 100th post!!)

Salam..
.
Hee..mmg takde tajuk khusus harini. Mama cuma nak share antara gmbar2 terbaru Zara yg mama suka. Ade antara gmbar2 tu yg mama dh publish pon dlm entry2 sebelum ni. tapi takpela kan, mama postkan jek sekali lagi khas utk entry 'Wajah Kesayangan Hamba' hari ini.
.
So, nak taknak..korang layan jekla gmbar2 zara ni yek. semakin hari semakin cheeky n pndai mengambil hati. segala penat bekerja hilang bile setiap kali mama pndng zara tau..
.
Ini gmbar yg paling terbaru ye kwn2. Diambil pagi tadi sebelum masukkan zara dlm keta nk pi umah bbysitternya. Sandal yg die pakai tu br jek mama belikan mgu lepas sbb kaki zara dh besar!..hehe..

.
Ni gmbar wktu weekend. sungguh ceria zara di pagi hari..

.

Hari yg same. Zara sibuk mengerjakan beg kerja mama

.

Zara beraksi ngan keretanya..

.

Muka seronok dpt main sikat. Dia pndai sikat rmbut orang tau. Later mama akan publish akis2 zara menyikat rmbut pakcik die..=)

.

Haha..kelakar muka zara mase ni. Die dok main dalam tudung saji. ape2 jekla anak mama nih..

.

Nilaa gmbar penuh die dok pijak dlm tudung saji ni. ceh..leh tercemar makanan nnti.

.

Aksi zara berjoget dgr AF

.

Muka puas hati dpt kacau papa drive

.

Suka gmbar ni. Zara nampak manjaaaa sgt ngan papa

.

Zara yg ligat bermain. wktu ni tgh bosan tunggu papa n mama kat sales opis Bandar Puteri

.

Yess..both are 'wajah2 kesayangan mama'. luv u dears...=).
.
Hee..act this post is my 100th post in blogspot. Semenjak mama mula berblogging sec serius October tahun lepas, dh smpai entry ke-100 rupenye. normal ke banyak sgt ek..hehehe

.

Act bile disemak balik, bulan April ni adalah bulan yg paling byk mama menyumbang kan cerita. Kenapa?? mama takde keja sgt ke..hehe..tkdela. sbbnye bulan 4 ni mama byk bekerja dpn pc jek. Buat literatue study, report, summary dll. n mama bukan leh fokus pd satu benda. so bile bosan barula mama berblog. Satu sbb lagi ialah bulan 4 ni bulan kelahiran zara n papa. so mmg banyak sgt yg mama nak stori dr awal bulan aritu. Last but not least, mama rase yang sebenarnya dari bulan ke bulan, mama dh semakin addicted to blogging kot.. =p

.

Tgk..post plg byk mama pernah buat ialah utk bulan april nih..

.

Ni plak post plg sket. mase ni baru mula2 berblog n bulan nov tu mama sgt sibuk ngan kerja2 kat lab. update blog semata2 nk update perkembangan zara pd bulan ke-7..=))


.
Apepon, semoga usaha mama untuk berblog ni akan berterusan. harapnye bile zara besar nnti dptla die review kisah keluarga kami dr die kecik smpaila besar nnti. N thanx also for all bloggers yg selalu meluangkan mase membaca blog mama ni yek..Mama luv u too...!!

.

.

Aksi2 terlampau..

Dulu mama dah pernah publish gmbar ni yg menunjukkan aksi2 terlampau n selamba zara dlm keta. bukan nak duduk diam dlm pangku mama. nak masuk carseat die? huhu..pagi2 die dok diam dlm carseat mase mama antar gi bbysitter pon dh cukup bgs..klu wktu papa ade, jgn harapla. mama pegang pon die mintak lepas..

.
Mase ni ngan selambenye die berdiri kat tpt letak air dlm keta tuh..wktu ni papa tgh drive

.
Kali ni zara buat aksi yg lebih ganas. aritu ms bwk die keluar die seboleh2 nak ikut papa yg tgh drive. menjerit2 die nak duduk ngan papa kat seat driver tu. hasilnye beginila..klu polis ade, mau kena saman mama ngan papa tau..
.
Huhu..ngan muka selamba n tak bersalah tu die leh sibuk nak jugak duduk atas riba papa

.
Huh..siap buat muka comel plak tu. Nak elak kena marah ngan mamala tu..

