Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Zara new cousin..!

Lupe nk update yg zara dh ade cousin baru. Anak kedua cik arin, abang sulung mama. Siti Imanina bte Zul Azrin. Act 'Siti' tu trademark dpd nama ibu die 'Siti Rafiah'. Mase anak sulung dulu bg name 'Zul Ikhwan', amik trademark ayah die. tp mama suka name baby tu, sbb leh panggil baby Iman. klu tak cik arin, msti mama dh amik name tu utk 'bakal adik' zara nnti.hehe..

So, bby Iman lahir 19 Oct 2008. Sian zara, tk puas jadi cucu bungsu nenek ma. nasib kat belah papa zara ni cucu n cicit sulung. so glemer lagila.hihi..berat bby iman 3.45kg.tak sngka gak sbb ibu die kecik jek orgnye. bby iman pon tak smgt mane, cume pipi diela nmpak bam2 sgt..

Kat bwh ni gmbar2 bby iman yg smpat mama snap. mase ni 2nd day bby iman, n baru jek balik dpd hosp..

Siti Imanina bt Zul Azrin..


bby iman wth k sofiyah
cute n chubby iman


bby zara n bby iman. haha..nmpak sgt zara dh membesar ngan jayenye..dl sesaiz iman jek..

Raya photoshoot with aunty zubye (EOG)

Last Friday, 23 Oct we all sefamily ade ps raya ngan aunty zubye (eye of grace) kat tamn tasik s alam. act itu ps tertunda coz 1st appoinment aritu ujan turun kat s alam. nasib baik papa mmg ade cuti, n mama pon tak keja sbb tak brape sihat kan. zara pon selsema lg, so byk gmbr tkleh close up muka zara sbb nnti nampak hingus.hehe..

nway, it was a fantastic experience. ingatkan pas kawin, tkde lagi nak posing2 outdoor session. tp biasela, mama nih bile dh teringin msti buat punye. lagipon, cm boring nk amik gmbar family dlm studio kan, so better shoot outdoor jek. at least dptla amik gmbr kami sekeluarga ngan proper sket. mklumla, pgrapher pro, lehla tangkap sume aksi n memek muka zara.

act penat jugak bergmbar. lagi2 mama tk brape nk sihat. jauh gak berjln menyusur ke tasik tu.at least zara ade stroller n kena dukung.hehe..itupon dh half way stop kejap tukarkan baju zara n susukan die. then mood die dh jd kurang baik. bl aunty zubye bentang kain, merangkak taknak, duduk pon taknak. tp last2 pas puas papa n mama layan, mood die pon ok balik dh. siap gelak besar smpai kecik mate.hehe..

overall, mama puas ati ngan gmbar yg mama tgk. wlupon tk siap lagi, few pcs from EOG website pon dh cukup puaskan ati mama. hopefully next year wktu bday zara aunty zubye free. lehla kite appoinment ngan die sekali lg kan..pahtu order skali customize album yg kiut miut tu.so, these are few piccas grabs fr EOG website..geram tgk zara..=) (mama loves the 1st pic most, papa plak suke sgt ngan 2nd pic, kiut sgt zara berdiri kat kerusi tu)












Mama admitted to hosp

15 oct lepas mama terpakse dimasukkan ke wad. act itu adlh salah satu kisah yg paling menyedihkan sepjg 2008 nih. Mama kena masuk wad pas rase sakit kat perut, ulu hati n belakang yg sgt menyucuk2. Act mlm sebelum tu mama didiagnosis gastrik. dh amik 2 kali injection kat klinik, n dh makan 3 round ubat. tp still tak jalan. them 8am keesokannye terpaksela mama diadmitkan ke wad sbb dr takut mama sakit yg serius.

act yg paling menyedihkan mama ialah bile terpakse buat papa amik emergency leave berhari2. padahal papa mmg tgh sibuk. then kebetulan mase tu zara pon tk brape sihat. zara selsema, batuk, cirit birit, n ade melecet sket kat bahagian bwh. sebab kesiankan mama, nenek ma pon terpakse berkejar ke s alam sbb nk tlg tgk2 kan zara.

