Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Zara n makcik kucing..

For info, anak mama nih mmg sangat2 sukakan kucing. mmg sebijila ikut perangai mama.sebut jek 'miau' die dh tau msti ade kucing kat sekitar. kdg2 bile saje2 sebut pn die sibuk cr padahal mama n papa gurau2 jek. kalau kat mane2 pergi either kitorng tgh makan, jalan2 kat taman, zara msti eksited giler kalau nmpak kucing. siap meronta2 mintak lepas sbb nak pi sentuh kucing tu. selalunye mama tak bg la coz kucing2 kat luar tu mstila 'kurang bersih' kan.
.
Aritu kat kg akhirnye tercapaila hajat zara nak main ngan kucing. act dulu dpd kecik smpai ke besar mama mmg sntiase bela kucing. tp lps mama kawin n dpt anak, takdela mama nak bela kat s alam kan. tak terjaga plak nnti. so cume ade sekor jek kucing yg tinggal kat umah nenek ma. kucing tu takde nama (apsal ntah mama tak bg nama). so sbb die dh tua (umur die almost 3yrs kot sbb mase mama kawin dl die mcm dh 'remaja' ) mama gelarkan la die makcik kucing.hehe..
.
Tgk ni aksi zara ngan makcik kucing. mackik kucing tu dahla pasif. sian tgk die kena kejar n kena buli ngan zara.hehehe..
.
Makcik kucing dah buat muka bengang bile zara dtg dekat
.
'Hey miau..jgnla lari..kite nak main ngan awkla' - mama translatekan kata2 zara

.
'Kite nak tepuk2 awak sikit jek. kite saaaayaaaang awak' - mama translate kata2 zara lg

.
'Adoi! budak ni nak kena ni. td kate tepuk sket. ni dh tahap buli aku..huhu'- mama pepandai translate kata2 makcik kucing plak..=D

.
Ok..tu jekla citer zara utk kali ini. pd sesape yg juga suka kucing..silala bermain2 ngan kucing peliharaan mama n zara yang ade kat tepi blog ni yek. mama bg name kucing tu 'MEOW'. senang zara nak sebut.hehe..meow tu sgt suka main ngan 'tetikus' org. tak caye gi la cuba..
.
.
p/s: pd sesape yg rajin, bolehla kire berapa byk perkataan 'kucing' mama letak dlm post ni ye..hahahaha..

Zara is back; yet more japanese is coming..

Apala title post mama nih. ntah apa2 bunyinye kan..act nak tulis 2 cerita dlm 1 post..=))

Mula2 cite psl zara. Alhamdulillah,zara dh pon mama amik semula balik s alam. jumaat mlm tu blk kg. Nenek2 n atuk zara kate, zara mmg sgt independant kat kg. bangun tido tak menangis. kdg2 tu tros jek menuju ke dapur smbil sengih2. then klu nak susu pon tk nangis. merengek sket2 tanda lapar jek. bile nenek tinggal wat keja, pepandai la zara main ngan mr bug die, main ngan en rabbit (anak patung mama yg dh diturunkan kat zara). erm..tak mcm duduk ngan mama. sket2 nangis. sket2 mintak perhatian. mmg manjaaaaaaa sgt.

So, pagi tadi dah start antar zara ke bbysitter semulala. bayaran bulan mac mama terpaksela kurangkan sket sbb byk hari tak hantar zara kan. nasib baik bbysiter ok (mmg patut ok sbb potong2 bayar pon still byk jugak mama bg tu).

Ok..psl japanese tu pulak. sbnrnye start bulan april akan dtg tpt mama keja ni dh jadi HQ plak utk r&d activity. act sebelum ni nitto punye r&d berpusatkan kat kameyama,japan. tp dgn krisis ekonomi mase kini, so nitto terpaksela mengubahsuai organisasi. jadinye, centre yg kat kameyama tu ditutup n digantikan ngan malaysia (sebelum ni nitto malaysia just salah satu cawangan r&d jek). bile dh jadi HQ, maka ramaila lagi bos2 jepun yg dtg menetap kat mesia ni. r&d dept ni jek dh tambah lebih kurang 4 org bos br. workload plak, mama tak pasti mcm mane. mungkin bile dh jadi HQ ni kerja bertambahla kot. takpela, asalkan nitto still kukuh n mama dpt menumpang makan gaji kat sini..=))

Okla..citer2 lain mama smbung nanti..