.
Yang peliknye, bile berhenti tepi jalan n tukar driver (ingat die mengaruk sbb nak ikut papa), rupe2 nye die buat aksi yg sama ngan mama. kesimpulannye die bukan nk sgt ikut kitorng..tp saje dengki tgk org drive keta kan..last2 kami biar jek die menjerit2 dlm keta tak puas ati bile papa alih die dr riba mama. biarla kan, dpd membahayakan nyawa sume org..hmm..macam2 ragam btolla zara ni..
.
Tapi takpe, wlu mcm mane pon peel zara, kami still sayang zara. cume zara kenala jadi budak baik dgr ckp papa mama lenkali yek sayang..=))
.
.

Award..Award..dan Award lagi..!!

Sejak akhir2 ni mama mula dpt award dr kawan2. Rasenye mmg dh musim kot sbb tgk kat blog2 lain pon punyela meriah ngan award2 ni kan. Itu tandanye blog kite dihargai oleh kawan2 ye tak. So, orang memberi menstila kite menerima. So, jom layan antara award2 yg mama dpt nih..

1st is award from MamaQistina. ni adlah 1st award yg mama dpt actually. rase seronok sbb diberi penghargaan sebagai kawan mcm ni kn..


Award2 berikutnye plak diberi oleh putramama. kenal ngan putramama ni sejak same2 masukkan anak dlm baby cute contest anjuran mamaAqish aritu. thanx putramama for these awards..!!


Apepon, utk award yg last ni ade syarat sikit yek:
.
1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
Mestilaa ppuan mama ni kan
.
2. Copy badge sebagai award anda
Sudah
.
3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
- Sebab ppuan leh pakai baju cantik2..
- Sbb ppuan leh mekap cntik2 wktu kahwin
- Sbb ppuan jek leh rase manisnye pengalaman mengandung n melahirkan anak sndiri
- Sbb ppuan leh manja2 suka2 hati. klu lelaki nak manja kan org menyampah tgk..=)
- Sbb ppuan jarang kena marah teruk2.org kesian..hehe..
- Sbb ppuan lg byk kelebihan. utk wayang ade 'lady's nite', utk parking pon ade 'lady's parking' n mcm2 lagila
- Ape2 pon orang akan kate ladies first..bukan guys first yek..=p
.
.
Klaa..sebagai tanda penghargaan kat kwn2 mama pulak, mama passkan awards2 ni kepada:
.
MizzyN, Ninie aka Mama Qisya, Shila aka Mama Hazim, Mama Auni Firdina, Mama Mya, Mama Alesha, Zurani, Nooreen, Zieha aka Mama Firas, Mama Zahra, Mama Qistina (for the other 3 awards) dan putramama (for the perfet blend of frenship award)
.
Sesiapa yg belum dpt silala amik yek..=p

Cerita SADIS hari ini..

Huhu..mama baru dapat call yang menyedihkan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sudah tidak dapat diselamatkan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sudah tamat riwayat n hayatnye
.
.
.
.
.
.
.
.
Terpaksala mama menerima hakikat
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
LAPTOP MAMA SUDAH ROSAK!!!!!!!!!!huhuhuhuhuhu..



Act ni 2nd time laptop tu rosak. Ade problem ngan graphic card die. 1st repair mama byr rm300 tau. then bile 2nd time rosak lagi si tuan kedai dah pesan awal2 kemungkinan laptop tu tak dapat diselamatkan. dan..tadi die call mama mengkonpemkan laptop tu dh tamat riwayatnye..

Adoii..sayang btol mama ngan laptop tu. itula laptop yg diguna utk mneyudahkan tesis mama yang hampir 200muka tu. Laptop yg mama guna utk update stori zara, download gmbar, pics, video sume. Laptop utk buat video conf ngan papa (nasib dh ade nset 3G), laptop yg mama guna utk main game, utk update blog kat rumah, utk chek FB n frienster sume (di opis FB n frenster ken blocked ye kwn2)..huhuhuhuhu..mane nak cari ganti nih..