hari yg ke-3 mama nye mood mmg down sesgt. yela, bile tgk zara dtg, zara pon cam moody jek. dgn mama pon zara menangis, mungkin sbb rs tak selesa. setiap hari papa akan temankan mama. wlupon dh ade tv dlm wad tu, tp papa msti paham mama konfirm akan tertekan klu dok snsorng jek. bile mlm before 10pm papa balik umah n tlg nenek jaga zara plak.terasa mama ni menyusahkan sume org ms tu..=(. nasib baik ade sepupu mama, kak liza, n kwn2 mama yg dtg mnjenguk mama kat hosp. at least rs hepila jugak bl ade org ingat kan.

bile kat wad, mulala mama pikir mcm2. hati mmg dh rase kuat sgt nak resign. terasa nak ikut papa ke kuantan. at least kalau lain kali mama sakit, tk pyhla papa amik cuti lame n balik jauh2 semata2 nak jaga mama. nenek pon tk pyh susah dtg. rs cam nekad jek nk inform bos spy siap sedia hire new engineer yg leh gantikan mama.

hari yg ke-4, mama dibenarkan balik. tp dr bekalkan ubat n bg mc seminggu kat mama. so papa amik keputusan antar mama n zara balik kg umah nenek ma. at least ramai yg leh tlg tgk2kan zara, lagi2 mama pon tk brape sihat. 2 ari kat kg mama still rase sakit2 kat ulu hati ni. smpat jugakla mama pegi berurut. Alhamdulillah masuk hari ke 3 kat umah mama dh rase sihat. tp still tk dpt buat byk keja dapur. pahtu mama mcm alahan ngan antibiotik dr bg, so kena gatal2 satu badan. apepon, nasib cik yan ade kat umah tlg nenek tgk2 zara n mama. zara plak beberape hari asyik meragam jek. smpat jugak bwk zara jumpe ustad, takutkan ade gangguan2 lain kan. n alhamdulillah gak zara pon beransur sihat n tk meragam. mama klu dpt tgk zara tidur nyenyak wktu malam mmg dh rase bersyukur sgt.

ari khamis 23 oct atuk pa antar zara n mama balik ke s alam. so skang mama still lg under observation n follow up ngan hosp utk cek ape sbnrnye penyakit mama. hopefully nothing serius.

psl keja, bile dh sihat ni mama bincg balik ngan papa. rasenye tak jadila kot mama nak berhenti kerja. lagipon papa mungkin kena kursus pjg kat butterworth tahun dpn. so rsnye paling kurng mama bg tempoh lagi smpai stgh taun dpn utk keja kat s alam ni. Harap tuhan sntiase di samping mama n zara dlm menjalani hidup berjauhan ngan papa. mklumla, nk ikut pindh byk benda lain yg kena dipikir jugak. keja br, umah br, keja papa lg..yg lain2, tgu taun dpnla br dibincangkan semula. yg penting, zara selalu ade temankan mama kat cni..=)

6 mth old baby..

11 oct lepas genapla umur zara 6 bulan. wlupon bg stgh org tak penting menyambut hari kelahiran yg ke-6 bulan ni, tp pade mama hari tu tetap penting. means dah setengah tahun mama berjaya hidup sebagai seorng ibu..mama berjaya jaga zara, besarkan zara, wlupon most of the time mama terpakse uruskan zara sensorng. Selama 6 bulan ni jugak, byk yg dah mama belajar. Mama tgk perkembangan zara depan mata mama, mcm mane zara dpd sorang bayi yang cume tau menyusu, tidur n menangis, membesar jadi anak mama yang cerdik, rancak berckp, meniarap,pandai main, sihat dll. Kehadiran zara memang buat hidup mama tmbah bermakna. selama 6 bulan ni jugak zara jd peneman mama sepjg papa takde, jadi penghibur mama, penghilang duka mama. mama sayang sgt dgn zara. takde kate yg boleh gambarkan rs sayng mama ni..


so, sempena umur zara yg dh masuk 6 bulan ni, mama update sket progress zara yg terbaru..