Yeay!!Shopping!!- Jcard Day Bkt Raja

Hua..hua..mama br berangan bulan ni nak jimat duit sket coz bajet dh byk lari nk organize bday zara nanti. Tp bila dpt sms dr jusco kate ade jcard day kat bkt raja semalam (26 mac), mama leh lupe diri plak. kebetulan papa zara ade kat s alam (mama tk update kat cni. act papa zara balik awal mgu ni sbb ade kerja kat rawang). so papa pon janji nak bwk mama gi jusco pas maghrib semalam.
.
Nway, papa terlambat plak sbb kepenatan satu hari. so kol 8.30pm br nak gerak dr umah. dah nak smpai jj tu mama tgk kereta byk giler. siap ade yag dh parking tepi2 jalan. klu ikutkn hati mama mmg dh surender sbb mama klu dh sesak2 sgt ni mmg jadi malas. tp papa yg lebih sabar tu still jugak menunggu turn dpt masuk ke simpang jusco (thanx papa!!). So akhirnye berjaya la gak parking dlm jusco tu.
.
So nila hasil 'shopping'an mama tu. sian papa. die cume smpat beli sandal utk diri sndiri. mama ade hasrat gak nak belikan papa kemeja/t-shirt baru. tp sbb dh ramai sgt plus mase yg suntuk so dh tk smpat nk cr baju papa. papa plak jenis mls nak pilih bile bersesak mcm tu kan. mase mama tgh sibuk try blouse n pants, rupenye papa tgu kat kfc (ingat ms tu die pon tgh cr brg..hehe..sori yang..)
.
Muka ceria mama after bershopping..
.
Brg utk mama..2 pants and 1 blouse + 2 queen fitted bed sheet. ingat nk cr set comforter tp tk mampu nak bersesak2 ngn org ramai..selain tu ade beli few lingeries jugak..=))

.
Baby Kiko dress, kasut n stokin baru utk zara. sume outfit utk bday celebration die nnti (insyaAllah)..Mama mmg suka brand baby Kiko sbb design cantik2, nice/comfort material n plg penting affordable price..=)

.
New jacket Cuddles utk zara. mama suka sgt jaket ni. cantik kalau dipadankan ngan jeans. klu time sejuk pon leh pakai jugak ngan gown or lain2 bj. Plg mama suka sbb belakng tu ade tulis 'Just Call Me Princess'. Cute..

.
Lagi brg Zara..2 set baju tidur, sehelai tee baru (murah gile tee tuh) n sabun mandi baru

.
He..nmpak tak sume brg utk mama n zara jek. (nsb baik beli cadar. at least papa dpt merasa guna jugak).Takpe papa ek..nanti bday papa mama bwk shopping tpt lain k..=)).

Satu lagi PREGNANT TAG!!

Mama tgh kebosanan kat opis nih. so mama nak layan tag plak. Act mama dh lame tunggu org tagged mama utk topic nih..malangnye takde yang sudi. so mama curi jekla dpd blog org yek..once again, ni tag berkaitan pregnant.
.
Okeh..syaratnye sng jek. Letakkan 5 pix waktu anda pregnant. .(haha..mama like!!sbb mama kan mmg suka mengambil gmbar n mengglemerkan diri)
.
Pix 1


Mase ni mama dh pregnant 3mth sbnrnye. tp perut mmg tak nampak lagi. or secara kebetulan mama ni mmg spesis berbadan besar kan, so bile pregnant or tak pregant tu same jekla conditionnye..hahaha..
.
Pix2