Mama takde bajet utk beli laptop baru. PC? hee..dh lame tak guna pc n mama tak minat. complicated nk pasang sume. kang zara dok main2 jek ngan wayar2 pc tu kang.klu laptop tu lehla layan smbil2 baring di katil (kes org pemalas) dan boleh dibawak ke mane2..

Hmm..nmpaknye kenala jadi pekerja baik 1, 2 bulan ni spy dpt bonus banyak june nnti. huh..br ingat nk guna duit bonus utk lain, dh terpakse gune utk beli laptop baru..=((


p/s: haha..mama berangan2 jek nk beli laptop baru tu. silap2 papa tak bg sbbnye mama bukan guna sgt laptop tu. dulu ms zmn belajar yekla guna nk taip tesis sume. skang guna semata2 nak online internet, itupon klu zara tak tido mama tkleh bukak sbb zara kacau..=)


Makan malam di Muara Ikan Bakar

Hee..actually bukan makan malam pon. Dah more to supper sbb smpai muara ikan bakar tu dh lewat. Al-kisahnye, mama mmg teringin sgt nak pergi muara ikan bakar kat port klang ni. mmg tak pernah pergi, juz dgr diorng bercerita kn. so ari jumaat tu sbb dh dpt gaji, berusahala mama tanye jalan kat budak2 opis. diorng siap lukiskan perta utk mama lagi (kredit to abg nor din sbb peta tu mmg sgt comprehensive n kami tak sesat langsung.hehehehe)
.

So mlm sabtu tu kuarla kami anak beranak gi makan. tp kol 9.15pm br gerak sbb tgu si zara bgn tido. sepjg ari zara tak tido. so b4 maghrib tu smpai dkt kol 9pm baru die bangun. so gi sane, kitorng ikut kesas hway sbb nak elakkan jam kat bndar klang.
.
Smpai2 muara ikan bakar tu dh kol 10.15pm dah. ya Allah, mmg pack gile org sbb mlam minggu agaknye. ingat nak duduk makan kat tepi jeti tu pon tak dpt. duduk jekla mane tpt ksong yg ade. Banyak juga papa order. tp last2 siap berbungkus sbb kekenyangan. kire rezki cik anem zara la..hehe...


Ni gmbar zara sebelum kuar rumah. ingat lg mase ni aril tgh perform kat af. zara siap joget2 lagi dgr si aril menyanyi..hehe


.
Yeay..smpai akhirnye kat muara ikan bakar ni..


.
Sementara tgu order, papa bwk zara round2 dulu..


.
Banyak tak kami order..tamak tu..


.
Nasib baik zara gud girl mlm tu. leh mama n papa makan ngan tenang..=)


.
Before nak balik smpat lagi snap gmbar papa n zara

.
.
Lepas abeh makan, kitorng pon tros nak balik. tapi on the way nak cari tpt pusing keta, tetibe nmpak plak sebiji kapal besar 'park' tepi pantai tu. kapal tu kapal display jek kot. nway, kat tepi2 laut tu mmg ramai gile org tgh melepak. so mama n papa pon bawakla zara amik angin laut malam kat situ..=).

.
Nilaa kapal besar tuh.ramai jugak org melepak2 kat tepi laut tu malam2 rupenye
.
Hee..geram tgk zara yg 'cheeky' tu. dh pandai senyum tunjuk gigi

.


Pemandangan laut di waktu malam

.
.
Tak lame kat jeti tu..kami pon balik. Smapi rumah, tros tido.. adoii..berkumpul lagi lemak2 dlm badan..huhuhu..
.
.