Zara dh makin semangat n menembam. bl balik kg, ramai tegur zara montel. mmm// mmg zara dh bertmbh smgt. kalu kuar jalan smbil dukung die, leh lenguh tgn. mklumla..berat zara pon dh capai 7kg..


zara dh pandai gerak ke depan n mencapai barang yang die suka.mcm gmbr ni, die tgh mengesot ke depan nak capai kamera mama..=)


Zara dh start belajar merangkak. setakat ni die dh pernah merangkak 2 step ke depan. then tersembam..hehe..ala2 gear 1 lagila..

Zara pon dh start belajar duduk. skang die dah cube duduk dgn seblh tgn menongkat lantai. comei jek tgk aksi die kdg2..

Zara dh start makan!tp act die mcm belum brape selera. sekali sesi kdg2 1 sudu nestum jek habis. mungkin dh terbiase sgt menyusu, so tak terasa nak mkn. tp mama still kena ajar zara biasekan makan. nanti bile mama ade mase, mama masakkan bubur ye syg..biar zara lebih selere n mkn byk..tmbah sihat n bam2..=)

Zara dh ade walker..n die sgt suka dgn walker tu sbb leh kuar lagu, bunyi kucing, bunyi itik, bunyi katak..mcm2 ade..n walker tu sgtla membantu mama. coz bl mama tgh wat keja cam basuh bj, basuh pinggan, mama leh biarkan zara leka skjap ngan walker tu. tp taklehla lame2 sgt sbb zara lom kuat sgt, tkt nnti die penat dok dlm tu lama2..



erm..tulaa antara perkembangan 'major' yg mama leh nampak pade zara skarang. apepon, mama n papa loves zara very2 much. Hope zara terus membesar jadi anak yg sihat, baik, cerdik dsb..mmuah..mmmmuah...mmmmuah....utk zara..=)


Aidilfitri 1429: Zara 1st hari raya!!

Hari ni, dah masuk hari yg ke 13 aidilfitri..tahun ni pertama kali mama n papa beraya ngan zara. act mama a bit excited nak menyambut hari raya. maklumla, pertama kali beraya ngan anak. tahun lepas ngan papa jek. zara dalam perut lagi. .so byk jugakla planning mama utk raya ni. 1st mama dh tempah baju sedondon utk us sefamily. tahun ni papa pilih kaler hijau. n mama dah suruh tailor jahitkan baju kurung utk zara jugak. then baju2 lain pon mama dh belikan utk zara. selain tu, cik anem n nenek pon ade sponsor byk dress utk zara. then mama jugak dh booking satu sesi fotoshoot ngan aunty zubye (eye of grace). tetibe mama teringin nak fotoshoot raya outdoor tahun nie..semata2 nak abdikan kenangan kite 1st raya bersama.

Tahun ni turn mama n papa beraya kat umah nenek ma. lagipon nenek ma beraya sendiri tahun ni. cik arin n cik yan masing2 beraya kat umah mentua. act tak jadi mslh sgt sebab umah mama n papa bukannye jauh sgt. so selalu klu balik kg, mmg bergilirla tido umah tok pa n umah nenek ma. Apepon, raya tahun ni takla 'menjadi' spt yg mama harapkan. Antara sebab2nye..

1) Baju raya papa tak sempat siap. sedih mama n papa bile tailor tu ngan muka 'toya'nye bgtau baju papa tak smpat siap. smpai mlm raya pon kitong dok ber'kunjung' ke kedai tu bertanye khabar. paling sedih, tailor tu macam tak rase bersalah langsung n tak mintak maap pon pade papa. Sebab malas nak gaduh2 last2 papa biar jek n terpakse beli sepasang baju melayu siap tgh2 mlm raya tu..tapi kain die tak sebest kain yang papa tempah tu..
2) Mama jatuh sakit. huhu..yg ni paling sedih. tak sangka pagi2 raya tu mama kena athma. memang sesak nafasla. mula2 bertahan lagi. tp dh smpai tgahari mmg dh surender. mama terpaksa tinggalkan zara ngan nenek ma. sbb klinik sume tak bukak, terpakse direct ke hosp b pahat bahagian emergency. dptla mama bernafas ngan tenang sekejap. smapai kol 2 jugakla br mama n papa balik. bile balik tu, mama demam plak. berkurung seharian dlm bilik. sian zara n papa tk dpt beraya sbb mama. kat nenek ma pon kesian jugak sbb terpakse malayan tetamu yg rmai2 tu sensorng. n plg sadis mama terlepas peluang jumpe sanak saudara mama yg mmg jarang2 dpt jumpe klu tkde special occasion