.
Even dah 5mth pon nampak cam tak pregnant lagi kan. mase ni mama kena gi biz trip kat jepun. mase HOD cdgkan mama pergi die tak tau pon mama tgh pregnant. nway, ni antara pengalaman plg best mamala. 1st time merasa suasana winter kat negara org. then terpakse menyambut hari raya aidilahda sorang2 jugak (tk smbut ape pon). n plg tak boleh dilupekan, wktu kat jepun nila 1st time mama rase tendangan zara dlm perut. pandai zara temankan mama kan..
.
Pix 3
Ha..gmbar ni mase mama pregnant 7 bulan dh. baru nmpak bulat sket perut tuh. Disbabkan stress kerja kat opis, mama ajak papa bercuti kat cameron highland (ade org gelar bercuti2 ngan hubby wktu pregnant ni as 'babymoon'. mmg wujud ke term tu yek) .mama pon mase tu mcm asyik teringin mkn buah strwberi n rindukan suasana ladang teh cameron. jgn tak caya, mama sanggup turun ke ladang teh kt bawah bukit tu tau..hehe..
.
Pix4
.
Kali ni mama leh teringin nak mandi air terjun plak. sbb dh few yrs tk rendam air sungai..huhu. waktu ni baru masuk 8bulan. patutnye tak digalakkan mandi berendam. tp nak wat mcm mane. mama dh teringin sgt so mandi jekla. gmbar ni kat air terjun lentang (kebetulan on the way blk dr kuantan ke kl)
.
Pix 5
.
Ni gambar mase mama konvo master tahun lps. dh nak masuk 9bulan pregnant mase tu. tp mama still kuat lagi. so tak request la utk ape2 special requirement utk 'orang2 kurang upaya' (pregnant woman pon trmasuk golongan OKU tau). parking keta pon kat bwh bukit UTM nun, n mama terpaksela panjat tangga yg tinggi tu pergi dewan..nway, harapnye zara pon ikut jejak langkah mama belajar rajin2 yek (erk..rajin ke mama dulu...)
.
Alamak..dh cukup 5 gmbar ke. klu ikutkan mama, 10 keping gmbar pon mama leh letak.hehe. act wktu mama pregnant dl, mama mmg suka sgt melawa (lawala sgt) n amik2 gmbar. selalu2 gi keja tak makeup sgt just put bedak n lipstik, tp wktu pregnant beria2 makeup (skang dh kembali cam asal. muka asyek pucat jek..hehe). baju pregnant pon mcm2 mama beli. muka pon berseri2 semacam jek. tu yg sume kwn2 opis, sedara mara dh dapat detect yg mama ni mangandungkn baby girl..nway, berbanding wktu pregnant, mama rase mama makin menembam n membesarla skang. huhuhu..mcm mane tu..
.
Klaa.. harus mama nak pas tag ni ke mama2 yg baru ber'anak' satu. bukannye ape, selalu mama yg baru sorng anak die still eksited lagi mengreview gmbar2 pregnant kan. yg dh ramai2 anak tu msti dh tak kuasa nak layan. silap2 diorng leh konpius nak pilih pregnant time yg mane satu kan..hihihi..
.
So untuk nonong aka mama qisya, mama mya, mama qistina, kak radiah, cikgu rubi, shila aka mama hazim, linda aka mama ghazi (eh, ade mase ke cik linda nak lyn tag ek)..silala merajinkan diri anda cr balik gmbar2 pregnant tu yek. pade siapa yg mungkin dh pernah buat tag ni, apela kirenye tolong 'link' kan jawapan korang kat mama. mama eksited nak tgk gmbar sorang2 ni..hehehe..

Aktiviti kami..

Hehe..sambung jgn tak smbung. mintak maaf klu ade yg dah rase mual n nak muntah ngan stori cuti yg tak abeh2 ni. nak wt cmner..gmbar dlm kamera berlambak2. rugila klu tak share ngan org kan (padahal bkn share tp korang dipakse tgk kan)..
.
Act ade satu benda yg mama terkilan sgt nk buat kat sane. mama ingat nk naik cruise sepjg sg serawak tu. lehla tgk kampung2 n ape yg ade sepjg sg tu kan. ade yg kate bayaran utk cruise tu termasuk foods n traditional performance. malangnye, 1st day pergi hujan+trip dh penuh (last trip sbb gi waterfront tu dh ptg), 2nd day sume org berehat kat umah jek. n 3rd day plak hujan turun selebat2nye. so bukan setakat tak dpt naik crusie, tp satu keping gmbar pon tk dpt nk amik kat tepi sg tu. tgk waterfornt dr jauh jekla..huhuhu..
.
Tapi takpela, kite carry on jekla layan ape gmbar yg ade. Ni kat bwh antara aktiviti2 yg smpat dilakukan kat sane.
.
1) Pasar Serikin
- banyak gile brg murah2 jual kat cni. branded handbag, wallet, jeans, t-shirt sume dijual harga murah. n banyak jugak barang2 bersulam mcm alas meja, telekung, blouse yang ade. kain lace pon sgt murah2 okeh. satu psang lace leh dapat rm25..rambang mate dibuatnye (mate jek rmbang, tp duit sayang lagi..hihihi)
.