Jom layan tag

Hee..sbb tag kali ni mcm simple n tak payah gambar2, so dapatla mama menjwb secepat mungkin. ade lagi hutang satu tag dpd mama hazim ni (kes laptop rosak so takleh nak cr gmbar kt dlm laptop..huhu)

So, jom layan tag nih. Tag dr kak yong (k yong... mcm mane cr nak mengcopy tulisan dr blog k yong nih. sy tak reti so terpakse taip balik..huhu lagi)

Nama timangan anda:-
Lily- dpd kecik smpai skang mmg tkde name panggilan lain. Baik family, frens and my boss sume panggil Lily.
Yana- Utk certain2 kwn ade jugak yg panggil mama ngan name ni
Ayang- Ni nama yg specially dipanggil oleh hubby..=)

Anda seorang yang:-
Sensitif, cepat terasa n cpt marah. tp bile dh jadi mak ni kurang sket2la perangai2 negatif tu.hehe. selalunye suka senyum wlupon ngan orang yg baru dijumpe. tp once klu mama senyum org tu tak senyum balik or buat2 tak nampak, maka selama2nyela mama pon tak tegur dh (nilaa yg terjd ngan jiran lat 2 buah rumah)

Insan teristimewa??Describekan die terlalu istimewa di mata anda:-
My hubby and my Zara. sbbnye mereka2 ni menerima mama seadanye. esp papa, wlupon mama ni kuat merajuk, kuat bebel sume, tp papa still jugak syg mama kan..=p.

Lagu kesukaan anda:-
Erm..buat mase ni sgt suka mendgr lagu Dan Sebenarnya nyanyian Yuna. selain tu, mama sgt2 suka sume lagu Faizal Tahir..

Makanan kesukaan anda:-
Haha..mama suka gile mkn fastfood. cth kfc, kenny rogers, pizza dll. tp sejak kes boikot2 dl, mmg dh jarang2 sgtla gi makan kat tpt2 tu. nway, sbb suka mkn fastfood jugakla mama jd 'menembam' ni..yekla.dpd muda dh start makan, mau tak terkumpul lemak2 kat badan ni..huhu..

Warna kesukaan anda:-
Hijau n purple

Tiga benda mesti ada dalam beg anda:-
Wallet of coursela kan..handphone and kamera. Mama mmg tak boleh klu takde kamera nih..=)

Kali terakhir masa anda menangis dan kenapa:-
Mama ni mmg spesis 'cengeng' yek tuan puan. so tak ingatla bile last time nangis sbb mama mmg suka nangis. tension sket nangis, sakit sket nangis, zara sakit pon mama nangis..huhu..

Tag rakan anda:-
Bak kate k yong, mcm ramai dh pernah jwb tag ni kan. Tapi mama nak jugak pas tag ni pd name2 yg berikut. spae dh jawab sila abaikan k..

MizzyN, Shila aka MamaHazim, Mama Alesha, Mama Qisya, Mama Auni Firdina, Zurani, and Mama Qistina


Ok..settle sudah satu tag..=)


Injection satu tahun

Ari Sabtu lepas (25hb) mama bwk zara gi SALAM specialist hosp utk amik injection satu tahun. Tak silap injection kali ni adalah untuk MMR (demam campak). Selain tu, kebetulan nak amik ubat sbb zara diserang ruam kat bhagian muka. Mama risau tgk ruam tu coz kat atas bibir zara pon timbul bintik2 merah sume. Takut HFMD jek. Fortunately dr kate tu just ruam biase. so dr just bagi zara ubat makan jek utk tahan gatal.
.
Nway, for the injection..zara menangis n meronta2 jugak kali ni. so mama n sorang lagi nurse kena pegang die. klu korang tgk gmbar mase injection tu lagi kelakar. mcm menguruskan satu kes besar jek. padahal proses nak memegang sorang baby berumur setahun yg nak kena inject mmr..hahahaha..
.
Spt biase, Zara mmg suka main kat gelungsur mini ni. Papa la plg rajin melayan die..=)
.
Ni time tgu turn nak masuk. Tak ramai org pon wktu tu
.
Haha..sila digest sendiri gmbar ni. nmpak cam beria2 jek kan..=p.tp mmg boleh tahan kuat jugak si Zara meronta nk lepaskan diri..huhu..
.
Muka sadis pas injection. tgk kat peha bekas injection tu
.
Spt biase, skjap jek zara menangis. mase tgu amik ubat die dah mula berlari ke sana ke sini..siap duduk2 lagi kat lantai hosp tu. ingat kat rumah gamaknye..
.
Hee..pasni tinggal injection utk 18mth pulak..
.
.
p/s: Aritu ade timbang berat zara sekali. sukenya mama berat zara dah 10kg. selalu susah btol berat die nk naik wlupon banyak makan. tapi, bertmbah lenguhla kami nak dukung die sekarang nmpaknye..=)
.
.