3) act bl mama demam panas, zara pon kena tempias2nye. zara tk demam, tp selsema. nasib zara still aktif n nak minum susu. nway, org tua kata, bile bayi tk berapa sihat, senangla benda halus nak kacau. n mlm tu kes ni jd kat zara. Papa ajak mama n zara balik kg umah moyang. dulu memang atuk pa dh pesan jgn balik kg tu mlm coz ade sikit 'keras'. tp dh terlupe pesan atuk, papa bwk juga zara ke sane. akibatnye, berejam2 zara mengaruk mlm tu. puas pujuk, sapu air, riba, dukung sume taknak. mama yg dh sedia kala tak larat sbb demam akhirnye bgn gak amik zara sbb tk smpai ati dh dgr zara menangis. alhamdulillah, akhirnye zara terlelap jugak mungkin sbb dh penat sgt kot. n esok hari zara dah ok semula..

4) last day raya kat kg, mama kena gastrik plak. 1st time seumur hidup. siap tk tahu lagi mama sakit ape, smpaila kat hosp br tau tu gastrik. kol 4 am ke poliklinik hidayah b pahat, n mama dapat mc sehari..erm..mcm2 penyakit dtg raya nih..=(

5) Mama tak sempat nak lawat kubur arwah atuk ma..sebab raya 1st n 2nd mama tk brape sihat. then lepas2 tu dh sibuk n kelam kabut. erm..tetibe hati ni rs rindu sgt2 kat atuk ma..mungkin cuti deepavali nnti mama nak ajak papa balik kg n lawat kubur atuk. apepon, al-Fatihah buat awrah atuk ma..

Apepon, takdela sume benda sedih jek raya ni. 1st time beraya ngan zara, mstila mama n papa rase hepi sgt. rase bersyukur tk terkire sbb Allah kurniakan anak yg comel n sihat mcm zara. setiap kali rs sedih or frust, terubat hati bile tgk zara. N tahun ni, dptla jugak bwk zara beraya rumah sedara mara yg terdekat (wlupon 1st raya kite same2 tk sihat)..byk juga duit raya zara dpt. mklumla, budak kecik.kdg2 org dtg beraya umah nenek, tp zara yg dpt hasil..hehe..so, ni ant gmbr2 smpena raya aritu. tk byk amik sbb mama tk sihat sgt. hope dpt amik gmbar puas2 ms ps gmbr raya ngan aunty zubye nnti..

ni cupcakes raya. sj tempah buat buah tgn balik kg..


gmbr sefamily ms 1st raya. mama tgh sesak nafas sbnrnye tuh..tudung zara plak nenek yg hadiahkan..


ni plak gmbar raya kat umah atuk pa masa 2nd hari raya




Yang lain2 ni gmbar zara n outfit2 rayenye..so comeila my daughter nie..=)


New blogs for us..!

Waa..finally mama have to create a new blog for us sefamily. blog frienster tu susah sgt mama nak manage. maklumla,kat opis ni frenster nye site kena blok. so konpemla2 mama tk leh post ape2 dpd opis. kat umah plak slalu jek ade prob bl nak connect internet. dhla gune celcom broadband yg menyakitkan ati tu..huhu..

so today mama officially 'merasmikan' blog baru mama nih..harapnye dptla mama catitkan kisah suka suka kite sefamily dlm blog yg baru ni ngan lebih mudah n bersemangat..hehe..

as for my baby zara, later mama will update about her recent progress..especially pengalaman hari raya pertama kali with her.byk kenangan manis n payau ms cuti hari raya aritu..=). as for mama, quite bz this week preparing material utk monthly presentation esok. act slide tak abeh betulkan lagi, tp otak dh kacau bilau. tu yg tros create blog baru nih..hehe..

so, later will update sum more in this blog.. kena smbung keja dl..