Sume jadi mem kat balakng..







Topi zara tu brg pertama beli kat sane.panas sgt!!






Antara brg yang dijual..






2) Kuching statue
- Mama n sorang kazen mama yg sibuk sgt nak singgah cni amik gmbar. biasela, klu gi memane kenala amik gmbar ngan trademark tpt tu kan..=)
.




Mama n Zara














Mama n Zara lagi..












3) Muzium Serawak
- Masuk sbb org dh bwk. kalau ikutkan mama mmg tak minat nak singgah muzium..
.



Kat luar muzium..











Model rumah pjg










Mama takut tpt ni sbb byk sgt patung orang











Sejurus lps amik gmbar ni mama kena tegur ngan guard sbb rupe2nye tkleh bwk kamera dlm muzium.hehe..







4) Akuarium bandaraya
- Takla banyak sgt binatang kat situ. again, sbb org dh bawak kite pon singgah2 la tgk
.

Tetibe ade tpt cantik utk posing plak..=)











Zara pon nak posing jugak










Dua lelaki berbaju hitam itu ialah driver of the day








5) Muzium kucing
-Haa..nasib baik gi muzium ni. sbb mama mmg sgt gilakan kucing. n dalam tu ade macam2 item kucing yang ade. patungla, posterla, abc kucing la. smpaikan 'kubur' kucing pon ade jugak..ish..ish..
.


Kat pintu masuk muzium















Suka sgt gmbar ni. Yg 2 mak orang tu pon sibuk bergmbar cm budak2..hehe..









Gmbar ni pon mama suka. Mama perasan manja posing cenggitu..hahaha..















ABC 'kucing' yang sgt kreatif





Mentang2 zara tak ikut masuk, mama bergambar sakan..







Kat luar Dewan Bandaraya Kuhing. belakang leh nampak kaw bndar kuching tu..








6) Bazaar waterfront
-Act tak taula name tpt ni. yg penting kedai2 souvenier ni berderet2 kat tepi waterfront tu. mmg rambang mata tgk souvenier cantik2 tu.
.

.
.
.
Mama tak abeh2 shopping..









.
.
7) Others
Kitorang sempat jugakla gi mengurut kaki (reflexology) mase kat kuching. sedap mmg sedap stlh seharian berjalan byk tp nothing specialla kan since kat kl pon berlambak2 umah urut ni. saje jek nk sibuk bgtau
.

Mama ceria bile diurut kakinye..sedaaaap...



Tu sume geng sefamily la. nasib tukang urut cukup..hehe..
.
.
.
.
.
.
9) Foods
- Antara foods yang mama cube kat sane ialah LAKSA SERAWAK. mmg sedaaapppp. then sepupu mama pon ade masak 'nasi ayam penyet'. mama br tau nasi ayam penyet ni masakan serawak. satu lagi food yg mama try ialah...alamak..lupela name die. ikan yg dibungkus ngan daun tu,then ade rempah2. lebih kurang cam pais or botok2 (jawa nye makanan )..nong..ape name ikan tu nong??- tlh jwb bg pihak aku yek
.
So tu jekla akt kitorng kat sane. biase2 jek. tapi at least dptla menjenguk bumi serawak tu kan. lepas ni ntah bilela nak pergi lagi..hehe..
.
Ni gmbar kitorng sebelum balik kl. saje wat kenangan kat umah mak idah kan..mak idah pon ntah lame ke tidak dok kat serawak tu. silap2 next yr husbnd die dh kena tukar putrajaya dh..=)
.


Mama tanpa Zara..