Mari belajar menconteng

Inilah aktivitu terbaru zara kat rumah. Zara dah mula tunjuk minat nak menconteng. 1st time bagi zara krayon mase umur die 9mth. mase tu kat umah mak Idah kat serawak. zara mengamuk2 tak tentu pasal n mak Idah bg satu set kertas lukisan + krayon.
tp mase tu zara langsung tk berminat. lagi die masukkan krayon tu ke mulut die adelah.hehe..
.
Then baru2 ni mama nmpak zara amik pen n buku diari mama. sibuk die nk try menulis kat buku tu mcm mama tp die tak reti pegang pen betul2 pon (mama ade citer psl ni dlm entri 'Update Zara'). so akhirnye mama saje2 la beli buku mewarna n colour pencil kot2 la zara nak belajar menconteng kan. Lehla tambahkan aktiviti zara kat rumah..=)
.
Aksi zara pegang pencil color. susah jugak nk mengajar die pegang kaler tu btol2. takpe, slow2 kan..
.
Pencil kaler Luna yg mama beli. beli kecik dulu. nnti dh pndai mewarna mama belikan yg besar plak..=)
.
Upss..hasil contengan zara adalah coret2 yg kaler ijau tu je ek. yg grasshopper, kambing n bunga tu mama la conteng konon nak bg cth kat zara..hikss...
.
.
K Zara..nanti tgu mama balik umah kite belajar conteng2 lagi ek..=))
.
.

My 2nd award..

Yeay..dpt award lagik..act 1st award dh pernah dpt dr mamaqistina. tp tak berkesempatan publish kat cni. tetibe sibuk plak nk publish 2nd award kan..hehe..

Okla..this time award diberi oleh mama alesha. act mama alesha tulis die passkan tag ni pade zara's mom. so act kurang pasti adekah zara's mom itu adelah diriku. andaikate ade zara's mom yg lain, harap di'halal'kan la yek award ni mama alesha..=p



award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.
2. Make sure u take the pic n said it is from.
3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog
5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!

So, rules 1 and 2 dah pon diletak n disebut kat atas. Mama carry on rule no 3 la yek..

10 facts of me;
- Isteri pd Kapt Riza Shahril (TUDM eng officer) and mama to Nur Riza Azzahra.
- Keja kat comp jepun as r&d eng
- Duduk berjauhan ngan hubby. hubby duduk kat TUDM kuantan and me n zara duduk kat shah alam. jumpe ngan hubby seminggu sekali jek. itupon klu ade kerja, hubby tk dpt balik..huhu..
- Asal usul drp batu pahat johor. mak orang jawa n arwah ayah orang melayu
- Sekolah menengah kat sek men sains muzaffar syah melaka. then smbung blajar ke utm plak for industrial chemistry course
- Pas abeh ijazah tros smbung master, tp smpai skang kelulusan tu tak digunakan lagi. huhu..sayang kan
- saye ngan hubby tgh berangan nak beli rumah sndiri. our 1st house...bile agaknye kan..
- Masih trauma ngan pengalaman bersalin tahun lepas. Bersalin sec induce mmg sgt menyeksakan ye kwn2. so, sy bgtau hubby tgu zara smbut bday yg kedua br kami leh pk psl nak tmbah anak..hehe..
- Sgt suka travel n bercuti2 m'sia. malangnye, sy bukan jenis byk duit. so nak pi mane2 mmg kena menabung dulu..hehe..
- Sgt sensitif, kuat marah n cpt merajuk. hanya mak n hubby yg tau betapa buruknye perangai sy ni. huhu..bile nak berubah kan..

Seterusnya, award n tag di nak disampaikan pulak pd kengkawanku yg lain..

- MizzyN- my fren at Mozac
- Ninie aka Mama Qisya- also fren fr mozac
- Shila aka Mama Hazim- Fren yg dikenali dpd hubby msg2..=)
- MamaQistina- Pemberi awardku yg pertama
- MamaAuniFirdina- Mama yg sama2 ade anak lahir pd 110408..hehe..

Silela terima award n layan tag ni yek..=)