Disebabkan dah few orang yg tanye, so mama critela kat cni di manekah my dearie Zara berada sbnrnya..
.
actually, mama n papa terpakse hantar zara kat kampung sebab minggu ni takde siapa boleh jaga zara. bbysitter zara mintak cuti sehari jek sbnrnye, tp disebabkan mama dh terlampau byk bercuti utk bulan mac ni, so dh seganla nk apply lagi kan. kerja pon still ade yg tak setel lagi. n spt selalu2 jugak, papa zara mmg tak leh cuti. n kali ni kitorng dh tak dpt backup utk jaga zara. solutionnya, antar la zara ke umah nenek n atuk pa kat pt raja..huhu..sedey..
.
aritu ahad (22 hb) mama n papa balik wktu zara tgh tido. siap selimutkan zara ngan baju bucuk mama lagi. konon nak bg zara tak rindula. then wktu salam2 ngan mak n ayah mata dh bergenang sedih. lom smpat smpai simpang kg papa plak tanye 'yang..ok tak'..mama ingat leh kontrol, rupe2nye huwaaaaaaaaaaaa..berhambur nangis la tu jugak..
.
setiap kali tgk gmbar ni rase cam sebak plak. tinggalkan zara wktu die tgh tido..huhu..

.
siap selimut zara ngan baju bucuk mama. padahal zara tak rindu kat mama pon agaknye..=)


.
kenapa mama sedih sgt?? wlupon certain org kate seminggu bukan lame pon, but bg mama mmg sgt2 terasa ketiadaan zara even sehari pon. sejak mama kawin, mama mmg tak sbr2 nak anak esp anak ppuan sbb mama nak buat peneman mama bile papa takde. yekla, papa balik seminggu sekali jek so bila sorang2 tu of course la terasa sunyi. sejak ada zara, mama rase masa2 kosong mama tu dh terisi bile melayan zara. wlupon penat (sememangnyela kan) tp tu cabaran biasela utk sume org yg ade anak..tol tak..lagipon, act nila pertama kali mama berpisah lame ngan zara. tu yg emo terlebih kot..=)
.
nway, alhamdulillahla. wlupon mama kesepian sorang2 kat cni, tp zara sihat n ceria kat kg. mklumla, ade atuk n nenek yg layan dia main kan. mama cume risau zara menangis2 n cari mama jek. mak kate, mula2 bgn tido aritu jek die merengek2 n tercari2 mama. then tak lame bila ayah dukung n agah2 die, die tros ok.
erm..tak sbr nak amik zara balik s alam mgu ni..!!

klaa..disebabkn mama tgh emo, sila layan gmbar2 zara di bwh k..
.
rindunye kat aksi2 zara..

.
Gambar kat kg aritu. smpat bwk zara makan kfc..
.
Tak sabarnye nak bwk zara balik. nanti kite tgk tom2 bak smbil tepuk2 tgn n joget sama2 ye zara..

Journey to Sarawak

Firstly, sorila sbb mama baru nk update citer2 yg mungkin dah basi ni. takde mase la nk update blog. so lps ni ade lagi upcoming stories psl cuti kami kt swak aritu. spt biasa, terpaksa buat part by part sbb nk jimatkan masa, n jugak mengelakkan kebosanan org yang membace..hehehe..

So kali ni citer psl perjalanan kami ke serawak..silala rujuk gmbar2 di bwh yek..
.


Sblum bertolak ke KLIA, smpat sgh umah sepupu mama kat putrajaya.saje makan2 n melawat pakcik yang tgh uzur

.
Zara dlm keta cik yus. baik ati cik yus tlg antar kite gi airport kan

.

Berlari2 dlm airport. Zara ingat die ada kat playground kot

.

Nasib ade kak nina yg sanggup layan zara main kejar2..hahahaha..

.

Sementara tgu kapal smpai. Spt biasa, mama yg ade anak kecik n nenek yg warga emas dpt keutamaan naik kapal dulu..best2..

.

Posing wajib dlm flight..

.

Sbb naik MAS, dapatla makan dlm kapal. menu nasi goreng+beef sate, desert, choc ferero rocher n oren jus

.
Aiskrim tu tersgtla keras smpai mama terpaksa gigit jek sbb tak sabar2 nk makan..hehe..

.

Yeay..Zara dh smpai umah mak idah. seronoknye rase..=p

.

Ni saje nak tepek kat cni. geram ngan 'muncung itik' Zara tuh..

.


Act dlm flight zara dpt mainan dpd MAS. tp mama lupe amik gmbar mainan tu. mainan kecik utk baby jek..
.

Gmbar akt kitorng kat sane akan menyusul kemudian. akt tk byk tp mama nak jugak tepek kat blog ni..dpd takde, baik ade yg sket2 tu kan..hehehehe..